Franczy

Linux + Windows = Lindows

Egy kis amerikai cég nagyon nagy fába vágta a fejszéjét, amikor úgy döntött, hogy beszáll az egyre komolyabb konkurenciaharcot biztosító szoftverpiacra, mégpedig egy olyan Linux operációs rendszerrel, melyet kifejezetten arra fejlesztenek ki, hogy futtatni tudja a Microsoft Windows operációs rendszerekre írt szoftvereket.

Az MP3-com korábbi elnök-vezérigazgatója, Michael Robertson által vezetett, húsz alkalmazottal rendelkező kis San Diego-i cég, a Lindows.com azt tervezi, hogy a találóan Lindows-nak nevezett szoftver preview, azaz előzetes verzióját még ebben a negyedévben kiadják, melyért egyébként 99 dollárt kell fizetniük a vállalkozó szellemű felhasználóknak. A preview verziót a cég ígéretei szerint a jövő év elején követi az 1.0-s Lindows, melynek kereskedelmi ára egyelőre még nem ismert.


Robertson egy a napokban adott interjújában elmondta, hogy a minden eddigi operációs rendszertől különböző Lindows arra a többéves kutató- és fejlesztőmunkára épül, melyet a szoftverfejlesztők a Wine projekt keretein belül folytattak. A Wine projekt egy olyan nyílt forrású kezdeményezés, melynek lényege, hogy a fejlesztők különböző megoldások segítségével megpróbálják utánozni az eredetileg Windows operációs rendszerek alá írt programok utasításait. Robertson szerint Lindows alatt a Windows-os szoftverek telepítése minden eddiginél könnyebb lesz, valamint a grafikus megjelenítéssel sem lesz probléma.

Robertson elmondta, hogy szerinte a Lindows-t elsősorban azok a felhasználók fogják majd megvásárolni, akik eredetileg Windows-ra fejlesztett programokat szeretnének futtatni anélkül, hogy megvásárolnák valamely Microsoft operációs rendszert és feltelepítenék a számítógépükre. Ráadásul a Microsoft napokban debütáló újgenerációs operációs rendszerétől, a Windows XP-től eltérően a Lindows egy példányát nem csak egyetlen, hanem akár több számítógépre is fel lehet majd telepíteni.

Robertson úgy véli, hogy a Lindows mindenképpen nagyon jót tesz majd a Linux operációs népszerűségének, hiszen a felhasználók segítségével minden korábban használatos Windows-os szoftverüket használhatják majd a segítségével, vagyis a Lindows a cég reményei szerint az első, igazán széles körben elterjedő Linux lesz. Szakértők szerint egyébként mindenképpen becsülendő a kis cég optimizmusa, azonban nem szabad megfeledkeznünk néhány jóval nagyobb cégről, melynek hasonló szoftverek révén már keményen beletört a bicskája a szoftverbizniszbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bekomman #23
    Már csak pár mila dollár hiányzik de még akkor is csak ott a nagy kérdés linux lesz-e vagy csak olyasmi mert ha rendelkezik a Win összes rossz tulajdonságával a progik érdekében akkor inkább vegyen az ember Wint. Egyébiránt a linuxnak szabad a forráskódja úgyhogy itt talán nem a népszerúségét fogják növelni és 20 fő nem fogja tudni fenntartani a fejlesztést mind a linuxal mind az ofisszal.
  • Ron Ragm #22
    Mer az eléggé instabil
  • AnarchoiD #14
    meg fognak bukni, ki fogad velem ? :)
  • Joe #13
    Elvileg semmi akadálya a dolognak, de rengeteg munkába kerül, az MS-nek pedig szinte semmibe, hogy a saját software-it úgy írja meg, hogy ne fussanak Lindows alatt. A Proci idő, amivel többe kerül, ha jól írják meg 5-20%, mert "csak" át kell irányítani a windows hívásokat a megfelelő Linux-os hívásokra. Szerintem a DirectX viszont macerás lesz, mert más a struktúrája, mint az OpenGL-nek. Sok olyan funkciója van, ami benne sincsen az OpenGL-ben.
  • KIP #12
    LOL, a végén majd a vallatásnál úgy is kiderül
    (vagy beborul) mit tud a Lindozer...
  • Flashy #11
    ha jol tudom, 'W'ine 'I's 'N'ot 'E'mulator. csak a pontossag kedveert.
  • Laalee #10
    valami olyasmit hallottam hogy eliteltek a ms-t és közze kell tennie a forraskodot... persze ezellen ellebezett az ms szal meg varat a vegsö megoldas :) bar nekem no problem a w2k val
  • sanya_ #9
    Windows emulátorok eddig is voltak linux alá. Kérdés milyen prociidő igénye lesz ennek a lindows megoldásnak.
    Yfel: "Lindows arra a többéves kutató- és fejlesztőmunkára épül..." no comment.
  • WGL #4
    sok szerencset nekik is, kivancsi vagyok hany honapig huzzak a jogi harcokkal
  • Tomcat.no1 #1
    Na ja! Nem ők az elsők, de ha nem hagyják magukat akkor lesz belőle valami! (Remélem)