JohnnyCage

Az Intel árcsökkentéssel teremt utat az új processzoroknak

A chipóriás Intel Corp. a napokban jelentős mértékben lecsökkentette egyes asztali Pentium 4 és Pentium III processzorainak, valamint bizonyos mobil chipjeinek árát, amellyel a társaság az elkövetkező hetekben megjelenő új modelleknek biztosított utat.

A Santa Clara-i (Kalifornia) központú chipgyártó a 2,2 GHz-es Pentium 4 processzor árát 562 dollárról 423 dollárra (25%) csökkentette, miközben a 2 GHz-es változat ára 364 dollárról 284 dollárra (22%) esett. Az 1,2 GHz-es asztali Pentium III processzor a jelenlegi 241 dollár helyett a jövőben csak 163 dollárba fog kerülni (32%).

Ami a notebookokba szánt mobil chipeket illeti, a 866 és 850 MHz-es processzorok ára 24 százalékos csökkenést követően 241 dollárra változott, a 800 MHz-es változat pedig 18 százalékkal lett olcsóbb, és jelenleg 198 dollárba kerül. A mobil Celeron chipek egyes modelljeinek ára szintén lecsökkent.

Egyes hírforrások szerint ezzel még nincs vége a sornak, és a társaság az elkövetkező hetekben újabb árcsökkentéseket hajt végre bizonyos processzorok körében. A rivális Advanced Micro Devices (AMD) az Intel lépését követve szintén lecsökkentette árait, erről azonban még nincs pontos információ. Az Intelhez hasonlóan egyébként az AMD is tartogat néhány új processzort az elkövetkező hetekre.

Az Intel mostani árcsökkentése a Pentium 4 vonal jelentős felfrissítését előzte meg. A társaság hamarosan új Pentium 4 modelleket dob piacra, amelyeket egy új csúcskategóriás chipkészlet (i850e) is követ. Az i850e chipset az új Pentium 4-es processzorok igényeihez alkalmazkodva már támogatni fogja az 533 MHz-es rendszerbuszt (FSB), amely várhatóan jelentős teljesítménynövekedést tesz majd lehetővé a jelenlegi 400 MHz-es változathoz képest.

Az AMD az új Pentium 4 processzorokra a nemsokára megjelenő Thoroughbred maggal ellátott Athlon XP processzorokkal kíván válaszolni. A Thoroughbredben alkalmazott 130 nm-es csíkszélességű gyártási eljárás lehetővé teszi a költségek csökkentését, illetve az órajel további növelését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!