SG.hu

A Meta megszünteti a Facebook Messenger és az Instagram közötti üzenetküldés támogatását

December közepétől kezdődően megszűnik a Messenger és az Instagram közötti alkalmazásközi kommunikáció. Az egyik vagy a másik alkalmazás felhasználói számára ez azt jelenti, hogy nem lehet új beszélgetéseket indítani a felhasználókkal, a platformok közötti meglévő csevegőszálak csak olvashatóvá válnak, és a tárolt csevegések nem kerülnek át a bejövő üzenetek közé.

A Meta 2020 végén vezette be az alkalmazások közötti üzenetküldést, akkoriban egy csomó, egykor az önálló Facebook Messenger alkalmazásnak fenntartott funkciót átmásoltak az Instagramra, hogy a két alkalmazás között lehessen csevegni. "Összekötjük a Messenger és az Instagram élményét, a Messenger legjobb funkciói közül néhányat az Instagramra is átviszünk - így a legjobb üzenetküldési élményhez férhetsz hozzá, függetlenül attól, hogy melyik alkalmazást használod" - mondta Adam Mosseri, az Instagram vezetője és Stan Chudnovsky, a Messenger vezetője egy pár évvel ezelőtti nyilatkozatban. "Ezzel a frissítéssel még könnyebb lesz kapcsolatban maradni anélkül, hogy azon kellene gondolkodni, melyik alkalmazást használjuk, hogy elérjük barátainkat és családtagjainkat" - tették hozzá.

Nem világos, hogy a Meta miért szünteti meg ezt a funkciót, különösen annak fényében, hogy állítólag felhasználóbarátság volt a bevezetésének indoka. A Meta küldetése "az embereket segíteni a közösségek építésében és a világ közelebb hozatalában". Ha valami, akkor az alkalmazások közötti üzenetküldés megszüntetése csak még jobban eltávolítja egymástól a felhasználókat.

Persze létezik egy másik narratíva is: már a 2020-as funkció bevezetése sem a felhasználóbarátságról szólt, mint inkább arról, hogy a termékeket olyan módon kösse össze a Meta, hogy a kormány nehezebben tudja szétválasztani őket egy trösztellenes per eredményeképpen. Ebből egyszerű a mostani döntés okára is következtetni: az EU digitális piacokról szóló törvénye, hiszen a Meta trösztellenes szétválasztás elkerülésére irányuló tervei meghiúsulhattak, miután az év elején hatályba lépett uniós digitális piaci törvény (DMA) értelmében kapuőrnek minősültek.

A kapuőröket szeptemberben jelölte ki Európa, a Meta és a kommunikációs alkalmazásai, a WhatsApp és a Messenger pedig a szigorúbb szabályozásra kiszemelt konkrét szolgáltatások közé tartoznak. A kapuőröknek és platformjaiknak létre kell hozniuk a harmadik felek számára az interoperabilitást, aminek a Meta a jelek szerint nem akarja alávetni a Messengert. A vállalat nagyon harcol a Messenger és a Marketplace platformjai kapuőrré nyilvánítása ellen. A Meta azzal érvel, hogy a Messenger nem kapuőr, hanem egy másik platform, a Facebook egyik funkciója, így nem is kell biztosítania azt, hogy más cégek üzenetküldő alkalmazásaiból csetelni lehessen az ő felhasználóival.

Érdemes megjegyezni, hogy a Meta nem vitatta a Facebook, az Instagram vagy a WhatsApp kijelölését, és állítólag olyan funkciókat fejleszt a WhatsApp számára, amelyekkel az megfelel a 2024 márciusában hatályba lépő DMA követelményeinek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!