JohnnyCage

Néhány szó a Win XP termékaktivizálásáról

A Windows XP termékaktivizálási eljárása miatt az operációs rendszer megtagadhatja a működést, amennyiben a felhasználó négy hardvereszközt megváltoztat számítógépében.

A Microsoft új, az illegális szoftvermásolás visszaszorítására készített termékaktiválási technológiájának részletei egy, a rendszert övező félelmek eloszlatását célzó dokumentumban kerültek ismertetésre. Számos piaci megfigyelő azonban úgy véli, a megoldás a legtöbb felhasználó számára komoly fejfájást fog okozni, mivel vagy internetes kapcsolatot igényel, vagy pedig telefonos úton kell lebonyolítani az aktivizálást.

A Microsoft szerint az új termékaktivizálási rendszer nem lesz tolakodó a felhasználókra nézve. A Windows XP egy adott hardverhez lesz kötve, és amennyiben abban legalább négy részegység megváltozik, az aktivizálást újból el kell végezni. A felhasználók két módon juthatnak hozzá a 42 karakterből álló aktivizálási kódhoz: az interneten keresztül a Microsoft weboldalán, vagy telefonos úton.

A különféle cégeket ez az eljárás nem fogja érinteni, mivel a Windows XP munkacsoportok számára licenszelt, üzleti változata nem tartalmazza a termékaktiválási technológiát. A tavasszal bejelentett termékaktivizálási rendszert többen amiatt támadták, mert információt gyűjt a felhasználók hardverelemeiről. Az aktivizálás eljárása névtelenül elvégezhető lesz, számos felhasználó azonban nem bízik mindebben. A Microsoft a felhasználók ezirányú igénye miatt a közelmúltban ismertette a technológia részleteit.

A boltokban készen vásárolt, Windows XP-alapú PC-ken az aktivizálást nem kell majd elvégezni. Ezt a gyártó vagy a rendszerhez kötődő előtelepítési eljárással (SLP - System Locked Pre-Installation), vagy a hagyományos módszerrel előre megteszi. Az SLP módszerrel aktivált rendszert a BIOS alapján azonosítja a Windows XP, így minden hardverelem kicserélhető újbóli aktivizálás szüksége nélkül, kivéve természetesen magát az alaplapot. Amennyiben a BIOS valamilyen okból megváltozott (például frissítés) újbóli aktiválás szükséges.

Az egyébként névtelenül elvégezhető termékaktivizálási folyamat során a felhasználónak a Windows XP 20 karakterből álló sorozatszámát, valamint a számítógép hardverelemétől függő, 8 karakter hosszúságú karakterláncot kell megadnia. Az ezután kapott 42 karakter hosszúságú kódot be kell írni a szoftver aktiválási ablakába, és a rendszer aktiválása be is fejeződött. Hagyományos aktiválás esetén négy megváltozott hardverelem után a folyamatot meg kell ismételni.

A termékaktiváláshoz szükséges 8 jegyű kód csak a PC azonosítására alkalmas, a számítógép hardverelemeinek meghatározására azonban már nem, állítja a Microsoft. A 10 vizsgált elem a videókártya, a SCSI illetve IDE vezérlő, a hálózati kártya, a RAM memória (mérete), a processzor (típus és sorozatszám), a merevlemez (típus és sorozatszám), valamint a CD-ROM/CD-RW/DVD-R meghajtó típusa. Ezek közül kiemelt jelentőségű az azonosításban a hálózati kártya, amely változatlansága vagy hiánya esetén 5 hardverelem változtatható újbóli aktiválás nélkül. Amennyiben a hálózati kártya megváltozott, esetleg kikerült a gépből, illetve új került bele, három további hardvermódosítás után új aktiválás szükséges. A termékaktiválási rendszer a mobil számítógépekkel engedékenyebb, ezek esetében ugyanis 8, illetve 6+hálózati kártya módosítható újbóli aktiválás nélkül.

Fontos továbbá megjegyezni, hogy egy hardverelem oda-vissza cserélgetése egyetlen változásnak számít, függetlenül a cserék számától.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szepi #24
    Kurva egyszeru : ker aktivzalo kodot vagy nem ? :))))
  • Mister #23
    Szóval?
    Honnan tudom meg egy install CD-ről, hogy corporate Edition, vagy sem?
  • shabba #21
    Ja, Corporate Edition - Dewilsown rulez. És persze Pro, nem Home Edition. Nekem is az van már 3 hete. :)
  • Mister #18
    Hol tudom megnézni, hogy Corporate Edition, vagy sem?
  • Blackman #17
    A neten terjengenek olyan verziók is (ami nekem is van)... amiből teljes egészében ki van szedve az aktiválási ceremónia..:) Érdemes ilyen verziót keresni:)
  • radical #16
    Corporate van fent és állat jó. Végre egy normális MS oprendszer.
  • Alamos #12
    Én meg megjegyzem, hogy ezek tényleg ostobák, ha azt hiszik, hogy a magánszemélyek okozzák a legnagyobb károkat nekik, és a cégekben megbíznak (ott ugyanis a cikk szerint nincs benne az az eljárás, mint a magánszemélyekében).
    Hát hallottam már olyan cégről, ami nemzetközi volt, és érdekessége, hogy a hálózatán, csak az egyik részlegén, ami több mint 500 fős volt, és kb. ennek 2/3-a rendelkezik számítógéppel. Megoldották, hogy csak 10 vagy talán 20 Windows telepítőszoftver volt, és arról telepítették fel az egészet.

    Szóval jó, hogy ezért a magánszemélyeket szivatják.
  • stinger #9
    Kulturált ember lévén inkább csak gondolom, hogy mi a véleményem erről..
  • ZUL #5
    tudnád, hogy mennyi helyen gyüjtenek rólad infót...fel se jönnél a netre

    By:ZUL
  • zplayer #4
    Szerintem ez az aktivizalas dolog a legprimitivebb dolog amit valaha is programozok elkovettek a felhasznalok ellen. A BIOS frissites is egy kommon es ajalott dolog mostanaban, vagyis inkabb egyre inkabb, ahogy a cegek rohannak megjelentetni a dolgaikat, nemritka, hogy vami nem mukodik ugy ahogy kell...
    Tuti, hogy egyben bazi nagy informaciogyujtes is folyik a felhasznalo dolgairol a Microsoftnal. Maj meglassuk mi lesz a vege, lesz e valtoztatas, de a dolgok jelenlegi allasa szerint nagyon drukkolok a crackereknek :).