SG.hu

Termékbemutatót tar­tott a Huawei, amin a lé­nyeg nem szerepelt

A Huawei egy sor új terméket mutatott be egy aranyszínű okosórától autóipari terveikig, de az új Mate 60 okostelefonról semmit nem hajlandók elárulni.

Nagyszabású termékbemutató rendezvényt tartott a Huawei Sencsenben, egy stadionban. A Huawei üzleteiben, 156 helyi médiumban és a kínai közösségi médiaplatformokon élőben, mandarin nyelven közvetített esemény nagy közönséget vonzott. A Huawei pekingi márkaüzletében vásárlók tucatjai tapsban törtek ki, miután Yu Chengdong, a cég fogyasztói üzletágának vezérigazgatója színpadra lépett. Kína támogatásának megköszönésével indított, és "külön köszönetet mondott az egész nemzetnek a hatalmas támogatásért, különösen a Pioneer Program elindítása okán".

"A Pioneer Project elindítása hatalmas szeretetet és bizalmat kapott a nyilvánosságtól, és éjjel-nappal azon dolgozunk, hogy a termékeket minél több ember számára elérhetővé tegyük" - mondta Yu, utalva a Mate 60 Pro augusztus 29-i meglepetésszerű előrendelési értékesítésére, anélkül, hogy közvetlenül megnevezte volna a konkrét készüléket. Miközben Yu beszélt, a közönség tagjai azt skandálták, hogy "messze, messze előre" - ez a mondat a Mate 60 Pro bemutatása óta vírusként terjed a kínai közösségi médiában a Huawei versenyképességének dicséretére.

Yu bejelentett egy új tabletet, a MatePad Pro 13.2-t, valamint egy olyan tollat, amely a Huawei bluetooth-szerű NearLink technológiájával kapcsolódik a táblagéphez. Bemutatott egy hatalmas, 98 hüvelykes okostévét, amely a V5 Pro nevet kapta, valamint a FreeBuds Pro 3 vezeték nélküli fülhallgatót és más kütyüket is. Az 1499 jüan (75e Ft) körüli árú fülhallgatók a Huawei Kirin A2 chipjét tartalmazzák - közölte a vállalat. Andy Lau hongkongi énekes és színész prezentálta az új, Ultimate Design nevű prémium kollekciót, amely termékcsalád egy luxus okostelefonból és egy okosórából áll. Kevés részletet hoztak nyilvánosságra, de az óra állítólag valódi arany felhasználásával készült, így az ára borsos, 21 999 jüan, azaz kb. 1,2 millió forint.


Richard Yu Chengdong, a Huawei fogyasztói üzletágának vezérigazgatója és autós üzletágának elnöke az új táblagéppel

A kétórás esemény előrehaladtával azonban a livestream kommentátorai elkezdték kérdezgetni, hogy Yu mikor fog beszélni a Mate 60-ról. És pont ez az egészben a legérdekesebb, ez volt ez elefánt a szobában, mely miatt Washington további szankciókat követel a technológiai és mobilipari óriás ellen. Ezt a cég augusztusban kezdte el árulni Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter kínai látogatására időzítve, anélkül, hogy a cég bármilyen bemutató eseményt tartott volna, vagy megosztotta volna annak műszaki specifikációit. A készülék gyorsan az Egyesült Államok és Kína közötti technológiai rivalizálás szimbólumává vált, mert az Egyesült Államok évek óta próbálja megnehezíteni a Huawei hozzáférését a legfejlettebb félvezetőkhöz, és így 5G-telefon fű alatti megjelenése meglepetésként érte a nyugati megfigyelőket.

A mai indulási esemény a kínai Weibo közösségi hálózaton a legtöbbet vitatott téma lett, hatmilliárd megtekintéssel és 1,6 millió hozzászólással. A "#HuaweiConference WithoutMentioning MobilePhones", azaz a HuaweiKonferencia MobiltelefonEmlítése Nélkül című hashtag 24,5 millió megtekintéssel vezető volt a Weibón. "Azt mondod, hogy nem lesz szó a telefonról?" - írta egy felhasználó a közösségi hálózaton. "Hol van a telefon?" - írta egy másik. Ben Sin, egy független IT-szakértő szintén "értetlenül áll" az előtt, hogy a Huawei miért nem beszélt az okostelefonjairól. A vállalat "tudja, hogy mindenki többet akar tudni a Mate 60 Pro-ban lévő chipről, így az, hogy nem beszélnek róla, szinte dac" - mondta. A mobiltelefont vizsgáló elemzők szerint az 5G chipet tartalmaz, ami arra utal, hogy a Huawei megtalálhatta a módját annak, hogy áthidalja az amerikai exportellenőrzést.


Bryan Ma, az IDC tanácsadó cég technológiai elemzője viszont nem lepődött meg azon, hogy a Huawei elkerülte a témát, "tekintve, hogy az milyen fénycsóva". A telefon debütálása annak jelképe, hogy a társaság az amerikai korlátozások ellenére is képes csúcstechnológiai eljárások alkalmazására. A TechInsights elemzése szerint a Huawei Mate 60 Pro-ban található Kirin 9000s chip olyan processzorral rendelkezik, amelyet egy a kínai chipgyártó, a Semiconductor Manufacturing International Corporation gyártott 7 nanométeres eljárással. Korábban ehhez a 7 nm-es eljáráshoz a holland ASML cég EUV litográfiai gépére volt szükség, amely szintén elkezdte korlátozni a Kínába történő értékesítést.

"Miért nem beszéltek róla? Mindenki az okostelefon miatt nézte" - mondta egy Weibo-felhasználó, Maniler. Az esemény azzal ért véget, hogy a színpadon egy csapat ember bekapcsolt zseblámpával Mate 60 okostelefonokat lengetett, miközben a hongkongi Beyond rockegyüttes cantopop slágerét, a "Glorious Years"-t énekelték, amelynek szövege a Nelson Mandela dél-afrikai küzdelmeiről szól. Az enyhe nacionalista hangot kapott eseményt követően a Huawei frissítette hivatalos weboldalát, felkerültek rá a Mate 60 Pro+ árai, amelyek 8 999 jüantól (450e Ft) kezdődnek, valamint a Mate 60 RS Ultimate Design változatát, amelynek ára 12 999 jüantól (650e Ft) indul. Az Apple új iPhone 15 Pro készülékének ára 7999 jüantól (400e Ft) indul Kínában.


Műszaki adatok szempontjából a Mate 60 RS Ultimate Edition megegyezik a Mate 60 Pro+ modellel, 6,82 hüvelykes LTPO OLED kijelzővel, Kirin 9000s chipkészlettel, 48MP + 48MP + 40MP kamerákkal és 5000 mAh-s akkumulátorral szerelik. Külsőleg azonban nagyon más, mivel a Mate 60 RS Ultimate kerámia hátlapot és nyolcszög alakú kameraszigetet kapott. Vörös és fekete színek közül lehet választani kéttónusú kivitelben. A Huawei emellett exkluzív, ingyenes egyéves kiváltságokat kínál a tulajdonosoknak, ezek közé tartozik többek között a VIP lounge szolgáltatás a repülőtereken és a vasútállomásokon, a járatkésés biztosítás, az ügyvédi konzultáció és a lovasoktatás.


A Huawei a Tesla felé is üzenetet küldött, mondván, hogy novemberben piacra dobja első szedánját, a Luxeed S7-et. Az autó "minden specifikációban" felülmúlja majd a Tesla Model S modelljét - mondta Yu. A vállalat decemberben tervezi piacra dobni az Aito M9-et, egy SUV-t. A Huawei kínai autógyártókkal kötött partnerséget a két korábban bejelentett elektromos jármű gyártásában. Yu azt is bejelentette, hogy a Huawei készen áll egy frissített operációs rendszer, a HarmonyOS NEXT bevezetésére. A rendszer "natív alkalmazásokat" fog tartalmazni, mondta Yu, anélkül, hogy azokat részletezte volna. A spekulációk szerint a Huawei olyan operációs rendszert készíthet, amely nem lesz kompatibilis semmilyen Android-alkalmazással.

A Trump-kormányzat 2019-ben kezdte korlátozni a Huawei hozzáférését a legfejlettebb technológiákhoz. Az Egyesült Államok szerint a kínai távközlési óriás nemzetbiztonsági kockázatot jelent a Kínai Kommunista Párthoz és az ország hadseregéhez fűződő állítólagos kapcsolatai miatt. A Huawei többször is tagadta, hogy létezne ilyen kockázat. Az amerikai szankciók hatására a fogyasztói üzletáguk bevétele a felére csökkent, mert elvágták a vállalatot a félvezetőktől és a Google-szoftverektől. A vállalat legutóbb a 2020-as őszi eseményen adott ki egy 5G-s okostelefont, a Mate 40 sorozatot, majd 2021-ben kihagyta a frissítést. A Mate 50 készülékeket tavaly szeptemberben dobta piacra, kizárólag 4G képességekkel.

Viszont mostanra a cég alkalmazkodott, a Counterpoint Research szerint a cég okostelefon-eladásai 58%-kal nőttek Kínában az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest. A kínai piacból való részesedése 6,9%-ról 11,3%-ra nőtt ebben az időszakban. A márka nagymértékben a tehetős kínai fogyasztókra épít, és kínai piaci részesedése 2024-ben várhatóan tovább nő. A Mate 60 mentőöv lehet a vállalat számára, és kihívást is jelenthet az Apple részesedésére is. A Huawei a Securities Daily című kínai lap jelentése szerint 20 százalékkal megemelte a 2023 második félévére vonatkozó okostelefon-szállítási célját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!