JohnnyCage

Jelentős P4-M áresés várható májusban

A Pentium 4 processzorok mobil változatai iránt mutatkozó piaci kereslet növelése érdekében a chipóriás Intel drasztikus árcsökkentéseket tervez végrehajtani a közelmúltban bejelentett chipek körében.

A notebook gyártók jelenleg nem rohannak a Pentium 4-M processzorok után, amelynek oka elsősorban a chipek igen magas ára, viszonylag nagy fogyasztása, és a Pentium III-M, illetve Mobile Athlon 4 processzorokhoz képest viszonylag gyenge teljesítménye. Számos notebook gyártó a mobil Pentium 4-es chipek helyett egyelőre nagyobb figyelmet szentel a P4 asztali változataira, amelyek azonos teljesítmény, és valamelyest nagyobb fogyasztás mellett sokkalta olcsóbbak. Az Intel ezért májusban várhatóan drasztikusan lecsökkenti Pentium 4-M processzorainak árát, amelyek így a jelenlegi 200 - 400 dollár helyett legfeljebb 50 - 90 dollárral kerülnek majd többe, mint az azonos órajelű asztali P4-esek.

A gazdaság visszaesését követően jelentősen megnövekedett a kereslet az olcsó, asztali chippel szerelt notebookok iránt. Ezek az eszközök akkumulátoros üzem esetén meglehetősen hamar lemerülnek, kis méretüknek köszönhetően azonban igen könnyen hordozhatóak. Az asztali processzoros notebookok életképességét bizonyítja, hogy az utóbbi időben a legnagyobb gyártók is kiadtak ilyen modelleket, amelyek ráadásul igen jól fogynak.


A notebook PC-ket gyártó cégek természetesen üdvözölték az Intel új stratégiáját. A vezető gyártók szerint a P4-M -alapú notebookok árának jelenleg mintegy 40 százalékát maga a processzor teszi ki. Amennyiben az Intel májusban lecsökkenti a mobil Pentium 4 processzorok árát, ez az arány 20 százalékra csökkenhet. Mindez lehetővé teszi, hogy a Pentium 4-M chipekre épülő notebookok ára mintegy 300 dollárral csökkenjen.

A kisebb gyártók azonban még ennél is nagyobb előnyt kovácsolhatnak az Intel árcsökkentéséből. Ezen társaságok ugyanis viszonylagosan kisebb rendeléseik miatt csak valamivel magasabb áron juthatnak hozzá a processzorokhoz, mint a vezető gyártók. Amennyiben az Intel lecsökkenti a Pentium 4-M chipek árát, ez a különbség gyakorlatilag elhanyagolható lesz, a kisebb cégek versenyképessége pedig jelentősen megnő.

Az 1,6, és 1,7 GHz-es Pentium 4-M processzorok nagykereskedelmi darabára 401, illetve 508 dollár. Az azonos órajelű asztali Pentium 4-esek azonban csak 133, illetve 163 dollárba kerülnek. A májusi árcsökkentést követően a két mobil P4 változat ára 210, illetőleg 250 dollárra eshet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)