SG.hu

Az Instagram el fogja homályosítani a meztelen fotókat

Így harcolnak az online küldött intim képekkel történő zsarolás egy formája, az úgynevezett "szextortion" ellen. Ez olyan zsarolás, amikor nem fizikai kényszerrel érik el valamilyen szexuális szívesség kicsikarását az áldozattól. Tesztelés alatt áll egy új eszköz, a "meztelenségvédelem", amely elmossa az üzenetekben szereplő meztelen képeket. A 18 éven aluliak esetében ez alapértelmezés szerint be lesz kapcsolva. A potenciális áldozatoknak segítséget nyújtó felugró ablakokat is kipróbálnak.

A fiatalok számára egyre nagyobb veszély a szexuális zaklatás. Ez gyakran azzal jár, hogy az áldozatoknak meztelen képet küldenek, majd felkérik őket, hogy küldjék el a sajátjukat - majd azzal fenyegetik őket, hogy a képet nyilvánosan megosztják, ha nem engednek a zsaroló követeléseinek. A múlt héten két nigériai férfi bűnösnek vallotta magát abban, hogy szexuálisan zsarolt tizenéves fiúkat és fiatal férfiakat az Egyesült Államokban, és közülük egy öngyilkos lett. A bűncselekményt nemrégiben egy ausztráliai tinédzser öngyilkosságával is összefüggésbe hozták, de voltak olyan megrázó esetek is, amikor a pedofilok így kényszerítettek dolgok elkövetésére a gyerekeket.

Az Instagram platformján megjelenő ilyen cselekmények nagy részét kifinomult bűnbandák követik el, akik pénzre vágynak. A platform megpróbálja kiszűrni ezt a bűncselekményt: a meztelenség elleni védelmi rendszerük mesterséges intelligenciát használ, amely teljes egészében a felhasználó készülékén fut. Észleli a meztelen képeket a közvetlen üzenetekben, és a felhasználóknak választási lehetőséget ad, hogy megnézzék-e azokat. A rendszer célja "nemcsak az, hogy megvédje az embereket attól, hogy nem kívánt meztelenséget lássanak az üzeneteikben, hanem az is, hogy megvédje őket a csalóktól, akik esetleg meztelen képeket küldenek, hogy becsapják az embereket, hogy cserébe saját képeket küldjenek" - közölte az Instagram.


Az Instagram hangsúlyozza, hogy a rendszer a felnőttek számára választható, és hogy a rendszer nem jelenti automatikusan a meztelen képeket a vállalatnak, bár a felhasználókat emlékeztetik, hogy ha akarják, blokkolhatják és jelenthetik a fiókokat. Ha a rendszer észleli egy meztelen kép küldését, a felhasználót a biztonsági tippekhez irányítja, többek között emlékeztetve arra, hogy a címzettek a küldő tudta nélkül is készíthetnek képernyőfotókat vagy továbbíthatják a képeket.

A platform olyan intézkedéseket is be fog vetni, amelyek felismerik azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy egy felhasználó potenciálisan ilyenben utazó bűnöző lehet, és megnehezítik számukra a másokkal való kapcsolattartást. Ha egy ilyen fiókot néz meg egy tinédzser, akkor számára nem jelenik meg az Üzenet gomb, akkor sem ha kapcsolatban vannak, és az ilyen fiókkal kapcsolatban álló felhasználók számára értesítést küldenek, hogy jelentsenek minden olyan fenyegetést, amely a privát képeik megosztására irányul. Az Instagram azt is közölte, hogy a gyermekbántalmazás elleni küzdelem érdekében több adatot fog megosztani más technológiai cégekkel a Lantern nevű kezdeményezésen keresztül.

A Meta másik platformja, a WhatsApp érdekes módon pont a másik irányba mozdul el: Európában és az Egyesült Királyságban 16-ról 13 évre csökkenti az alsó korhatárt. A platform szerint a világ legtöbb országában már most is 13 év a minimális életkor. A Smartphone Free Childhood nevű kampánycsoport - amely szerint az okostelefonok káros tartalmaknak teszik ki a gyerekeket - elképesztőnek nevezte a minimumkorhatár csökkentéséről szóló döntést. A WhatsApp azzal érvel, hogy a felhasználók, köztük a tinédzserek is, széleskörűen ellenőrizhetik, hogy kivel lépnek kapcsolatba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zsombor99 #1
    Vajon a rendszer képes felismerni azt, hogy a képen egy ember vagy egy szobor látható?