SG.hu

Senki nem érti hogyan lehet ilyen erős chip a Huawei Mate 60 Proban

A Huawei áttörése egy fejlett chip gyártásában aláhúzza Kína eltökéltségét és képességét az amerikai szankciók elleni küzdelemben, de az erőfeszítések valószínűleg nagyon költségesek, és a korlátozások szigorítására késztethetik Washingtont.

A Huawei a múlt héten mutatta be a Mate 60 Pro okostelefont Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter kínai látogatásával egyidőben. A telefont a vállalat saját fejlesztésű Kirin 9000-es chipje hajtja, amelyet az ország legjobb szerződéses chipgyártója, a SMIC állít elő 7 nanométeres technológiával. Az első tesztek eredményei és a korai felhasználók állításai a telefon nagy teljesítményéről azt jelzik, hogy Kína figyelemreméltó előrelépést tett a csúcskategóriás chipek fejlesztése terén, még akkor is, ha Washington az elmúlt években szankciókkal próbálta csökkenteni az ország fejlett chipgyártó eszközökhöz való hozzáférését.

Ez "azt mutatja, hogy a kínai félvezetőipar milyen technikai fejlődést tudott elérni az EUV-eszközök nélkül. Az elért eredmény nehézsége az ország chiptechnológiai képességének rugalmasságát is mutatja" - mondta Dan Hutcheson, a TechInsights elemzője. Az EUV az extrém ultraibolya litográfiára utal, és a 7 nm-es vagy annál fejlettebb chipek gyártására használják. "Ugyanakkor nagy geopolitikai kihívást jelent azoknak az országoknak, amelyek igyekeztek korlátozni Kína kritikus gyártási technológiákhoz való hozzáférését. Az eredmény valószínűleg még a jelenleginél is szigorúbb korlátozások bevezetése lesz."

A TechInsights megállapításai vizsgálatot indukálhatnak az amerikai kereskedelmi minisztérium Ipari és Biztonsági Hivatalánál, további vitát indíthatnak az Egyesült Államokban a szankciók hatékonyságáról, és arra késztethetik az amerikai kongresszust, hogy még keményebb technológiai szankciókat iktasson be a Kínával szemben készülő versenytörvényjavaslatba. Összességében tehát az amerikai-kínai technológiai háború valószínűleg eszkalálódni fog.

A legfejlettebb chip, amelyet a SMIC korábban gyártani tudott 14 nm-es volt. Hogy ez ne is lehessen jobb, Washington 2020 végén megtiltotta, hogy a holland ASML cég EUV-gépeket exportálhasson Kínába. A TechInsights azonban úgy véli, hogy a SMIC-nek sikerült 7 nm-es chipeket gyártania egyszerűbb DUV-gépek finomhangolásával, amelyeket még mindig szabadon vásárolhat az ASML-től. Az is elképzelhető, hogy a Huawei a chip előállításához szükséges technológiát és berendezéseket a SMIC-től vásárolta meg, és saját maga gyártotta azt le ahelyett, hogy együttműködésben dolgoztak volna.


De bárki is készíti a chipet, a kihozatali arány valószínűleg nagyon alacsony, ami csökkenti az egy ostyából felhasználható chipek számát, így nagyban megnöveli a költségeket. De úgy néz ki, hogy a Huawei hajlandó sokkal magasabb költségeket elfogadni, amit elemzők szerint a Huawei saját pénzügyi forrásainak és a bőkezű kormányzati támogatásoknak a kombinációja tesz lehetővé, így a cég az ezeket a chipeket használó telefonokat normál piaci áron tudja értékesíteni. A kutatócégek szerint a SMIC 7 nm-es eljárásának hozamrátája 50% alatti, szemben a 90%-os vagy annál magasabb iparági normával. Ez a szállítások számát 2-4 millió chipre korlátozná, ami nem elég ahhoz, hogy a Huawei visszaszerezze korábbi okostelefon-piaci dominanciáját. A Huawei tízmillió darab Mate 60 Pro szállítására készül, és a Kínában gyártott 7 nm-es chipekkel nehezen lesz megoldható ekkora mennyiség.

Nem lehet véletlen, hogy Kína pont most egy új, államilag támogatott befektetési alapot indít, amely mintegy 40 milliárd dollárt kíván bevonni a chipszektorba, miközben az ország fokozza erőfeszítéseit, hogy felzárkózzon az Egyesült Államokhoz és más riválisaihoz. Az amerikai korlátozások magas költségeket rónak az ellenőrzött technológiák kínai gyártására, de a kínai kormány valószínűleg állja a számlát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frekvency #9
    szuper...aztán majd egyszer azt is magyarázza el nekem valaki, hogy ezek a hightek mobilok a parasztvakításon kívül mire jók..
  • kvp #8
    "vagy lehet pótolni valahogy, vagy kompromisszumokat kell és lehet kötni, de egy csipben nagyon kevés anyag van és az exotikus dolgokból tömegarányosan is nagyon kevés kell. A legnagyobb gyártás alatt álló 'wafer' 100g körül van, csak ebbe gondolj bele egy kicsit.)"

    A kompromisszum itt azt jelentene, hogy megint Mhz-es tartomanyban lennenek a chipek a Ghz-ek helyett. A keves egy relativ fogalom, mert egy chipbe keves kell, de tobb millioba tobb milloszor annyi. Most 1.15 trillio keszul evente, a nagyresze Kinaban, mert cpu-t gyartani megerheti mashol, de filleres segedaramkort nem igazan es az utobbiakbol kell sok minden aramkorbe.

    Nyersanyagforras alapjan a delamerikai es afrikai lelohelyek kinai befolyas alatt allnak, a kinaiak meg ertelemszeruen Kinae. Semmit nem er a nyugati technologia alap es segedanyagok nekul.
  • Gabbbbbbbbbbbb #7
    >Egy ido utan nem lesz mibol chipet gyartani nyugaton

    Köszönjük Emese!

    (Ilyen sosem lesz, a tényleg csipgyártásnak kritikus nyersanyagokat sosem tudjuk felhasználni a többit meg, vagy lehet pótolni valahogy, vagy kompromisszumokat kell és lehet kötni, de egy csipben nagyon kevés anyag van és az exotikus dolgokból tömegarányosan is nagyon kevés kell. A legnagyobb gyártás alatt álló 'wafer' 100g körül van, csak ebbe gondolj bele egy kicsit.)
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2023.09.08. 12:40:42
  • zola2000 #6
    Egyébként durva hogy az amerikai Intel mit küzdött hogy 14ről átálljon 10nm-re, erre Kínában Huawei és SMIC mindenféle szankció ellenére 7nm.

    Meglátszik hogy usában 95 körül van az iq Kínában 105 körül és kicsit többen vannak. A TSMC jó pénzért gyárat épít Amerikába, de hogyan? Tajvani szakembereket kell oda vinniük.
  • kvp #5
    "Nincsenek "globalista" vezetők. Nyugatista vezetők vannak,"

    Mivel senki altal meg nem valasztott nagytokesekrol van szo, ezert igazabol mindegy hogy hivjuk oket. A nyugati kormanyok joresze az o elvarasaik szerint cselekszik, ha kell a szavazok elleneben is, raadasul mind a kormanypartok, mind a valtopartjaik globalistak. (vagy akkor nyugatistak), azaz mind a nemzetkozi nagytoket szolgalja ki.

    "a szuverenitás megőrzésének egyetlen módja az EU."

    Valodi unio eseten a nemzeti szuverenitas megszunik. A nyugati nagytoke uralma nem szuverenitas, hanem nemzetkozi oligarchia.

    "Aki függetlenedk, azt bedarája valami nagyobb, aki nem úgy fog tárgyalni, mint az EU. Hanem hadsereggel."

    Tehat lehet valasztani a nyugati nagytoke nemzetek feletti uralma es a keleti katonai fenyegetes kozott. Mondjuk Irakot se Kina rohanta le, szoval szerintem csak azert nem szalltak meg meg minket a nemetek EU-s zaszlo alatt, mert jelenleg nem tudnak. Nem veletlen, hogy a lengyelek egy ketfrontos EU+Oroszorszag harcra keszulnek katonailag, mert ugyanugy veszelyes rajuk a kozpontositott, foderalis EU, mint az oroszok.

    Az europai konfoderacio jo otlet volt, de a nagytoke szamara csak a valodi kozpontositott unio eri meg es ezt probaljak keresztul vinni. Egyelore az se biztos Svajc megussza fuggetlenkent, de Magyarorszagnak nem nagyon van eselye fuggetlenne valni.
  • takysoft #4
    Nincsenek "globalista" vezetők.
    Nyugatista vezetők vannak, de még az ő érdekeik is eltérnek.
    Az USA és az EU is másféle politikát támogat Kínával kapcsolatban is.

    EU-n belül is csak széthúzás van, mert egyetlen ország sem képes felfogni, hogy a szuverenitás megőrzésének egyetlen módja az EU.

    Aki függetlenedk, azt bedarája valami nagyobb, aki nem úgy fog tárgyalni, mint az EU. Hanem hadsereggel.

    Kína vagy Oroszország egyetlen szomszédja sem alszik nyugodtan....
  • kvp #3
    Ez alapvetoen a kinai technologiai fejlodes szamara hosszu tavon jo, mert ra vannak kenyszeritve, hogy sajat fuggetlen technologiat fejlesszenek. A tudast ugy szerzik be hozza ahogy akarjak, de ha mar nalluk van a tudas es igy a technologia, akkor a nyugat sutheti.

    A masik Kina levalasztasa a nyugatrol, tehat egy ido utan a nyugatnak semmit sem szabad majd importalnia Kinabol es a Kinaval egyuttmukodo allamokbol. Viszont ez a vilag maradek reszet jelenti es a legtobb a nyugati szovetseg teruleten kivul levo nyersanyagot. Egy ido utan nem lesz mibol chipet gyartani nyugaton, tehat ekkor Kina maradna az egyetlen termelo.

    Akarhogy is nezem, ebbol a nyugat csak a kinai allam osszeomlasaval es egy kinai babkormany hatalomra juttatasaval tud nyertesen kijonnni. Kerdes sikerul-e ez a globalista vezetoknek?
  • tom_pika #2
    Kínában rengeteg ember él, az intelligenciájuk magas, pénz van dögivel. Semmi nem kéne megakadályozza azt, hogy záros határidőn belül maguk is kifejlesszék a szükséges technológiákat.
  • Tetsuo #1
    "Kínában komoly fejlesztések vannak, akkor rúgjunk bele nagyobbat!"