JohnnyCage

A UMC is belép az AMD-alapú chipkészletek piacára

A tajvani szerződéses chipgyártó United Microelectronics Corp. (UMC) a jövőben komoly szerepet fog kapni az AMD mikroprocesszorainak előállításában. A társaság emellett azonban AMD-alapú alaplapi chipkészleteket is gyártani fog.

Az AMD - UMC együttműködés a jelek szerint napról napra bővül. Azt egy ideje már tudni lehetett, hogy az Advanced Micro Devices processzorainak egy részét a jövőben a UMC fogja gyártani, sőt a két óriáscég közös, 300 mm-es szilíciumostya chipalapanyagokat alkalmazó chipgyár építésébe is belevágott. Az elmúlt napokban azonban arra is fény derült, hogy a UMC alaplapi chipkészleteket is gyárt majd az AMD processzorokhoz.

A tajvani Commercial Times értesülése szerint a UMC saját fejlesztésű alaplapi chipkészletet fog kínálni az AMD processzorokhoz. A UMC-nek ehhez valójában mindene adott, ráadásul az AMD közismerten nem kíván egyetlen céget sem meggátolni a társaság processzoraihoz készülő chipkészletek kifejlesztésében és gyártásában.

A hírek szerint az AMD-alapú chipkészleteket a UMC Integrated Technology Express Inc. (ITE) nevű részlege fogja kifejleszteni. Az AMD nem meglepő módon áldását adta a projektre, az ITE pedig jelenleg a chipkészletek fejlesztési fázisában tart. A megoldások korai fejlesztési stádiuma miatt egyelőre azonban semmilyen konkrétumot nem tudni a UMC leendő chipkészleteiről, és az sem derült ki, mikorra várható a chipsetek piaci megjelenése.

Az AMD processzorokhoz jelenleg a VIA, SiS, ALi, nVidia, és ATI cégek gyártanak alaplapi chipkészleteket, vagyis a piacon kiélezett konkurenciaharc folyik. A UMC helyzetét némileg javíthatja, hogy az AMD a jövőben csak szerverekhez szánt chipkészleteket kíván gyártani, a tajvani ALi-val pedig a jelek szerint egyre kevésbé kell számolni.

A UMC (-ITE) korábban egyébként igen sikeres chipkészleteket fejlesztett és gyártott a 386-os és 486-os processzor sorozatokhoz. A társaság ellen 1996-ban azonban jogsértési pert indított az Intel, amelyet követően a tajvani cég nem adott ki több chipkészletet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CybearBoy #6
    :))) Huhh, ezt Lírtan 1 kicsit...
    A 2. AMD helyett iNTELt kell éteni.
  • CybearBoy #3
    Ezt tudom, el is felejtettem leírni :). De amúgy az AMD is csinál/csinált, de nekem akkor is jobban tetszik az AMD politikája chipset téren, szerintem ez nyerőbb is.
  • CybearBoy #1
    Szerintem ezen a téren sokkal jobban gondolkosik az AMD az iNTELnél, mivel az iNTEL licence-díjat kér minden egyes legyártott iNTELes chipsethez, ráadásul nem is alaCSonyat :), míg az AMD inkább támogatja a platformjához chipset készítő cégeket. Ezzel a húzásával az AMD szerintem jelentős előnyökhöz juthat at AMD-vel szemben. Lehet hogy így rövid távon ezen forrásokból kevesebbet profitál az AMD, de hosszútávon, ha sok kiforrott chipsetjelenik meg az AMD-hez, akkor jóval alacsonnyabbak lesznek az ilyen lapok P4-hez való társaiknál, így ez is tovább lendítheti az AMD egyre feltörekvő részesedését. Csak így tovább!