Franczy

Az Intel felhagy a Rambus támogatással

Az Intel Corporation képviselői a napokban zajló Intel Developer Forumon (IDF) azt nyilatkozták, hogy a világ legnagyobb chipgyártó cége az idei év második felétől szakítani kíván a Direct Rambus DRAM memória platform támogatásával. Ez többek közt azt jelenti, hogy az Intel még a high-end kategóriába sorolt Xeon processzoros munkaállomások piacán is fel kíván hagyni a Rambus memóriák támogatásával, ugyanis már gőzerővel készülnek az Intel ezen és egyéb piaci szegmensekbe szánt DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriákat támogató alaplapi chipkészletei.

Az Intel legfrissebb ütemterve szerint a kétprocesszoros Xeon-alapú munkaállomások piacán a közeljövőben esedékes a DDR SDRAM memóriákat támogató Placer fejlesztési kódnevű chipset debütálása, a kettőnél több processzoros Xeon-alapú munkaállomások piacán pedig a Granite Bay nevű chipkészlet közeljövőbeli piacra dobása van az Intel által tervbe véve. A chipgyártó az új chipsetek és a DDR SDRAM memóriamodulok alkotta párosok révén az i860-RDRAM, illetve i850-RDRAM alkotta párosokat kívánja leváltani, ebből pedig néhányan egyenesen már arra következtetnek, hogy a Rambus memóriák napjai meg vannak számlálva.

A napokban bejelentett, Prestonia fejlesztési kódnevet viselő és elsősorban szerver számítógépekben történő felhasználásra ajánlott Intel Xeon processzorok már ugyancsak DDR memóriás környezetekbe kerülnek majd, ugyanis mind az Intel saját E7500-as (Plumas) chipkészlete, mind a nagy konkurens ServerWorks-féle Grand Champion LE chipsetek DDR SDRAM memóriatámogatással rendelkezik. Szakértők szerint az Intel ezen döntése, vagyis a Rambus memóriák támogatásának elvetése korántsem meglepő, hiszen az asztali számítógép, illetve notebook frontvonalon már a tavalyi évben megkezdődött egy folyamat, melynek első szakaszában SDR SDRAM, második szakaszában pedig DDR SDRAM támogatással rendelkező alaplapi chipkészleteket vezetett be a piacra az Intel.

Az igazsághoz tartozik, hogy az Intel idén tavasszal, várhatóan májusban piacra dob még egy Rambus DRAM támogatással rendelkező Pentium 4-es chipsetet, az i850E-t (Tehama-E), mely a 400 és 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú Pentium 4-es processzorokat és a PC800-as, valamint PC1066-os Rambus memóriákat egyaránt támogatni fogja. A cég ezt követően napvilágot látó i845E, i845G, i845GL, Granite Bay, Placer, SpringDale és SpringDaleG típusjelzésű chipsetei azonban már egytől egyig DDR, illetve DDR-II támogatással rendelkeznek majd. A Rambus cég szóvivője az Intel döntését nem kívánta kommentálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Att #26
  Version, a beszólásod minősít. Nem is kommentálom.
  Ami az RDRAM és az Intel viszonyát illeti, furcsállom, hogy egyszercsak hipphopp, meg akar szabadulni az Intel attól a memóriától, ami csak és kizárólag neki köszönheti az életképességét. Az RDRAM már az égvilágon sehol sem lenne, ha az Intel nem állt volna ki mellette ennyire anno. Pedig akkor még az ára irreálisan magas volt, és most süllyedt le normális, reális szintre.Szóval nem igazán értem az Inteléket, de az is igaz, hogy az RDRAM-nak megvannak a maga hibái.
 • Supergamer #16
  Probald mar meg felfogni a kicsi agyaddal, hogy a RAMBUS nem a jovo utja.

  Ha nem tetszik az SG akkor minek jarsz ide?Sajat magad ellen beszelsz kispofam.Nem erzed, hogy ez mennyire nevetseges?

  "jo ez a rambusram a ddr egy röhej !!"

  Ilyen egbekialto okorseget sem hallottam mar nagyon regota.Milyen rohej?Mirol beszelsz te?Amig a frekvenciakulonbseg kulonbseg a RAMBUS es a DDR kozott hatalmas az adatatviteli sebesseg nem olyan nagy(de teny, hogy a rambus meg gyorsabb).Kivetel persze a Yellowstone, de a MAMBA-t sem emlitem.

  Kerdes:Tudja, valaki, hogy hol lehet MAMBA-DDR-t venni?
 • pilóta #13
  Csak azt nem értem, hogy miért kell elhinni, ha az Intel azt nyilatkozza, amit nyilatkozik. Talán két éve sincs, hogy azt nyilatkozta, hogy nem támogatja az SD ramot, meg a DDR-t. És most tessék. Majd jövőre meg azt nyilatkozza, hogy mégis támogatja a Rambust oszt jó :)
 • versio #10
  jo ez a rambusram a ddr egy röhej !!
 • Tomcat.no1 #3
  Nos ezzel az Intel elismerte egy "újabb" melléfogását!