Franczy

Rambus: túlzott optimizmus?

A Rambus cég vezetői nem titkoltan abban bíznak, hogy az újabb DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriák nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, és hogy ezáltal a cég közelmúltban bejelentett, megnövelt működési frekvenciájú memóriái nagy sikert aratnak majd a felhasználók körében. Úgy vélem, hogy a DDR SDRAM memóriák nem hogy gátolnák a Rambus DRAM memóriák térnyerését, hanem sokkal inkább elősegítik azt, ugyanis a felhasználóknak lehetőségük van arra, hogy összehasonlítsák a két memóriafajta által nyújtott sebességet, ezt követően pedig nem lehet kérdéses, hogy a többség számára melyik memória lesz szimpatikusabb - nyilatkozta a napokban Steve Chen, a Rambus cég alelnöke.

Szakértők szerint a Rambus vezetősége ez ügyben túlontúl optimista, ugyanis egyrészt az újgenerációs DDR memóriák, a DDR400, illetve a DDR-II teljesítménye jelentősen nagyobb lesz, mint a jelenleg terjedőfélben lévő DDR333-as memóriáké, másrészt pedig a Rambus vadonatúj, 1066 MHz-es működési frekvenciájú DRAM memóriáinak a támogatottsága is több mint kérdéses. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az Intel májusban ugyan még biztosan kiad majd egy RDRAM támogatással rendelkező alaplapi chipkészletet, az 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú Pentium 4-es processzorokat kezelő i850E-t, azonban ez az "új" chipset a korábbi feltételezéssekkel ellentétben hivatalosan nem támogatja majd az újabb, tehát 1066, illetve 1200 MHz-es működési frekvenciájú Rambus memóriákat.

Tehát mivel az Intel semmilyen hivatalos PC1066-os, illetve PC1200-as Rambus DRAM támogatást nem kíván nyújtani, a tajvani alaplapgyártók sem kívánnak kísérletezni az ilyen memóriamodulok támogatásával, vagyis a közeljövőben forgalomba kerülő, immár 400 és 533 MHz-es FSB támogatással rendelkező alaplapok továbbra is csak a PC600-as, illetve PC800-as Rambus memóriákat támogatják majd. Azt természetesen nem lehet kizárni, hogy egyes gyártók piacra dobnak majd olyan alaplapokat, melyek némi tuningnak köszönhetően a magasabb működési frekvenciájú Rambus memóriákat is támogatják majd, azonban ez vélhetően nem válik majd bevett szokássá.

A Rambus cég szempontjából egyébként az is mindenképpen kedvezőtlen, hogy az alaplapgyártó cégek egyre kevesebb fantáziát látnak a Rambus támogatással rendelkező alaplapokban, és a jövőben minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kívánnak helyezni a DDR-es alaplapok fejlesztési munkálataira. Nem tudom, hogy a jövőben mennyire éri majd meg időt és pénzt pocsékolni egy visszaszorulóban lévő platformra - nyilatkozta Rambus ügyben Darryl Chan, a Gigabyte Technology marketing igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Veriel #24
    Szoval jobb rambusosat venni, mint 333-mas ddr-t, ha majd kijon?
  • CybearBoy #21
    Soros, de csak akkor ha 1 modult raksz a gépedbe. Ha mondjuk 512 MB-ot akarsz, akkor vegyél 2x256-ot és így már kétcsatornás memórarendszered lesz. Párosan szép az élet...
  • Pheel #20
    Tényleg! :)))))
  • iXBT #19
    Supergamer temette a soros kommunikaciot:))
  • Pheel #18
    Dehát a RAMBUS az szar, mert soros, mint ahogy egy NAGYON hozzáértő kolléga kifejtette az egyik hasonszőrű fórumon. És ő ebben biztos is :D LOL
  • Inquisitor #17
    Lehet Monolith, de én ott akadtam ki, amikor most kiderült, hogy az eddig Rambus 1066MHz kompatibilisnek hírdetett i850E MÉGSEM támogatja az új Rambust :(
    Na akkor most intel fejleszt a Rambushoz még chipset-et vagy nem???????
  • Supergamer #15
    "remélem az intel ad hozzá csipszet vagy mit... :))"

    Hogyne, i845H (vagy hol tartunk? G mar volt az biztos..)
  • Supergamer #13
    Legjobb tudomasom szerint a Rambus az AMDhez pletyka...sehol sem lattam meg megerositve a hirt, csak kerdojelekkel.De ettol meg lehet igaz (30%)..

    Az eredeti bejelentesben, sot az elso pdf-ekben is szerepel a Hammer integral memoria vezerlo nelkuli valtozata, mert az meg olcsobba tenne az amugy is (relative) olcso Hammert.Indoklas:
    Minek, pl a konyvtaros neninek, vagy a pultosnak, vagy akar egy irodaba kulon memory contorller egy olyan gepbe ahol amugy sem hasznalnak tobbet egy procinal egy idoben.Nem kell integralni a magon belulre, az alaplapra rakni egyszerubb/olcsobb.
    Ez feketen feheren le van irva.
  • Laci73 #12
    Hello NA!
    Mit nincs kedved leírni?
  • Pheel #11
    dehogynem! őŐőŐőŐő :-P