JohnnyCage

A brit kormány támogatja a szabadforrású megoldásokat

A brit kormány a napokban hivatalosan is megerősítette, hogy fontolóra vette a szabadforrású szoftverek alkalmazását a zárt technológiáktól való túlzott függőség elkerülésére.

A stratégia nem csak a brit központi kormányt, hanem a helyi önkormányzatokat, a civil szektort, az államtól függetlenül működő testületeket, illetve a Nemzeti Mentőszolgálatot is érintené, és elsősorban az ár/érték arányra építene.

A mostani lépés egy újabb, jelentős lökést adhat a szabadforrású megoldások elterjedésének, amelyeket 1998 óta a nagy szoftvercégek is egyre komolyabban vesznek. Az IBM a közelmúltban mintegy 1 milliárd dollárt áldozott a szabadforrású szoftverek népszerűsítésére, de többek között az Oracle és a Computer Associates is nyit a megoldások felé.

A szabadforrású szoftvereket elsősorban a hozzájuk tartozó licensz különbözteti meg a zárt megoldásoktól. A szabadforrású licenszek, mint például a közismert GNU General Public Licence lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy felhasználja, illetve módosítsa a szoftver forráskódját egészen addig, amíg a módosítások visszajutnak a programozói közösséghez.

A brit kormány napokban megfogalmazott irányelve szerint a jövőbeli IT fejlesztéseknél minden olyan esetben a nyílt szabványokat, illetve az azokra épülő szoftvereket kell támogatni, ahol a kompatibilitás, illetve az együttműködés elengedhetetlen.

A közelmúltban egyébként az Európai Bizottság is a szabadforrású megoldások alkalmazására buzdított új irányelvével, a német kormány pedig a mostani brit lépéshez hasonlóan előtérbe helyezte a Linux-alapú megoldások alkalmazásának lehetőségét a költségek csökkentése, illetve a szoftveróriás Microsofttól való függőség mérsékelése érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bekomman #1
    Majd ha az USA kormánya ia elnyomja az MS-t akkor talán jobban érezhetjük magunkat.