JohnnyCage

A játékfejlesztők az online játékokkal küszködnek

Ahogy a Sony és Microsoft konzolgyártók minél előbb az internetre szeretnék kapcsolni eszközeiket, a játékszoftvereket készítő fejlesztőknek egyre inkább az online játékok felé kellene orientálódni.

A játékfejlesztők azonban továbbra sem igazán tudják, mit kellene tenni ahhoz, hogy az online játék valóban működjön.

Elsősorban ez tűnt ki a Game Developers Conference konferencián résztvevő cégek, illetve szoftverfejleszőik megbeszéléseiből. A konferencia fő témái az online játékok által felállított anyagi és technológiai kihívások voltak.

"Szerintem a társaságok azt az üzleti modellt szeretnék végre megtalálni, amely megfelelő megoldás lenne az online játékokhoz" - mondta Alan Yu, a konferencia igazgatója. "Az online játékokra váltás egy teljesen új üzletet jelent, különösen amennyiben játékkonzolokról van szó."

A figyelem középpontjában az olyan multiplayer játékok voltak, mint az EverQuest, vagy az Ultima Online, amelyek óriási virtuális világokat biztosítottak a játékosok számára. Az efféle játékok, illetve a mögöttük álló üzleti stratégia példaképpé váltak a játékfejlesztők körében. A cél az elképzelés kibővítése, valamint még több játékos megnyerése olyan új, online játékokkal, amelyek többek között a Star Wars, illetve a The Sims alapjaira épülnek.

Azoknak a kiadóknak azonban, akik belépnek az online üzletbe, fel kell készülniük a fejleszéshez szükséges idő és erőfeszítés rendkívüli mértékű növekedésére, mondta Eric Todd, az Electronic Arts gondozásában hamarosan megjelenő The Sims Online PC játék fejlesztési igazgatója.

A hagyományos játékoknál elég, ha néhányszor tíz óra szórakoztatást nyújtanak, az online változatoknak ezzel szemben hónapokon keresztül heti 40 óra felhőtlen szórakozást kell biztosítaniuk, ami sokkalta nagyobb kihívást jelent a fejlesztőknek, mondta Todd. Az online kiadóknak ráadásul folyamatosan szolgáltaniuk kell. Amennyiben a szolgáltatás, vagy a támogatás visszaesik, az előfizetők azonnal otthagyják a játékot. "A single-player játékok esetében egy terméket árulsz. Egy kifejezetten multiplayer, online játék azonban már szolgáltatás" - tette hozzá a vezető.

Ralph Koster és Rich Vogel, az Ultima Online vezető fejlesztői emellett úgy vélik, az online játékoknál rendkívül fontos, hogy a játékosok érdeklődését még a játék megjelenése előtt sikerüljön felkelteni. A két fejlesztő jelenleg egyébként a Star Wars Galaxies online játékon dolgozik. "Minél hamarabb létrehozod a közösséget, annál hamarabb biztosítottad a játékosbázist" - mondta Koster. "Úgy kell, hogy érezzék, a játék hozzájuk tartozik."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • b #13
    talán, diabló2. :)
  • Inquisitor #12
    Project Entropia ingyenes lesz ... csak mindenért fizetni kell a virtuális világban igazi pénzért :)
    De ez visszafelé is műkidik majd állítólag!
  • b #10
    hánykor szoktál játszani?
  • b #8
    a sávszélesség az egyik gond. a másik, hogy általában angliában teszik le az európai szervereket. ezért evörkvesztezni csak reggel tudok megfelelő sebességgel. :(
  • NasaTm #5
    Hehe a T1 meg nem is olyan megfizethetetlen.
    A T3 az ami huzzos 10-12K, Dollarba persze.
    Maradok a jo kis Time Warner Cabelemnel az csak 40$ es nagyon jo.
  • Pheel #3
    Fele? Szép is lenne! :DDDDD
  • CSOCSO #2
    A világ fele rendelkezik Cable hozzáféréssel a többiek Dial UP osak...ezeknek a felét meg nem érdeklik a Net gamez...
  • Inquisitor #1
    "Ralph Koster és Rich Vogel, az Ultima Online vezető fejlesztői emellett úgy vélik, az online játékoknál rendkívül fontos, hogy a játékosok érdeklődését még a játék megjelenése előtt sikerüljön felkelteni."
    Azért nem árt ha ez utána is folytatódik! :D

    Kíváncsi leszek, hogy a Project Entropia bukta lesz e, mert ha nem akkor a sok kutatás bizonyos részét betehetik a kukába ...