SG.hu

A SK Hynix nem érti hogy kerülhet a memóriája a Huawei telefonjába

A Mate 60 Pro olyan geopolitikai zűrzavart keltett, mint egyetlen más telefon sem. A Hynix részvényei ma több mint 4%-ot estek, miután kiderült, hogy két termékét, egy 12 gigabájtos LPDDR5 chipet és egy 512 GB-os NAND flash memóriachipet talált a kínai mobiltelefonban a TechInsights, egy félvezetőkre szakosodott kanadai székhelyű kutatószervezet, amely elemzés céljából szétszedte a telefont. A Huawei sem játszik tisztán, egyáltalán nem segítenek eloszlatni a telefon körüli homályt.

Ha valaki díjazná a legnagyobb zűrzavart keltő okostelefonokat, a múlt héten megjelent Huawei Mate 60 Pro biztosan dobogós helyre kerülne a listán. A dél-koreai memóriagyártó SK Hynix azért aggódik a készülék miatt, mert azt szétszerelve kiderült, hogy a cég LPDDR5 memóriája van benne. Ez komoly kérdéseket vet fel az ellátási lánc terén, mert a vállalat állítása szerint nem adtak el egyetlen terméket sem a Huawei-nek azóta, hogy 2020-ban amerikai szankciókat vezettek be a kínai vállalat ellen. "Az SK Hynix a vállalat elleni amerikai korlátozások bevezetése óta nem üzletel többé a Huawei-jel. Az üggyel kapcsolatban vizsgálatot indítottunk, hogy további részleteket tudjunk meg" - közölte a chipgyártó szóvivője a Bloomberggel. Probléma lehet az SK Hynix számára, hogy az USA mentességet adott számukra bizonyos szankciók alól a kínai tevékenység folytatására, de ha a chipgyártó meglepetése csak színlelt, komoly következményekkel kell számolniuk.

Az SK Hynix 2020 januárjában a CES-en mutatta be a mobileszközökbe szánt LPDDR5 memóriáját, 2021 márciusában pedig bejelentette, hogy megkezdődött a 18 GB-os modulok tömeggyártása. A Huawei-nek nem lehetett könnyű dolga a lapka tömeges beszerzésével. Egy alternatív magyarázat szerint évek óta gyűjtögetik az alkatrészeket, de valószínűbb, hogy a Huawei köztes országokon, szürke piacokon keresztül szerzi be a szankcióval sújtott termékeket.


A telefon létezése sokkal érdekesebb, mint a tényleges tudása

Akárhogy is került a memória a Huawei készülékébe, a készüléket Kínában olyan hazafias buzgalommal fogadták, amely még az új iPhone-ok debütálását egykor kísérő kiskereskedelmi őrületet is felülmúlja. A meleg hazai fogadtatás oka, hogy a Huawei-nek sikerült prémium kategóriás terméket létrehoznia anélkül, hogy technológiát kellett volna importálnia, és az amerikai szankciókat kifejezetten azért vezették be, hogy megakadályozzák a Huawei-t az ilyesmiben. Az, hogy a készüléket egy olyan CPU hajtja, amelyről korábban úgy gondolták, hogy a kínai chipgyárak nem képesek előállítani, csak tovább növeli a készülék jelentőségét.

"Az SMIC 7 nm-es (N+2) öntödei folyamatát használó Kirin chip felfedezése az új Huawei Mate 60 Pro okostelefonban megmutatja, hogy a kínai félvezetőipar milyen technikai fejlődést tudott elérni EUV litográfiai eszközök nélkül" - jegyezte meg a TechInsights munkatársa, Dan Hutcheson. "A teljesítmény nehézsége mutatja az ország alkalmazkodási képességének rugalmasságát." Hutcheson szerint a készülék létezése ezért további szankciókat ösztönözhet. Az amerikai hatóságok állítólag hasonlóan gondolkodnak, és a jelek szerint már folyamatban van a vizsgálat, hogy a telefon és a CPU előállítása során kijátszották-e a szankciókat.

Szintén homályosak a készülék 5G képességei. A telefon kínai vásárlói a közösségi médiában olyan videókat tettek közzé, olyan sebességteszteket osztottak meg, amelyek szerint a Mate 60 Pro a felső kategóriás 5G-s telefonoknál nagyobb letöltési sebességre képes. A megadott specifikációk szerint a készülék képes műholdas hívások lebonyolítására, de a benne lévő chipkészlet teljesítményéről a Huawei nem adott tájékoztatást. A fejlemény két amerikai kongresszusi képviselőt, Mike Gallaghert és Michael McCault arra késztetett, hogy felszólítsa a Fehér Házat, hogy tovább korlátozza a kínai vállalatoknak történő technológiai exportértékesítést. A telefont még vizsgálják, nem kizárható, hogy további, az amerikai kereskedelmi szankciókkal sújtott vállalatok által gyártott alkatrészeket találnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • end3 #7
  Nevezhetjük bárminek ezt a háttérhatalmi maffiát, de egyvalamiben biztosan eltérnek az érdekei a világban a termelésben, értékelőállításban, világméretű kooperációban működő tőkés cégekétől.

  Az eltérés pedig az.., hogy nincsenek ilyen érdekeik!

  Annyi pénz felett rendelkeznek, hogy minden egyéb működés, mint a felvásárlásokkal, hatalmi leigázásokkal megszerzett jövedelemnövekmény, azaz haszon, - érdektelen számukra. Viszont megoldás szempontjából már "szemet vetettek" azokra a tényezőkre, amelyek hosszútávon csökkenthetik vagy elvehetik a pénzüket. Na ez Kína, Oroszország. Valamint a Föld népességének növekedése is ebből adódóan problémás számukra.

  Az elképzeléseik már most nagyszerűen kirajzolódnak a világban e cél érdekében felhasznált eszközeiken keresztül. A háttérben maradás ellenére a proxy-megoldások, a "másokéval verni a csalánt" mutatja a nyomukat, mint a csiganyál a kertben a csigákét.

  A szankciók is utalnak rá, a migri-import erőltetése, a kikényszerített pandémia, és a korábban létező termelési láncok lebontása, a Föld még létező energia és nyersanyagkészletének felvásárlása, kizsigerelése, saját hasznukra fordítása. Más országok gazdaságának blokkolása, tönkretétele. A világ országainak a kényszerített hitelfelvételeken keresztüli totális eladósítása. Világháborús készülődés.

  Ez a "laza civil", hálózatos formában jelentkező-ténykedő érdekszervezet, a világon mindenütt rákos sejtek tömegét jelenti az emberiségen, - akik "sátánista erőként" hivatkoznak rá, nem tévednek nagyot, - (már ami a ténykedésük hatékonyságát, "eredményességét" illeti.) Ez az ami, - ha így folytatódik, - pár évtized alatt felzabál mindannyiunkat.
 • Cat #6
  Elviekben igazad van, a gyakorlatban viszont egy államilag erősen támogatott szereplő, a Huawei versenyzik olyanokkal, amelyek viszont nem kapnak állami támogatást.
 • kvp #5
  "A szankciók azért kellenek, mert a demokrácia mentes Kína kihasználja, hogy nagyon sokkal olcsóbban tud előállítani ~bármit, aztán amikor mindenki más hazai piacát tönkrevágta, úgy emelhet árat, ahogy akar, sőt (neki kül)politikai ügyekbe is ugyanígy szólhat bele."

  Ez politikai, nem gazdasagi kerdes. A vilagkapitalizmus lenyege az lenne, hogy barmilyen politikai berendezkedesu orszag barmilyen termeket eloallithat es arusithat barhol a vilagon es minden ceg es egyen eldonti, hogy hajlando-e kereskedni az adott ceggel/allammal. A szabadkereskedelem szankciokkal torteno korlatozasa csak es kizarolag politikai celbol tortenik, azaz a nyugati ertekrendet es politikai berendezkedest probaljak raeroltetni egy olyan orszagra, amit nem tudnak (vagy akarnak) katonai erovel demokratizalni.

  Ez az imperializmus egyik jellemzo viselkedese es ugy latszik a globalis nagytoke is kepes imperialista modon fellepni, bar jol latszik, hogyan nyomta le (puha) erobol az eszakamerikai es europai kornyzatokat a jol kiepitett nemkormanyzati halozatan keresztul. Kina es Oroszorszag eseteben ez sikertelennek bizonyult, ezert valtottak kemenyebb taktikara. Sajnos a szankciok utan mar csak a fegyveres blokad es a kozvetlen haboru maradt mint nyomasgyakorlo eszkoz.
 • YaniMan #4
  1) A chipek feliratai nem lesznek törölve, mert a Huawei akarja, hogy megtalálják ezeket a chipeket. Ez az ő középső ujja a szankciók bevezetőinek.
  2) A szankciók azért kellenek, mert a demokrácia mentes Kína kihasználja, hogy nagyon sokkal olcsóbban tud előállítani ~bármit, aztán amikor mindenki más hazai piacát tönkrevágta, úgy emelhet árat, ahogy akar, sőt (neki kül)politikai ügyekbe is ugyanígy szólhat bele.
 • kvp #3
  "Semmi baj nem lenne a szankciókkal"

  A szankciok a kozvetlen katonai fellepest megelozo egyik utolso intezkedes, a hatarok fegyveres blokadja elott. Nem gazdasagi es nem politikai eszkozok, ezert se gazdasagi, se politikai racionalitast nem kell keresni bennuk, csak a kozvetlen katonai hasznuk szamit.
 • Dodo55 #2
  Semmi baj nem lenne a szankciókkal, ha nem tennék tönkre a korábban évtizedekig megszokott intenzív versenyt a világpiacon és az annak köszönhető megfizethető fogyasztói árakat. Mivel viszont láthatjuk, hogy ilyen válságosan visszás hatásuk is van, ezért szerintem csőlátású túlpörgött politikusokon / ilyen-olyan közvetlen haszonélvezőkön kívül minden más épeszű ember meg kívánja ezeket szüntetni és szerintem az ilyenekből (is) egyre világosabb, hogy ezért aki tud, aktívan tesz is. Javaslom tehát a jogi síkról való eltörlésüket is, hogy a jog világa ne szakadjon el a valóságtól és ez által a jog és a nemzetállami, illetve államközi törvényalkotó testületek ne váljanak teljesen nevetség tárgyává.
  Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.09.10. 00:49:16
 • Kotomicuki #1
  Ha nem lenne a kínai telefonban koreai lapka, akkor meg a részvényesek szűkölnének és a gazdasági elemzők vizionálnának - még újabb - világvégét.
  Az nV sem hiába ragaszkodik a legnagyobb piacához foggal-körömmel...

  Mivel egy olyan képmutató világban élünk, ahol nem az a baj, hogy megtörtént a bűn, hanem az, hogy ha ez kiderül, így egyszerű a megoldás: le kell vakarni a lapkákról a feliratot, netán átírni azt egy helyi lapkagyártóéra és máris megszűnik a lelepleződés veszélye.
  Ennyi, probléma megoldva, miközben a mindenható részvényesek pénztárcája sem "sérül" és az együgyű szankcióik is fenntartatnak a hataloméhesek számára.