Franczy

Az Intel nem sajnálja a pénzt a fejlesztésekre

Habár az Intel alig pár hónapja jelentette csak be a 2002-es esztendőre előirányzott fejlesztési költségeit, a szakértők nagy része már most azzal foglalkozik, hogy a világ legnagyobb chipgyártója vajon mekkora összegeket szán majd fejlesztésekre a következő évben, vagyis 2003-ban. Az ebben a témakörben fogant első tanulmányt a Prudential Securities nevezetű cég hozta nyilvánosságra, mely tanulmány szerint míg az Intel idén 5,5 milliárd dolláros fejlesztési költségvetéssel rendelkezik, addig 2003-ban ez az összeg várhatóan 5,6-6,5 milliárd dollár körül alakul majd.

Az Intel képviselői idén januárban jelentették be, hogy a chipgyártó 2002-ben 5,5 milliárd dollárt kíván fordítani különböző fejlesztésekre, mely összeg 24 százalékkal kevesebb, mint a 2001-ben hasonló célokra elköltött, mintegy 7,3 milliárd dollár. Ez a mindenképpen jelentős mértékűnek mondható csökkenés egyértelműen az általános gazdasági lassulásnak tudható be, azonban nem árt szem előtt tartanunk, hogy az Intel ezen csökkenés ellenére is közel kétszer akkora összeget fordít a különböző fejlesztéseire, mint a sorban utána következő chipgyártó. Összességében egyébként elmondható, hogy egyre kevesebb számítástechnikai cég engedheti meg magának, hogy évente 1 milliárd dollárnál nagyobb összeget áldozzon fejlesztésekre.

A Prudential Securities szakértői szerint az Intel 2003-ban világszinten várhatóan mintegy 31,5-36,6 milliárd dolláros forgalmat bonyolít majd. A cég szakértői által készített jelentésből az is kiderül, hogy a chipgyártó által a különböző fejlesztésekre fordított összeg 2003-ban akár jelentős mértékben is eltérhet a jelen pillanatban előrejelzett 5,6-6,5 milliárd dollárnál, ugyanis mint az ismeretes, az Intel a jövő évben gőzerővel azon lesz, hogy gyártósorait átállítsa a 0,13 mikronos csíkszélességű chipek helyett a 0,09 mikronos processzorok gyártására. "Az Intel 2003-ban akár 30-50 százalékkal nagyobb összeget fordíthat a különböző fejlesztéseire, mint 2002-ben, ugyanis a chipgyártó 2003-ban várhatóan rendkívül agresszív támadásba lendül a 0,09 mikronos gyártási technológiákra történő átállás tekintetében" - áll a Prudential Securities által a napokban nyilvánosságra hozott jelentésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!