JohnnyCage

A szabadforrású szoftverek új fegyvere: A törvény

A szabadforrású szoftverek támogatói az Egyesült Államokban egy olyan jogi indítványt nyújtanak be a jövő héten, amely megtiltaná Kalifornia államnak, hogy a Microsofttól vásároljon szoftvert.

A Digital Software Security Act elnevezésű törvénytervezet szerint a kormányhivatalok, illetve állami szervezetek csak olyan társaságtól vásárolhatnának szoftvert, amely lehetővé teszi annak szabad másolását, felhasználását, és elérhetővé tenné a megoldás forráskódját. A tervezet szerint nem lenne elegendő a szoftver technikai, funkcionális megfelelősége, a fejlesztő cégnek számos területen szigorú szabályoknak kellene eleget tennie.

A szabadforrású szoftverket fejlesztő programozók, illetve a megoldásokat támogatók jövő csütörtökön is népszerűsíteni szeretnék elképzeléseiket a San Francisco-i LinuxWorld Conference and Expo rendezvényen. Véleményük szerint a Linux-szal, valamint a többi szabadforrású megoldással megelőzhetők azok a visszaélések, amelyeket állításuk szerint például a Microsoft elkövethet. "Mivel számos törvényhozónál sikert értünk el, úgy döntöttünk, hivatalosan is bejelentjük tervünket" - mondta Walt Pennington, egy San Diego-i ügyvéd, aki egyben a javaslat mögött álló csoport egyik vezetője.

A Linux megoldásokat fejlesztő társaságok, mint például a Red Hat, a MandrakeSoft, és a Linux International természetesen támogatják a törvénytervezetet. A törvénytervezet mindemellett azonban nem a zárt szoftverek fejlesztői ellen készül. A cél a támogatók szerint elsősorban annak megértetése, hogy a zárt forrású megoldások alkalmazása növeli a költségeket, és a biztonsági veszélyeket, márpedig az államnak ezt éppen csökkentenie kellene.

A tervezet egyelőre még nem kerül az amerikai kongresszus elé, mivel a mögötte álló csoport több támogatót kíván szerezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Pheel #162
  Egér volt. Ez tény. Legalábbis az ötlet már létezett.

  A pipe-ot szerintem mind a ketten egyformán ismerjük, csak igyekeztem úgy leírni, hogy bárki megértse. Nem sikerült. Istenem :)

  Ha mindet elolvastad, hát rendben van. Peace és kész :)
 • Remetix #161
  VMS betui +1 = WNT

  :)
 • Pheel #159
  Te azért el szoktad olvasni azt, amire reagálsz? A válaszom nem neked szólt, hanem AI-nak és azért, hogy eloszlassak egy homályos foltot.

  Az egér létezett és nem Palo Alto-ban találták ki, ott csak megvalósították az eredeti ötletek alapján a mikorszámítógéphez köthető perifériát. Egyéként pedig onnan az Apple nyúlta és tőlük a Microsoft. Ez így teljes.

  Hiszed, nem hiszed, én is olvastam a KardigánRicsi könyvet, de azért elhiheted, hogy a sort addig csak olvas, amíg nem kap egy EOF-ot és csak utána kezdi meg az érdemi munkát.

  "Pheel: a pipe egyforma mindig, nincs utasitastol fuggoen ilyen meg olyan pipe. Ez egy mechanizmus, amit az altalad irt programok is siman hasznalhatnak es nem kell csinalnod semmit ennek erdekeben, csak olvasni a standard outputrol."

  Azta! Taníts engem Mester! :) Nem tudnál még valami okosat mesélni arról a szürke dobozról? Hoool kell bekapcsolni?
  Talán nem kellene tök hülyének nézni a másikat. Köszönöm.
 • Pheel #145
  Tényleg van olyan pipe Linux alatt, aminek a bemenő oldali programja nem várja meg a kimenő futásának a végét.
  Ilyen pl a grep. Tehát akár
  find / | grep a
  De vannak olyanok is, amik szükségszerűen várnak. Pl sort.
 • Pheel #144
  Oké. Mondjuk nem BG írta a DOS-t. Akkor a BASIC-ben fejtette ki akármilyen-szintű programozói képességeit. Az sem volt kattingatós. Innentől tök mindegy. Az a lényeg, hogy kitartó Linuxguru barátunk kijelentése ellenére mégiscsak ismeri BG a nem kattingatós világot. :))))
 • zer0 #132
  Van meg tobb 'gyenge pontja' a Windows-oknak, ami szerintem meg az XP-ben sincs megoldva.
  De ezzel mar nem akarom tovabbb orjiteni a windows-os rendszergazdakat.

  Ugy is az lenne a vege, hogy hulye vagyok :-D


 • zer0 #131
  Csabi:

  En csak amulok... hogy mik vannak? :-D

  Ezt irta AI:

  "A pipe-nak meg harmat kevés köze van a multitaskhoz. Az csak egy könnyítés, hogy ne kelljen az egyik parancs standard outputját file-ba mentsed mad pedig kiadni a második parancsot aminek st. inputjába adod az előbbi filet."


  Azert ez mar valami.... nem? :-D

  A scriptet meg hiaba varod.... :-)
 • Johann #126
  AI, és Pheel ne bántsátok már szegény zer0-t, hiszen igaza van!

  Elmondok egy történetet és megértitek mi is a probléma!
  Annak idején megjelent a DOS, mint parancssoros rendszer. Ez azt jelenti, hogy begépeltél egy sort végrehajtotta, és várta a következöt. Ha ezt a müveletsort egy állományba írtad akkor azokat sorban végrehajtotta beavatkozás nélkül, tehát nem volt interaktív, ez volt a batch (kötegelt futtatás). Annak idején felismerték a DOS fejlesztöi, hogy van egy pár jó kis UNIX-os parancs amit atültettek a rendszerükbe. Ilyen volt a pipe (|), vagy az átirányítás file-ba (>). Pl. biztosan ismerös az, hogy:

  c:\>type valami.txt | more

  vagy

  c:\>valami.exe > eredmeny.txt

  Ez rendben is van. Voltak jól használható parancsok is pl. a "del,mkdir,dir" stb., amikkel meg lehetett oldani feladatokat. Namost ahogy fejlödött a DOS, lett belöle Win95, ezek a parancsok elkorcsosultak, söt egyre használhatatlanabbá váltak. Magyarul vagy csökkent a tudásuk, vagy el is tüntek mint pl. a "print" parancs, és még van 1-2 amit hiába is keresel. Nos ez fáj igazán zer0-nak és a többieknek, hogy ami volt az már nincs, vagy éppen nem szabható egy adott feladatra!
  Senki se mondja nekem, hogy az a feladat amit ö felírt egy bonyolult dolog, de a nyamvadt "del" parancsal nem lehet megoldani! Az teljesen igaz, hogy egy 15000 filet tartalmazó könyvtár a filekezelöben szörnyüség (több óra az is amig beolvassa a nyomorult), ilyen esetben célszerü nem olyan alkalmazást használni ami másodpercenként ujraolvassa a könyvtár tartalmát, hogy megváltozott e.

  Ez a vita most nem lenne, ha annak idején nem látják úgy, hogy felesleges többet a batch feldolgozás, és csak a grafikus felületet nyomják, mint a disznó! Hanem mondjuk az is fejlödött volna, és testreszabhatóbb lenne!

  Másrészt ha az a WSH vagy mi, olyan jó és erre a célra készült, akkor miért nem része a rendszernek? Miért nem integrálják bele azt fixen, hogy ilyen esetben ne kelljen utána kajtatni, meg istallálni 5000 gépre stb. Ezért biztosan nem perelné senki öket, mert volna haszna... :)
 • zer0 #125
  AI:

  A Te es 'kollegad' sertegeteseire NEM IROK SEMMIT. Az nekem nem faj, hogy ilyeneket irtok, csak benneteket minosit!! :-D


  MEG TUDJATOK OLDANI A FELADATOT A WINDOWS NT 4.0 GYARI ESZKOZEIVEL (NEM KULSO PROGRAM) VAGY SEM??????

  HA IGEN AKKOR VAROM A MEGOLDAST 'rendszergazdak' !!!!! :-D

  HA MEG NEM AKKOR MEG NE SERTEGESSETEK ITT SENKIT ES LASSATOK BE AZ WINDOWS NT FOGYATEKOSSAGAT!!!!!!!!!

  (Komolyan mondom egeszen jol szorakozom veletek :-D Alig varom minden reggel, hogy mit fogtok irni.... Teljesen felviditja a napomat! Koszi.)

 • zer0 #123
  Pheel:

  "Öcsém! Téged is a vakok és gyengénlátók társasága delegálhatott ide :)))) Ehh. Ez nekik sértés. Bocsi tőlük!
  Kilátsz te a pingvined mögül vagy teljesen eltakarja előled a világot? :-PPPP"


  Sertegetes helyett inkabb ird le a feladat megoldasat.... ha tudod. Ha meg nem akkor inkabb ne irj semmit. Senki nem kivancsi a szitkozodasodra, en meg palne!


  "Ha van egy 40 éves autód és nincs benne légzsák, de te szeretnél bele, akkor az a gyár hibája, mert akkoriban még nem volt légzsák? Kissé rövidlátó gondolatmenet..."


  A Te analogiaddal elve: 40 evvel ezelott is VOLT legzsak ( UNIX alatt megoldott ) es IGEN A GYAR A HIBAS AMIERT NEM EPITETTE BELE!!!!!


  "Végülis már a DOS 1.0 is kattingatós volt. Pedig azt is ő írta..."

  Ezzel most mit akartal mondani???? :-D


  "Ő hozta fel, de a te sületlenségedre. Azt mondta, hogy MÉG AZ IS paraméterezhető!"

  Es mit er azzal, hogy elfogad parametereket???????? Meg tudja oldani a feladatot???? Ha nem akkor a kutyat nem erdekli, hogy milyen parametereket vesz at mert nem er vele semmit. Hasznalhatatlan es kesz!

  Csinalj egy konyvtarat, benne 150000 db kulonbozo meretu file-al es probald meg letorolni azokat amelyek nagyobbak mint n. Az NT alatt parancssorbol nem lehet megoldani... Kivancsi vagyok hany kattintasbol csinalod meg. :-D