JohnnyCage

Motorola, ST, Philips: 1,4 milliárd dolláros együttműködés

Az ST Microelectronics, Motorola, és Philips cégek bejelentették, hogy szövetséget kötnek olyan chipgyártási technológiák közös kifejlesztéséért, amelyek lecsökkentik a jövő chipjeinek előállítási költségeit.

A mintegy 1,4 milliárd dollárra becsült értékű, négy évre szóló együttműködési megállapodás keretében a három társaság megpróbálja behozni a legnagyobb chipipari cégeket, mint például az Intel, a chipgyártási eljárások terén. Az Intel elsőként kezdte meg a chipgyártást a 300 mm-es szilíciumostyákon, és a társaság az elsők között állt át a 130 nm-es csíkszélességre is. A két új technológia önmagában is jelentős költségcsökkentést tesz lehetővé a chipgyártóknak, együtt alkalmazva pedig még nagyobb megtakarítás érhető el.

Mivel azonban a két új technológia bevezetése óriási költségeket emész fel, a relatívan kisebb cégek csak nehézkesen tudják elvégezni a fejlesztéseket. Ezt a hátrányt hivatott kiküszöbölni a pénteken bejelentett Motorola - ST Micro - Philips együttműködés. A megállapodás egyébként az ST Micro Philips-szel és TSMC-vel (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company - Tajvani Félvezetőgyártó Társaság) fennálló hasonló szövetségét bővíti ki.

Az elemzők többsége egyébként úgy véli, hogy a három társaság között létrejött szövetség leginkább hosszútávon fogja a cégek érdekeit szolgálni, és rövidtávon nem várható jelentős pozitív hatása. Az ST Micro és Philips Electronics cégek számára komoly segítséget jelent a Motorola bekapcsolódása a fejlesztésekbe, mivel az amerikai chipgyártó meglehetősen jól halad 300 mm-es technológiájának kifejlesztésével.

A három társaság által közösen fejlesztett gyártástechnológiák 300 mm-es szilíciumostya alapanyagokra fognak épülni 90 - 32 nm-es csíkszélesség mellett. Bill Walker, a Motorola félvezetőgyártással foglalkozó részlegének vezetője elmondta, hogy a szövetség az idei év negyedik negyedévére tervezi az első 90 nm-es chip prototípusok elkészítését, a technológiára épülő chipek első mintadarabjai medig a jövő év elejére várhatók. "Az erőink egyesítése jelentősen felgyorsítja a fejlesztéseket, a Motorola ráadásul egyúttal meg is erősítheti európai pozícióját" - mondta Walker.

A társaságok bejelentése szerint a három gyártó egyenrangú partnerkét vesz részt a szövetségben, és az 1,4 milliárd dolláros költségvetés elosztása is egyenlő lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!