Franczy

Árzuhanás várható az alaplappiacon

Mivel a közelmúltban a németországi Hannoverben megrendezett CeBIT 2002 szakkiállításon a tajvani alaplapgyártó cégek nem igazán voltak megelégedve a látogatók visszajelzéseivel és új termékek iránti érdeklődésével, ezen cégek nagy része a napokban úgy határozott, hogy előre be nem tervezett árcsökkentések bevezetésével kell vásárlásra bíztatni a felhasználókat.

Szakértők szerint manapság lényegében teljességgel lehetetlen megmondani, hogy az idei év második negyedévében mi várható az alaplappiacon, az azonban egyre biztosabbnak tűnik, hogy a fokozódó árharc következtében szinte az összes tajvani alaplapgyártó cég jelentős mértékben csökkenteni kívánja árait. Ezen árcsökkentésekre elsősorban az olyan, fokozottan árérzékeny régiókban kell számítani, mint például a kínai régió, de biztosra vehető, hogy a közeljövőben lényegében a világ bármely pontján olcsóbbá válnak az alaplapok. Elmondható, hogy az árcsökkentéseket illetően nem lesznek túl válogatósak az alaplapgyártó cégek, ugyanis hamarosan mind az Intel 845D, mind a VIA P4X266, mind a SiS 645-ös chipkészletre épülő alaplapok ára zuhanni fog, mégpedig az előrejelzések szerint rendkívül gyorsan és nem is keveset.

Nem titok, hogy a 2002-es esztendő eddig nem igazán alakult úgy, ahogy azt az alaplapok gyártásával foglalkozó cégek eltervezték. A tajvani cégek március elején elkönyvelték a nem éppen túl rózsás eladási mutatókat, és abban bíztak, hogy a CeBIT után majd fellendül a piac, és alig bírják majd teljesíteni a megrendeléseket. Most már tudjuk, hogy a CeBIT ebből a szempontból nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanis a kiállítást követően egyes alaplapgyártóknak nem hogy javultak volna az eladási mutatóik, hanem még némileg romlottak is. Mondanom sem kell, hogy a gyártók számára ez a helyzet már nem tartható sokáig, így teljesen logikus lépésnek tekinthető a részükről, hogy agresszív árstratégia révén próbálnak meg javítani eladási mutatóikon és próbálják meg csökkenti a raktárkészleteiket.

Szakértők szerint a legnagyobb árzuhanásokra a kínai alaplappiacon, vagyis az egyik leginkább árézékeny piacon lehet számítani. Nem kétséges, hogy emellett mind az amerikai, mind az európai piacon is árcsökkenésre lehet számítani, de korántsem akkora mértékűre, mint Kínában. Egyes források szerint egyébként Európában mostanság olyannyira kicsi az érdeklődés az alaplapok iránt, hogy néhány tajvani alaplapgyártó cég már az árcsökkentések eladási mutatókra gyakorolt pozitív hatását illetően is kételkedik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mighty #5
    Helyes! Ugy is most gondolkodtam el azon, hogy beruhazok valamelyik i845D chipsetes alaplapba. (Abit BD7 tetszene is) Hozza egy P4 1.6 512 ahhhh
    De jo is volna mar hasznalni!
  • DEx- #1
    ÓÓ nagyon helyes.
    Még jön erre a vámmentesség is, és féláron vihetjük..