SG.hu

Az Instagram tizenévesek millióit kényszeríti védett fiókokba

Az Instagram bejelentette eddigi legdrámaibb erőfeszítéseit, hogy megvédje a fiatal felhasználókat a platformján lévő veszélyektől. A cég új „tini-fiók” beállításokat vezet be, és több millió fiókot sorol át automatikusan ebbe a kategóriába, és korlátozzák, hogy ezek a felhasználók milyen tartalmakat tekinthetnek meg az alkalmazáson.

Az új „tini fiókok” beállításai több mint 30 jóléti és szülői felügyeleti eszközre épülnek, amelyeket az anyavállalat Meta az elmúlt években vezetett be például az étkezési zavarokról szóló bejegyzések korlátozására. A korábbi változtatások ellenére a vállalatot továbbra is kritika érte, amiért a biztonság terén túl nagy felelősséget hárít a szülőkre és egyes esetekben magukra a tizenévesekre. A szülői felügyeleti eszközök például arra támaszkodtak, hogy a tizenévesek tudassák a szülőkkel, hogy az alkalmazást használják.

A Metára nehezedő nyomás, hogy tegyen többet a tizenévesek védelme érdekében, fokozódott, miután a Facebook egyik alkalmazottja, Arturo Bejar egy szenátusi albizottsági meghallgatáson elmondta, hogy a Meta felsővezetői, köztük Mark Zuckerberg vezérigazgató évekig figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetéseket a tizenéveseket a platformokon érő ártalmakról. A vállalat ellen a közelmúltban indított perek bírósági dokumentumai azt is állítják, hogy Zuckerberg többször is meghiúsította a tinédzserek jólétét szolgáló kezdeményezéseket és hogy a Meta tudatosan megtagadta a 13 év alatti gyermekek fiókjainak bezárását. Ezek után egy szenátusi meghallgatáson Zuckerberg bocsánatot kért azoktól a családoktól, akik szerint gyermekeiknek kárt okozott a közösségi média.

A Meta szerint a legutóbbi változtatások célja, hogy „a szülők legnagyobb aggodalmait kezeljék: kivel beszélgetnek a tizenévesek az interneten, milyen tartalmakat látnak, és hogy jól töltik-e az idejüket”. A „tinifiókok” megjelenése azt jelenti, hogy a 18 év alatti felhasználók fiókjai - mind az új, mind a korábban regisztráltak - automatikusan magánjellegűvé válnak, és a legszigorúbb üzenetküldési beállítások közé kerülnek. A módosítás által a tinédzser felhasználók csak azoktól az emberektől kaphatnak üzeneteket, akikkel már kapcsolatban állnak. Az Instagram azt is kizárólagosan korlátozza a már követett emberekre, hogy ki jelölheti be a tiniket a fotókon, vagy említheti meg őket a kommentekben.

Emellett a tizenévesek az Instagram legszigorúbb tartalomszabályozási beállításai közé kerülnek. A váltás korlátozza az „érzékeny” tartalmak típusait, amelyeket a tinik láthatnak, például a kozmetikai beavatkozásokat népszerűsítő posztokat. Az Instagram már az év elején elkezdte ezt a stratégiát bevezetni egy korlátozottabb formában. A tizenéves felhasználók időlimit-emlékeztetőket is kapnak, amelyek arra ösztönzik őket, hogy naponta 1 óra alkalmazással töltött idő után távozzanak. Az alkalmazás pedig alapértelmezés szerint „alvó üzemmódba” kapcsol, és este 10 és reggel 7 óra között elnémítja az értesítéseket és automatikus válaszokat küld a közvetlen üzenetekre.

Az Instagram azt tervezi, hogy a változtatásokat a jövő héttől kezdve minden tinifiókra alkalmazza. Az alkalmazás emellett új funkciókkal bővíti a szülői felügyeleti eszközöket, lehetővé téve a szülők számára, hogy lássák, milyen fiókokkal került kapcsolatba a gyerekük, napi időkorlátot állíthatnak be gyerekük Instagram-használatára, blokkolhatják az Instagram éjszakai vagy más, meghatározott időszakokban történő használatát, továbbá láthatják azokat a témákat, amelyeket a gyerekük megnézett. Az Instagram automatikusan alkalmazza az új „tini fiók” beállításokat minden 18 év alatti felhasználóra. A frissítés után a 16 és 17 éves felhasználók manuálisan visszaállíthatják az alkalmazásban a kívánt beállításokat, de a 13 és 15 éves felhasználóknak szülői jóváhagyást kell kérniük az ilyen változtatásokhoz.

A változások egy részének hatékonyságát azonban egy egyszerű dolog hátráltathatja: a Meta nem tudja biztosan, hogy valóban a szülő figyeli-e a tinédzserek fiókjait, és nem egy idősebb barát. A Meta nem végez hivatalos szülői ellenőrzést, hanem azt mondja, hogy olyan jelzésekre támaszkodik, mint például a felnőtt felhasználó születési dátuma és az, hogy hány más fiókot felügyel, hogy eldöntse, engedélyt kaphat-e egy tinédzser fiókjának felügyeletére - mondta a cég szóvivője. A Metát régóta bírálják azért is, mert nem tesz többet annak megakadályozására, hogy a tizenévesek a biztonsági korlátozások megkerülése érdekében hazudjanak a korukról, amikor új fiókot hoznak létre.

A vállalat azt mondja, hogy mesterséges intelligencia technológiát vezet be, amelynek célja, hogy azonosítsa azokat a tinédzserfiókokat, amelyeknél tévesen felnőtt születési dátumot tüntettek fel. A Meta szerint az új funkciókat független online biztonsági szakértőkből és szervezetekből álló Biztonsági Tanácsadó Testülettel és egy ifjúsági tanácsadói csoporttal konzultálva, valamint más tizenévesek, szülők és kormányzati tisztviselők visszajelzései alapján fejlesztették ki. A változások várhatóan a következő 60 napban az összes tinédzserfiókra kiterjednek az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában és Ausztráliában, majd az év folyamán és a következő években más országokban is bevezetésre kerülnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CommieSlayer #5
    "Meta az elmúlt években vezetett be például az étkezési zavarokról szóló bejegyzések korlátozására"
    Ja! Nehogy lefogyjál! Akkor ki veszi meg azt a rengeteg gyógyszert?
  • Zsombor99 #4
    Olyankor vajon mit tehet egy felhasználó, ha esetleg tévesen sorolja be az automatikus rendszer a fiókját "tini fiók"-nak? A hiba a hiba lehetősége elvileg fennáll, mivel "semmi se tökéletes"...
  • Macropus Rufus #3
    néha egészen érdekes hülyeségeket tudsz összehordani ;)
  • reptile1313 #2
    Majd beregisztral egy felnott fiokkal felnott szemelyivel is es sajat magat felugyeli vagy regisztral 18 felettikent, de arra jo,hogy a META vedje magat a feministaktol.
    Inkabb ugy kene megvedeni a tiniket,hogy eletfogytiglant kap, veszelyes hulladek munkakkal megspekelve, az aki elrabol valakit, vagy megeroszakol, megver, vagy egeszsegtelen etelre szoktatja ra, divat3.14ava akarja formalni, alkohollal kinalja, alkoholt iszik elotte, stb. Hamar megoldodna a tulnepesedes kerdese. Akkor visszafogna magat a sok csotany.
  • reptile1313 #1
    "az étkezési zavarokról szóló bejegyzések korlátozására"

    Mi lesz a kovetkezo? Gipszeljuk be az emberek dominans kezet, hogy nehogy tobb evoeszkozokre kattintsanak a neten, es nehogy evoeszkoz zavaruk legyen, veletlenul megvagjak magukat? VEDJUK MEG AZ EMBEREKET!!!! Gipszeljuk be a kezuket.

    Jo messzire eler az ipar / husipar marka. Majd igy nemtudjak meg mennyire karos (rakkelto) a voros hus, kolbasz, szalonna, palmaolaj, hidrogenezett kokuszolaj ( a hidegen sajtolt jo).
    Hadd hizzanak el, nehogy kar erje szegeny gyogyszeripart, es kemo ipart.
    Meg nehogy megtudjak szegenyek,hogy termeszetellenes es egeszsegtelen piros BMIben lenni.

    Ez az uj trend 2024-ben. Ugy okozunk kart, ugy tesszuk tonkre a fiatalokat, hogy azt mondjuk ezzel megvedjuk oket.