Franczy

AMD-Intel: szilíciumszelet átmérők, magméretek, árak

Nem kérdéses, hogy a processzorok előállítási költsége mind a chipgyártók, mind a felhasználók szempontjából rendkívül nagy jelentőséggel bír, hiszen előbbiek a lehető legnagyobb árréssel szeretnék eladni portékáikat, utóbbiak pedig adott időközönként minél olcsóbban szeretnének új processzorhoz jutni. Éppen ezért az olyan chipgyártó cégek, mint például az Intel, vagy az AMD folyamatosan azon munkálkodik, hogy leszorítsa processzorainak gyártási költségeit, annak taglalása persze akár egy külön cikket is megérne, hogy ezen költségek csökkentése később aztán milyen mértékben mérhető le a kereskedelmi forgalomba került chipek árán.

A világ legnagyobb chipgyártó cége, az Intel már hónapok óta azon van, hogy gyártósorait átállítsa a 300 milliméteres átmérővel rendelkező szilíciumszeletek kezelésére, és a 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkező processzorok gyártására, ugyanis a cég vezetői szerint ezen átállás következtében jelentősen lefaraghatók a különböző gyártási költségek. Konkrét adatokat tekintve, az Intel egy 300 milliméteres szilíciumszeletből 497 darab Northwood processzormagot képes előállítani. A konkurens AMD ilyen tekintetben némileg le van maradva, hiszen a chipgyártó Fab30-as drezdai üzeme 300 helyett csak 200 milliméteres szilíciumszeleteket képes kezelni, vagyis a cég közeljövőben debütáló, 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő Thoroughbred magos Athlon XP chipjei is ilyen méretű szeletekből fognak készülni.


Az alkalmazott szilíciumszeletek nagyságát illetően tehát az Intel mindenképpen előnyben van az AMD-vel szemben, azonban arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az AMD legújabb processzormagjai jelentősen kisebb méretűek, mint az Intel aktuális magjai. Konkrét adatokat tekintve, egy Intel-féle Northwood mag 131 négyzetmilliméteres felülettel rendelkezik, egy AMD-féle Thoroughbred mag felülete azonban mindössze 84 négyzetmilliméter, vagyis az AMD ilyen szempontból 36 százalékos előnyt regisztrálhat az Intellel szemben. Végeredményként elmondható, hogy az AMD 326 darab Thoroughbred magot képes előállítani egy 200 milliméteres szilíciumszeletből, valamint, hogy a Thoroughbred, illetve a Northwood mag előállítási költsége egyaránt 20 dollár körül van. A közeli jövőt illetően az AMD magméretbeli előnye meg fog maradni, hiszen míg az Intel 0,09 mikronos csíkszélességű új Pentium 4-es magja 90 négyzetmilliméteres lesz, addig az AMD-féle Clawhammer-S mag mindössze 63 négyzetmilliméteres felülettel fog rendelkezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fotel #6
    Tök olyan, mintha Photoshopban retusálták volna a képet nem? Hgoy eredetileg nem is volt látható az arc
  • Fatality #4
    Te miről beszélsz? Én nem látok semmiféle "lopásra" utaló jelet. Avass be! :)
  • Pheel #3
    Ennyi idő után már a szerzői és szomszédos jogok is elévülnek :)
  • fotel #1
    lopni kell a ciklet mi?

    www.hwsw.hu

    És Parhelia hír még mindig nincs?