JohnnyCage

Nőtt a Microsoft webszerver szoftverének népszerűsége

Az elmúlt hónapban jelentősen nőtt a Microsoft IIS (Internet Information Server) webszerver szoftverének piaci részesedése, miután két nagy domain név tároló szolgáltatás működtetői Windowsra váltottak.

Az internetes piackutató Netcraft havi felmérésében mintegy 38 millió internetre kapcsolt számítógépet vizsgál meg, amelyből most hozzávetőleg 2 millióval növekedett a Microsoft web szoftverét alkalmazó rendszerek száma. A szoftveróriás IIS megoldása jelenleg 12,9 millió rendszeren található meg, ami 34,02 százalékos piaci részesedést, és 4,89 százalékos részesedésbeli növekedést jelent.

A Linux Apache szerverek aránya 53,76 százalékra csökkent, a Netscape-, illetve SUN Microsystems-féle iPlanet megoldást alkalmazó rendszerek részesedése pedig mintegy 200 ezres darabszámbeli csökkenést követően jelenleg 2,33 százalék.

A Netcraft szerint a változás elsősorban annak tudható be, hogy olyan domain név tároló szolgáltatások, mint a Register.com és a Network Solution az Apache, illetve iPlanet megoldásokról a Microsoft IIS szoftverére váltottak. A domain neveket gyakran tároltatják a regisztrációt végző társaság szerverein, amíg a felhasználó elkészíti weboldalát.

A Network Solutions a március folyamán többszáz ezer oldalt helyezett át az iPlanet szoftvert alkalmazó Digex rendszereiről a Microsofot IIS megoldását alkalmazó Interlandhoz. A Network Solutions oldalak közül több ezret az átállást követően el is csúfítottak.

A Netcraft szerint az SSL (Secure Sockets Layer) titkosítást alkalmazó elektronikus kereskedelmi oldalak közül számos rendszer esetében olyan rövid titkosító kulcs van beállítva, amely a hackerek számára viszonylag könnyen feltörhető. Az európai SSL szerverek egynegyede könnyen feltörhető titkosító kulcsot alkalmaz. Ez az arány egyébként az Egyesült Királyságban a legmagasabb, ahol az SSL kulcsok 26,5 százaléka nem elég összetett.

A szakértők szerint legalább 1024 bites titkosító kulcsot célszerű alkalmazni, az ilyen hosszú kulcsokat támogató szoftverek a közelmúltig azonban csak az Egyesült Államokban voltak elérhetőek, áll a felmérésben. "Az Egyesült Államok exportszabályzása jelentős hatással volt a titkosítási technológiák USA-n kívüli alkalmazására." Ezek a korlátozások az elmúlt években enyhítve lettek, hatásuk azonban még jelenleg is erősen érezhető.

Az USA-ban az SSL weboldalak 15,1 százaléka alkalmaz rövid SSL kulcsot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Supergamer_real #7
    Nem ertitek a hirt.Igaz a mondat masodik fele lemaradt. A teljes hir igy nez ki:

    "Nőtt a Microsoft webszerver szoftverének népszerűsége - a virusok/virusirok koreben"
  • AnarchoiD #3
    fizetett hirdetes ? :)