JohnnyCage

IBM: Nagy memóriakapacitás kis szerverekbe

Az IBM megkezdte a forgalmazását azon szervereinek, amelyek egy speciális technológia segítségével akár meg is duplázhatják fizikai memóriájuk méretét.

A Broadcom leányvállalataként működő ServerWorks még 2000-ben kötött együttműködési megállapodást az IBM-mel egy olyan technológia kifejlesztéséről, amely egy tömörítési eljárás segítségével a duplájára növeli a szerver RAM memóriájának kapacitását. A szerverekbe szánt alaplapi chipkészleteket fejlesztő ServerWorks új technológiája lehetővé teszi, hogy a társaság új, Intel-alapú chipsetjére épülő szerverek valódi memóriakapacitásuk kétszeresét tárolják RAM-jukban. Az új megoldásra elsőként az IBM épített szervert, de a megállapodás értelmében később más gyártók is kiadhatnak MXT-alapú (Memory Expansion Technology - Memóriabővítési Technológia) rendszereket.

A ServerWorks új chipkészlete tömörítve tárolja az adatokat a memóriában, amelyekből így hozzávetőleg kétszer annyi fér el, mint tömörítés nélkül. Bár a be- és kitömörítés bizonyos időbe telik, és lassítja a RAM működését, az IBM és a ServerWorks megoldotta a problémát egy 32 MByte-os nagysebességű gyorsítótár (cache) alkalmazásával.

Az MXT technológia eredménye olcsó memória tárkapacitás a kisméretű szerverek számára, amelyekben a megoldás a költségek mellett jelentős helyet, és fogyasztást is megtakarít. Az IBM első MXT-alapú Blade szervere az x330 lesz, amely két Intel processzorral mindössze 1,75 col (4,5 cm) magas. A megoldásban alkalmazott nagysebességű cache memória az IBM szerint akár 49 százalékkal is növelheti a teljesítményt olyan alkalmazások esetén, amelyek gyakran használják a memóriát. Az IBM riválisai jelenleg még nem rendelkeznek az x330-hoz hasonló megoldással, de a Hewlett-Packard, Dell Computer, és Compaq Computer cégek már rendeltek a ServerWorks-féle új chipkészletből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laalee #8
    megis mi a francnak otthonra 1 giga memoria? inkabb legyen gyors és elég mint lassu és sok...
  • Walaki #6
    A nem szerver alkalmazásoknál elsőként a laptop gépekben tudnám elképzelni, hiszen ott az energia fogyasztáson még jó lenne javítani.
  • tomcs #2
    bazdmeg...
    nem lesz tole tobb csak tomorit. persze a lyo szetszort meg minden adatszerkezeteknel bevalhat, kulonben nem is csinalnak de nem hiszem hogy pl egy jateknal jelentene barmi elonyt is. ja es meg total hatarozatlan is hogy mennyit tomorit ugyanis NINCS olyan tomorites ami adatvesztes nelkul fix aranyt produkal.....