JohnnyCage

Az Intel csökkenti a Brookdale chipsetek árát

A chipóriás az i845-alapú (Brookdale) Pentium 4 chipkészletek iránti kereslet növekedése, illetve a szürkeimport visszaszorítása érdekében április 14-én és június 30-án csökkenteni fogja a megoldások árát.

Bár a korábban tervezettnél előbbi árcsökkentések várhatóan visszaszorítják a szürkeimporot, az Intel chipkészletek lecsökkenő ára egyúttal újabb árháborút gerjeszthet a tajvani chipsetgyártók körében. A Pentium 4 chipkészletek piacán legutóbb februárban alakult ki kiélezett árverseny, amikor a tajvani gyártók 20 dollár alá csökkentették megoldásaik darabárát legnagyobb alaplapgyártó partnereik számára. Mivel a 20 dollár alatti ár hozzávetőleg az Intel megoldások jelenlegi árának fele, a SiS és VIA Technologies gyártók jelentősen növelték eladásaikat, és egyúttal nyomást gyakoroltak az Intelre.

A chipóriás a probléma megoldásaképp drasztikus árcsökkentést helyezett kilátásba Brookdale chipkészleteinek körében. Az elemzők szerint az i845 sorozat darabára az alaplapgyártók jelenlegi, bőséges raktárkészleteire való tekintettel a közeljövőben 25 dollár környékére is lecsökkenhet. A rivális SiS várhatóan azonban nem fogja tudni tovább csökkenteni már jelenleg is 20 dollár alatti áron kínált megoldásait, mivel a gyártó a VIA-val ellenben minden Pentium 4 chipset után licenszdíjat fizet az Intelnek.

A tervezett árcsökkentések az elemzők szerint jelentős visszaesést fognak okozni az Intel chipsetpiaci bevételeiben, a lépésre azonban mindenképpen szüksége van a gyártónak, ráadásul az Intel chipkészletes alaplapok árcsökkenése a megoldások, és egyúttal a Pentium 4 processzorok keresletét is megnövelheti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yfel #3
    A 845 nem SDRAMos?
    Nekem mintha az lenne a gepemben 512M SDRAMmal... egyebkent pedig teljesen jo, nem tudom mi bajod vele :)