JohnnyCage

A Rambus Inc. az Intel DDR támogatásáról

Annak ellenére, hogy az Intel ütemtervében egyre gyarapodnak a DDR-SDRAM -alapú technológiák, a memória technológiákat fejlesztő Rambus Inc. úgy véli, a két társaság közötti partnerkapcsolat továbbra is él.

A chipóriás Intel, amely a Pentium 4 processzor kiadását követően hosszú ideig kizárólag a Direct Rambus DRAM memóriákat támogatta, az elmúlt héten megrendezett Intel Developer Forum konferencián a DDR-SDRAM technológia támogatásáról számolt be. A társaság legújabb ütemterve szerint az idei év második felében kiad egy Granite Bay kódnevű, DDR-SDRAM támogatású chipkészletet az egyprocesszoros, Xeon-alapú munkaállomásokhoz. Ezzel egyidőben megjelenik a Placer kódnevű DDR-SDRAM chipkészlet is a Xeon-alapú kétprocesszoros munkaállomásokhoz.

Az Intel i850 és i860 chipkészletei, illetve azok továbbfejlesztett változatai ugyanakkor továbbra is az RDRAM memóriákat fogják támogatni. "A piacra bízzuk az egyes memória technológiák sorsát" - mondta Pete MacWilliams, az Intel platform architektúra csoportjának igazgatója az IDF konferencián.

Bár az Intel korábban minden szegmensben a Rambus DRAM technológiát támogatta, a társaság az utóbbi időben egyre inkább a DDR-SDRAM memóriákhoz pártolt. Mindez azonban nem okozott különösebb aggodalmat a chipek közötti adatátviteli technológiákat fejlesztő Rambus Inc. köreiben, legalábbis az utóbbi társaság ezt állítja. "Minden teszt azt bizonyítja, hogy a Rambus DRAM-ok jóval nagyobb teljesítményre képesek, mint a DDR266, vagy akár a DDR333 megoldások" - mondta Frank Fox, a Rambus Inc. RDRAM megoldások részlegének elnökhelyettese. "A Rambus DRAM memóriák ára az utóbbi időben ráadásul olyannyira lecsökkent, hogy az RDRAM modulok jelenleg már azonos árban vannak a DDR változatokkal, de esetenként még olcsóbbak is azoknál" - tette hozzá a vezető.

Bár a DDR-SDRAM technológia immár egyértelműen vezető szerepet tölt be a DRAM piacon, Fox úgy véli, az Intel továbbra is támogatni fogja a Rambus DRAM technológiát is. Elmondása szerint az RDRAM előtt nyílt út áll a jelenlegi 800 MHz-est leváltó 1066 és 1200 MHz-es változatok megjelenésével, amelyekhez nem szükséges a chipkészletek komolyabb áttervezése. Mint Fox elmondta, a DDR technológiára való áttérés komoly problémákat okozott az iparnak, ráadásul a DDR333 szabvány támogatásához újból át kell tervezni az eszközöket. A közeljövőben debütáló DDR-II 400-as szabvány pedig még ennél is nagyobb fejtörést fog okozni a szakembereknek.

Azt mindenesetre a chipóriás Intel is hangoztatta az elmúlt héten megrendezett IDF konferencián, hogy a DDR333 szabvánnyal jelenleg rengeteg a baj, és még komoly erőfeszítések várnak az iparra, mielőtt a megoldást kiforrottnak lehetne nyilvánítani. Mint az Intel vezetői elmondták, a DDR-II "még ennél is nagyobb kihívás lesz".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Laci73 #8
  Okoska Te tudsz valamit, ki vele... :)
 • Laci73 #7
  Hello Okoska!
  És honnan veszed hogy csak "támogatnia kell a chipsetnek és kész"? És mivan ha pl. teljesen új szabványú foglalatot igényel? Vagy melegedik és hűteni kell? Vagy a nagy sebességet nem bírja a hagyomnyos SD felépítés?
 • RpPRO #6
  A Rambusz meg nem forrotta ki magat, de talan egy ev mulva mar mindenkinek az lesz. Amugy DDR333-as alaplappal semmire sem mesz, ha az FSB nem 166mhz.
 • Pheel #5
  Elég relatív. A 800-as RDRAM 100 MHz-es, míg a DDR-ek nagytöbbsége 133 MHz-es valós órajelen működik.
 • Laci73 #4
  Amúgy az RDRam ha "butább" is mint a DDR SDRam, a relatív sebességtöbbletet magas FSB-nek köszönheti.
 • Laci73 #3
  Az árak fognak dönteni. Ha az RDRam lesz az olcsóbb (és minden jel erre utal) azt fogják favorizálni.
 • Pheel #2
  Valami oka csak van, hogy az RDRAM-os P4-ek jobban teljesítenek, mint az SDR-es ill DDR-es társaik.