SG.hu

Kiszerelik a Huawei eszközöket a németországi 5G hálózatokból

A nagy német távközlési vállalatok megállapodtak abban, hogy 2029-ig nem használnak többé kínai cégek által gyártott kritikus alkatrészeket mobilinfrastruktúrájukban.

A német kormány közölte, hogy megállapodást kötött a nagy távközlési vállalatokkal arról, hogy öt éven belül felhagynak a Huawei és a ZTE kritikus fontosságú alkatrészeinek használatával 5G mobilinfrastruktúrájukban. Németország ezzel más európai országokat követ a kínai vállalatok visszaszorításában. "Megvédjük a német gazdaság központi idegrendszerét és megvédjük a polgárok, a vállalatok és az állam kommunikációját" - mondta Nancy Faeser belügyminiszter Berlinben tartott sajtótájékoztatóján.

A távközlési vállalatokkal - a Deutsche Telekommal, a Vodafone-nal és a Telefonicával - kötött megállapodás két lépésben valósul meg. Először is, 2026 végéig megszűnik a kínai gyártású kritikus alkatrészek használata az ország 5G-hálózatainak központi részeiben. Ezt követően 2029 végéig fokozatosan kivonják a kínai gyártók által gyártott alkatrészeket az antennákból, az átviteli vonalakból és a tornyokból.

Németország adja az Európai Unió mobiltelefon-ügyfeleinek nagyjából negyede, de az ország nagymértékben függ a kínai exportpiactól, így sokáig halogatta, hogy ilyen drasztikus lépést tegyen a kínai cégekkel szemben. Ehelyett úgy döntött, hogy az alkatrészeket eseti biztonsági ellenőrzés alapján hitelesíti. Más európai országok, mint például Nagy-Britannia, Dánia, Svédország, Lettország, Észtország és Litvánia már tiltólistára tették a Huawei és a ZTE alkatrészeit. Az Egyesült Államok 2019 óta korlátozza a Huawei-berendezések használatát.

A megállapodás bemutatásakor Faeser megismételte, hogy az a német távközlési szolgáltatókkal folytatott tárgyalásokon alapul. Ezek a szolgáltatók sokáig azzal érveltek, hogy a Huawei és a ZTE alkatrészeiről való túl gyors átállás bonyolult és költséges lenne. A Huawei és a ZTE kitiltásának kérdése a német mobilinfrastruktúrából már az előző, Angela Merkel vezette kormányban felmerült, de a most bejelentett döntés egy átfogó biztonsági értékelés után született - mondta Faeser. "A jelenlegi fenyegetettségi helyzet kiemeli a biztonságos és ellenálló távközlési infrastruktúra fontosságát, különösen a szabotázs és kémkedés veszélyeire tekintettel" - mondta.

A döntés után a Huawei közleményt adott ki. "Az elmúlt húsz évben a Huawei innovatív, biztonságos és megbízható távközlési berendezések szállítójává vált a német piacon. Nincs bizonyíték vagy eset arra vonatkozóan, hogy a Huawei technológiája kiberbiztonsági kockázatokat hordozna. Továbbra is konstruktívan és nyíltan működünk együtt az ügyfelekkel és partnerekkel, előmozdítjuk a kiberbiztonság javítását és fejlődését, valamint a mobilhálózatok kiépítését és a digitalizációt Németországban. A döntés következményeit felmérjük, és fenntartjuk a jogot az észrevételek megtételére." - közölte a kínai cég.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Nem tortek fel semmit. A kinai eszkozoknek kinai telepito kulcsuk van, a kinai ceg es allam azt rak rajuk amit akar. Az amerikai eszkozoknek meg amerikai telepito kulcsuk van, az amerikai ceg es az NSA azt rak fel rajuk amit akar. Az USA ertheto modon a sajat iranyitasa alatt szeretne tudni az EU-s halozatokat, nem potencialis kinai felugyelet alatt.

    Azert nem beszelnek a kinai hardverek utodjairol, mert egyelore nem leteznek. Az europai GSM rendszerekkel csak a kinai termekek kompatibilisak, mert a kinai rendszereket europai cegek terveztek, kooperacioban a kinai gyartokkal. Jelenleg a kinai 5G-nek nincs visszafele kompatibilis alternativaja. Ez nem csak a tavkozlest, de a vasuti rendszereket es az energiaellatast is erinti.
  • RJoco #2
    Most vagy ügyesen eltitkolták a kínai eszközök feltörését, esetleg észre sem vették, hogy feltörték, vagy tényleg annyira biztonságosak, hogy nem történt baj. Utóbbi esetben lehet, hogy a németek sem tudták feltörni és ez a legnagyobb bajuk...
    Majd az lesz szép, mikor beépítik egy másik gyártó eszközeit - arről sem ártott volna valamit írni, hogy mire térnek át - aztán jönnek a hírek a feltörésekről. A hálózati akadozásokról nem is beszélve.
  • kvp #1
    Ez szep es jo, de nincs alternativa. Sok komponenst csak kinai cegek gyartanak vagy kinai alkatreszekbol vannak. Az amerikai 5G-s rendszer nem kompatibilis visszafele az europai GSM rendszerekkel, tehat ha nem tudnak a nemetek kihuzni a kovetkezo par evben a mellenyzsebukbol valamilyen uj gyartot, akkor gyakorlatilag csak a 2.5G-s regi rendszerek maradnak. Ez a teljes gazdasag es a kozlekedesi/szallitasi szektor osszeomlasat jelentene. Mondjuk ha komolyan gondoljak a Kina ellenes teljes gazdasagi (es kesobb ebbol kovetkezo katonai) blokadot, akkor ez elfogadhato ar erte. Esetleg mindent kidobnak at utobbi 20-30 evbol es atallunk az amerikai rendszerekre, amik joreszt ugyancsak kinai alkatreszekbol vannak, csak atcimkeztek oket.