Franczy

Windows XP Embedded november 28-án

A Microsoft hivatalosan is bejelentette, hogy újgenerációs operációs rendszerének, a Windows XP-nek a beágyazott változata, vagyis a Windows XP Embedded várhatóan idén november 28-án debütál majd. A Windows XP ezen verzióját elsősorban játékautomatákban, pénzjegykiadó automatákban, pénztárgépekben és set-top boxokban alkalmazzák majd a különböző gyártók, de a Windows XP Embedded felhasználási köre lényegében korlátlan.

Kelly Meagher, a Microsoft Embedded Platform Group egyik termékmenedzsere elárulta, hogy a Windows XP Embedded bejelentésére a Las Vegasban november végén tartandó Windows Embedded Fejlesztői Konferencia keretein belül kerül majd sor. A Windows XP egyébként egyike lesz a Microsoft azon beágyazott operációs rendszereinek, melyek közül jelenleg három jelen van a piacon, három fejlesztési munkálatai pedig gőzerővel folynak. Sokak számára talán furcsa, hogy a Microsoft a beágyazott termékek piacán egyszerre ennyi vasat tart a tűzben, de a Microsoft képviselői szerint a jövőben sem csökken majd az ilyen rendszerek száma, mert szerintük jobb, ha ezen termékek esetében bizonyos átfedés van, mintha esetleg lyukak tátonganának a cég termékskáláján.

A Microsoft termékei számára az utóbbi időkben egyre több területen is versenyképes alternatívát jelentő Linux operációs rendszerek is képviseltetik magukat a beágyazott operációs rendszerek piacán, azonban a Red Hathoz hasonló linuxos cégeknek eddig nem túl sok babér termett ebben a piaci szegmensben, mely szegmensben egyébként a Wind River cég termékei örvendenek a legnagyobb népszerűségnek.

A Microsoft egyébként a jelek szerint nem csúszik el a Windows XP Embedded fejlesztési munkálataival, ugyanis korábbi nyilatkozataik szerint a szoftver ezen verziójának a normál Windows XP megjelenésétől számítva kilencven napon belül meg kell jelennie, és a november 28-i időpont pontosan illeszkedik ebbe az előre eltervezett menetrendbe. Aki esetleg nem tudná, a sokak által várva várt Windows XP október 25-én jelenik meg a boltok polcain, mégpedig két verzióban (Home, Professional). A Windows XP ennek ellenére már ma is hozzáférhető, ehhez azonban vagy egy új számítógépet kell venni, vagy pedig a warez verziót kell beszerezni, ám hangsúlyoznám, hogy ez utóbbi törvénybe ütköző cselekedet lenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!