JohnnyCage

Hirtelen árzuhanás az SDRAM piacon

Jelentős változáson ment át a DRAM ipar az elmúlt napokban, amikor a 128 Mbites SDRAM memóriachipek ára alig egy nap alatt több, mint 10 százalékkal esett vissza.

A DRAM memóriák ára az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedett. Az utóbbi időben mindez különösen igaz volt a kifutóban lévő SDRAM változatokra, amelyekből a csökkenő termelés miatt komoly hiány alakult ki. A 128 Mbites SDRAM chipek ára a napokban azonban hirtelen csökkenni kezdett. A legjelentősebb árváltozás szerdán volt tapasztalható, amikor egy nap alatt mintegy 12,5 százalékot vesztettek értékükből a 128 Mbites PC133 SDRAM chipek.

A hírek szerint a tajvani DRAM forgalmazók nem túlzottan optimisták a DRAM árak közeljövőben várható változását illetően, ezért a társaságok igyekeznek lecsökkenteni raktárkészleteiket. Mindez azonban a kereslet visszaeséséhez, illetve az árak jelentős csökkenéséhez vezetett.

Hogy a forgalmazók miért éppen a napokban kezdték kiüríteni raktárkészleteiket? A társaságok szerint a magyarázat abban rejlik, hogy a március végi szerződéses árak jóval alacsonyabbnak bizonyultak, mint azt a forgalmazók korábban várták. Mivel a DRAM gyártók nem számítanak további áremelkedésekre, a forgalmazók célszerűnek látták minél hamarabb kiüríteni raktárkészleteiket.

A helyzetet tovább bonyolította, hogy az árcsökkentés hírére egyes forgalmazók mégis vásárolni kezdtek, ami az árak újbóli, kismértékű emelkedését okozta. Összeségében azonban a 128 Mbites SDRAM chipek nagykereskedelmi ára így is mintegy 10 százalékot esett vissza, és jelenleg 3,50 - 3,60 dollár körül mozog. Az idei második negyedév kilátásait illetően a DRAM gyártók nem számítanak túlzottan erős keresletre, ami az árak stabilizálódását, illetve esetleges, lassú csökkenését fogja eredményezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laci73 #11
    Hello Mac!
    Igen, 128 Megabit, amelyekből 8 db tesz ki 128 Megabyte-ot. (számold meg a modulon :))
  • Laci73 #9
    Semmi a világon, bocsánat. Csak olyan jól sült el 14:59-or az "én vagyok az első" bejelentés :D
  • Laci73 #7
    OK, ne haragudj csak nem tudtam kihagyni a poént.
  • Gabest #5
    Hát hogy lenne telefonos, 14:59-kor még nincs kedvezmény! :)
  • Laci73 #3
    Szerintem élő ember nincs aki megmondaná, mi is várható a memória piacon...
  • Laci73 #2
    Fogadjunk hogy telefonos vagy! :))))))