Franczy

2004-ben nyitja meg kapuit az Intel Fab 24

Az Intel Corporation a napokban hivatalosan is megerősítette, hogy többszöri halasztást követően hamarosan "újrakezdi" annak az írországi gyártóüzemnek az építését, melyben idővel 300 milliméter átmérőjű szilíciumszeletekből gyártanak majd különböző processzorokat, és amely üzem konstrukciós költségei várhatóan meghaladják majd a 2,2 milliárd dollárt. Az írországi Leixlipben felépítendő Fab 24-es gyártóüzem lesz a világ legnagyobb chipgyártó cégének első olyan üzeme, mely nagy mennyiségben ontja majd magából a 0,09 mikronos (90 nanométer) csíkszélességgel rendelkező mikroprocesszorokat. "Újrakezdjük a Fab 24-es gyártóüzem építését" - nyilatkozta Paul Otellini, az Intel elnöke, majd hozzátette, hogy amennyiben minden jól megy, akkor már 2004 első felében megindulhat az Intel legújabb processzorainak Fab 24-ben történő tömeggyártása.


Az Intel vezetői a közelmúltban már legalább kétszer elhalasztották a Fab 24-es üzem felépítését. Az Intel ezen írországi gyártóüzeme a chipgyártó eredeti tervei szerint 200 milliméter átmérőjű szilíciumszeletekből történő processzorgyártással foglalkozott volna, azonban a tavalyi évben a cég vezetősége úgy döntött, hogy az új üzemben már ne 200, hanem 300 milliméteres szilíciumszeleteket használjanak majd, és ezzel egy időben az üzem megnyitásának időpontját is 2002 végére tolták el. Ezt követően az Intel bejelentette, hogy újabb tizenkét hónappal csúszik a Fab 24 megnyitása, vagyis az üzem a legjobb esetben is csak 2003 végén kezdheti meg a működését, végül pedig az idei év elején újfent olyan pletykákat lehetett hallani, hogy a Fab 24 átadása megint csúszni fog.

Az Intel a napokban tehát megerősítette, hogy a Fab 24-es gyártóüzem a többszöri halasztás ellenére hamarosan mindenképpen fel fog épülni. A bejelentést egyébként az Intel arra is felhasználta, hogy azzal büszkélkedjen, hogy minden jel szerint az Intel lesz a világon az első olyan chipgyártó, mely 300 milliméteres szilíciumszeletekből nagymennyiségben lesz képes 0,09 mikronos csíkszélességű processzorok gyártására. Craig Barrett, az Intel vezérigazgatója az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a chipgyártónál már a jövő év közepén meg fog kezdődni a 0,09 mikronos gyártási technológiákra történő átállás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!