JohnnyCage

A Windows XP és az MP3 esete

A Microsoft a CyberLink és InterVideo cégekkel közösen bejelentette azon szoftvercsomagok kiadását, amelyek lehetővé teszik a Windows XP operációs rendszerek felhasználóinak a teljes MP3 és DVD képességek kiaknázását.

Kisebb vihart kavart a hír, amikor a szoftveróriás Microsoft korábban bejelenette, a Windows XP operációs rendszer csak részben fogja támogatni a közismert MP3 digitális zenei formátumot. A Windows XP az MP3 helyett a redmondi szoftvercég saját, Windows Media Audio formátumát favorizálja.

Ennek oka amellett, hogy a társaság saját formátumát még jobban el szeretné terjeszteni, a licenszdíjakban keresendő. Mivel a Windows XP alapesetben csak lejátszani tudja az MP3 fájlokat, létrehozni nem, a Microsoftnak nem kell licenszdíjat fizetnie az MP3 jogait birtokló Thomson Multimedia-nak.

Amennyiben tehát a felhasználó még nem rendelkezik valamilyen MP3 tömörítő (encoder) szoftverrel, 10-20 dollárért külön kell, hogy vegyen egyet, ha szüksége van rá, a Windows Media Player ugyanis csak WMA formátumban hajlandó betömöríteni az audió CD-k tartalmát. - A Microsoft MP3 támogatása ellentmond a társaság érdekeivel - mondta Darnell McGavock adatbázis-adminisztrátor. - Ez egy másolásvédelemmel nem rendelkező formátum, amelyet a lemezkiadók nem kedvelnek, a Microsoft pedig éppen arra próbálja rávenni a kiadókat, hogy saját WMA formátumát alkalmazzák zene CD-iken.

Bár a Microsoft, kihasználva az otthoni operációs rendszerek terén fennálló monopól helyzetét, képes általánosan elterjeszteni a WMA formátumot, számos szakértő kételkedik abban, hogy a Windows Media Audio valaha is átveheti az MP3 helyét.

A szoftveróriás időzítése sem sikeredett a legmegfelelőbbre. A WMA formátumban lévő DRM digitális jogmenedzselő rendszert ugyanis több irányból is támadás érte. Az InterTrust az elmúlt héten kibővítette korábbi, Microsoft ellen irányuló peres eljárását, mivel a társaság szerint a Microsoft DRM rendszere megsérti szabadalmait. A napokban pedig egy ezidáig ismeretlen hackernek sikerült feltörnie a Microsoft DRM másolásvédelmi rendszerét, az ehhez szükséges kódot pedig feltette az internetre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laalee #6
    lasan eldönthetnek hogy a zenerol szol e a dolog vagy a nyeresegröl :)