SG.hu

A Huawei 5.5G hálózatokat szállítana - bármi is legyen az

Az 5.5G elnevezést rajtuk kívül senki nem használja, de a lényeg, hogy képesek ilyen technológiával kulcsrakészen hálózatok építésére.

A Huawei a Mobile World Congress sanghaji rendezvényén jelentette be jövőbeli termékeit. A kínai cég igazgatója, Yang Chaobin szerint a bevezetés "az 5.5G korszak kezdetét jelzi az ICT-ipar számára". De miről is van szó? A 3GPP szervezet - amely az 5G és más szabványok fejlesztését felügyeli - még nem jelentette be hivatalosan az 5.5G létezését. Az 5G fejlesztését azonban folytatják, jelenleg a 18. kiadáson dolgoznak, amelyet "5G-Advanced"-nek neveztek el. Ez tartalmaz néhány jelentős változást, például a 10 Gbit/sec sebességű kapcsolatok nyújtásának lehetőségét, ha a szolgáltatók használni tudják a 800 MHz-es spektrumot. A 18. kiadás mmWave frekvenciákat is igényel majd.

A Huawei a 18. kiadást 5.5G-ként emlegeti, de nem teljesen világos miért. A társaság bejelentése szintén nem tesz említést az 5.5G fogyasztói oldali eszközeiről. Yang közlése szerint a Huawei a távközlési hálózatok mesterséges intelligencia-technológiákkal való kiegészítésén dolgozik, ezzel "lehetővé válik, hogy az MI képességeket a hálózatok végpontjaira is eljuttassák". Mindazonáltal nem ritka, hogy a hálózati berendezések szállítói a szabványok véglegesítése előtt adják ki termékeiket. Az olyan eszközgyártók, mint a Cisco, amelyek a szabványügyi csoportok hangsúlyos részvevői még erényt is kovácsoltak ebből az évek során. A vásárlók az ilyen nagy szereplőknek elhiszik, hogy a szabványok már jóval a hivatalos jóváhagyásuk előtt elkészültek, és a hivatalos elfogadás előtt legyártott készletek általában nem jelentenek indokolatlan kockázatot.

A Huaweit azonban számos kormány hatalmas kockázatként azonosította, és azt akarják, hogy a távközlési cégeik az 5G- és 4G-eszközöket kapcsolják le és távolítsák el a hálózatukból. Nem számít, hogy az 5.5G milyen sebességet biztosít, vagy milyen trükköket kínál az üzemeltetőknek, a Huawei biztosan tudja, hogy világszerte rengeteg vásárló egy percet sem fog pazarolni az 5.5G eszközük előnyeire. De otthon attól még jól sülhet el egy ilyen bejelentés, már csak a kínai innováció szimbólumaként is. És jól működhet a fejlődő országokban is, amelyeknek Kína keresk1edelmi partnerként udvarol, mivel a Huawei és a ZTE elképesztően kedvező árú kommunikációs felszerelései gyakran részei Kína nemzetépítési segélycsomagjainak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FICEK9 #2
    Megtiltják az 5G-t venni kici kínaitól? Ez nem 5G, ez lenni 5.5G, vinni-vinni, jobb ész óccó mint 5G :D
  • kvp #1
    Picit noveltek a felhasznalt frekvencia tartomanyokat (lefele es felfele is), igy picit novelheto a savszelesseg. A technologia ugyanaz, csak korabban nem engedelyezett savokon is forgalmaznak.

    A keszulek gyartonak mindossze engedelyezniuk kell a radios chipekben az eddig letiltott savokat es persze hozzajuk valo antenna aramkoroket kell a keszulekekbe tenniuk.