JohnnyCage

A DRAM gyártók nem engedik lejjebb az árakat

A DRAM gyártók a PC ipar számára rendszerint gyenge nyári időszakhoz közeledve folyamatosan növelik raktárkészleteiket, és nem engedik piacra termékeik egy részét, amelyek a túltermelés miatt árcsökkenést okoznának.

A DRAM memóriák ára a 2001 nyári rekordalacsony szintjükről a tavalyi év végén folyamatosan emelkedni kezdtek. A tendencia az idei év elején tovább folytatódott, a hagyományos SDRAM memóriák árát pedig a piacon kialakult hiány is növelte. A közelmúltban azonban a kereslet visszaesése újból az árak csökkenéséhez vezetett. Az elmúlt hetekben az általánosnak mondható, és egyben mértékadónak tekintett 128 Mbites PC133 SDRAM memóriachipek nagykereskedelmi ára 5 dollárról 3,50 dollár környékére csökkent. A memóriaárak további csökkenésének elkerülése érdekében a gyártók egyelőre visszatartják chipjeik egy részét, és nem ürítik ki raktárkészleteiket, hanem inkább kivárnak. A DRAM memóriachipek ára az elmúlt hetekben a kereslet visszaesésével ugyanis ismét csökkenni kezdett.

A memóriachipek és -modulok forgalmazói szerint a gyártók tanultak a közelmúltból, amikor az általuk várt áremelkedést követően a kereslet visszaesett, a túltermelés pedig szinte azonnal megfordította az árváltozás irányát. Egyes elemzők szerint az OEM számítógépgyártók DRAM rendelései a második negyedévben is jelentősek maradtak, ami a szerződéses árak stabilizálódásához vezetett. Mindez lehetővé tette a memóriagyártóknak, hogy kivárjanak, és ne kelljen minél hamarabb megszabadulniuk raktárkészleteiktől.

A DRAM árak jelenleg hullámzanak, ezért a gyártók inkább a második negyedév végére várható piaci fellendülésre várnak, és nem dobják piacra teljes készletüket az árak zuhanását okozva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!