JohnnyCage

A céges kiadások csökkentése visszavetette a SUN-t

A SUN Microsystems a vállalatok általános költségcsökkentő lépései miatt a harmadik költségvetési negyedévében veszteséget könyvelhetett el. A társaság számításai szerint a következő negyedév azonban ismét nyereséget fog hozni.

A SUN mintegy 37 millió dollár nettó veszteséget termelt a társaság harmadik költségvetési negyedévében, ami részvényenként 1 centet jelent. Az óriáscég az egy évvel korábbi időszakban 136 millió dolláros nyereséget ért el, vagyis részvényenként 4 centet.

A SUN Microsystems összbevétele a szóban forgó negyedévben 3,1 milliárd dollár volt, ami nagyjából megegyezik az előző negyedév eredményével, jelentős, 25 százalékos visszaesést jelent ugyanakkor az egy évvel korábbi időszak 4 milliárd dollárjához képest.

A váratlan kiadásokat leszámítva a társaság vesztesége 26 millió dollár, vagyis részvényenként 1 cent volt, amely 67 százalékkal kevesebb az előző negyedévben termelt veszteségnél. Ez az eredmény az elemzők várakozásainál valamivel jobb, mivel a szakértők korábban részvényenként mintegy 2 cent veszteségre számítottak. A SUN bevétele viszont valamelyest elmaradt az elemzők által várt 3,19 milliárd dollártól, közölte a First Call.

A SUN, amely jelenleg rendkívül kiélezett konkurenciaharcot folytat a Unix szerverek piacán a rivális IBM-mel és Hewlett-Packarddal, az elmúlt negyedév közepén két célt tűzött ki maga elé: A negyedév bevételeinek javítását az egy évvel korábbihoz képest, illetve a negyedik költségvetési negyedévben újból nyereséget termelni.

"A bevételek nem alakultak a várakozások szerint, ami elsősorban annak tudható be, hogy a szakértők által várt fellendülés a vállalati szegmensben nem történt meg" - mondta Michael Lehman, a SUN pénzügyi igazgatója. "Jó úton haladunk azonban a negyedik negyedévi nyereség felé" - tette hozzá a vezető. A társaság az elmúlt néhány negyedévben a raktárkészletek csökkentésével, illetve a termékváltásokból adódó kiadások minimalizálásával folyamatosan mérsékelni tudta a költségeket - mondta Lehman. A bevételeket ugyanakkor jelentősen növelték a SUN csúcskategóriás Sun Fire 15K "Starcat", valamint az alsókategóriás UltraSPARC II V880 megoldásai.

A társaság a negyedik költségvetési negyedévben a bevételek mérsékelt növekedésére, és nyereséges működésre számít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!