SG.hu

Németország ki fogja tiltani a Huawei-t

A német belügyminiszter szerint nem számít, hogy mennyibe kerül, mert komoly biztonsági kockázatról van szó.

Nancy Faeser (SPD) belügyminiszter interjút adott a Handelsblattnak, amelyben egyértelmű kritikát fogalmazott meg az olyan hálózatüzemeltetőkkel szemben, mint a Deutsche Telekom. A német 5G mobilhálózat kínai beszállítóiról szóló vita kapcsán elmondta, hogy a Huawei alkatrészeinek vizsgálata még nem zárult le. A szövetségi belügyminisztérium a következő hetekben fejezi be a német mobiltelefon-hálózatokban alkalmazott kínai technológia felmérését, az eredmény a nyár végére várható. Amennyiben komoly biztonsági kockázatot állapítanak meg, a Huaweit betiltják, és akkor a Deutsche Telekomnak, a Vodafone-nak és az O2-nak lépnie kell.

Faeser meggyőződése, hogy a szolgáltatóknak elég idejük volt felkészülni a kínai holding esetleges betiltására. "A kockázatok már régóta ismertek. Biztonsági hatóságaink többször is figyelmeztettek az egyoldalú függőségekre" - mondta Faeser. "Úgy gondolom, hogy a szolgáltatóknak elég idejük volt arra, hogy alkalmazkodjanak ehhez." A távközlési cégekre a hálózati eszközök lecserélése komoly költséget ró majd, de mindezen tény ellenére a miniszter hangsúlyozta, hogy az alkatrészeket betiltják, ha "komoly biztonsági kockázatok" merülnek fel. "Akkor a hálózatüzemeltetőknek kell cselekedniük, és ki kell cserélniük a komponenseket" - mondta a miniszter asszony. "Nem fogom meggondolni magam a költségekről szóló érvek miatt".


Faeser figyelmeztetett a kémkedés - különösen Oroszország és Kína felől érkező - növekvő kockázataira, és elmondta, hogy "fontos, hogy nemzetközi szinten támogassuk egymást" - mondta az SPD politikusa. A Huawei-t évek óta érik olyan vádak, hogy a cég kémkedésre vagy szabotázsra használhatja hálózati technológiáját, de bizonyítékot soha senki nem tett közzé. A belügyminiszter szavai valószínűleg aggasztják a hálózatüzemeltetőket, de lehet, hogy a szolgálatók az érzékeny hálózatirányítási szoftverek (NMS) lecserélésével megúszhatják a dolgot. A szövetségi belügyminisztérium az NMS-t különösen kritikusnak minősíti, de valószínű, hogy a kínai gyártó antennái viszont továbbra is üzemben maradhatnak. A hatóságok attól tartanak, hogy szélsőséges esetben a bázisállomások konfigurálására és vezérlésére használt szoftver manipulálhatja vagy leállíthatja a német mobilhálózatot.

Az új szoftvert a Telekom fejleszti, de csak akkor megvalósítható a dolog, ha a Huawei nyilvánosságra hozza a partnereknek a szükséges interfészeket. A német szövetségi hálózati ügynökség szabályozása szerint a Huawei 5G-antennái nem számítanak annyira kritikus alkatrésznek, amelyet törvényileg be lehetne tiltani. A hálózatüzemeltetők ezt "minimálisan invazív megoldásnak" tekintik. Egy ilyen váltás esetén a szolgáltatók saját menedzsmentszoftverei más berendezésszállítók, például az Ericsson és a Nokia antennáit is irányíthatják, ami a vezérlési funkció és az antennák általános szétválasztását jelentené. A Telekomnál a bázisállomások alkatrészeinek mintegy 70 százaléka a Huawei-től, 30 százaléka pedig az Ericssontól származik. A Telefónica nagyjából egyenlő arányban támaszkodik stratégiai partnerként a finn Nokiára és a Huawei-re, míg a Vodafone-nál a Huawei és az Ericsson alkatrészei 50:50 arányban vannak beszerelve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gosub #3
    "Huawei-t évek óta érik olyan vádak, hogy a cég kémkedésre vagy szabotázsra használhatja hálózati technológiáját, de bizonyítékot soha senki nem tett közzé."
    Ez aztán a jogállam! Ha nem találnak akkor meg Jolly Jokerként aszongyák ha nincs is bennük kémcucc attól még lehetne.
  • Kotomicuki #2
    Nem mindegy nekik, hogy a zusa önjelölt terrorszervezetei milyen gyártmányon keresztül hallgatják le őket? (michoda izlésch)
    Ha egy gyártót kitiltanak, ez nem fog megszűnni, vagy megváltozni...
    Legfeljebb azt érik el, hogy Kína keményebb módszerekkel fog utánuk fülelni, ami lehet, hogy még inkább nem lesz majd ínyükre.
    ...ill. a valaha még "német" cégek majd hasonlóan "meggyőző(déses)" eljárásban lesznek kidobva a legnagyobb (és mára majdhogynem egyetlen) bevételű piacukról és EZ lesz az igazi érvágás..., persze, nem a belügyminiszterüknek, mert az csak feláll és büntetlenül távozik, ha mégis nagyon szorulna a hurok.
  • Dodo55 #1
    "Faeser meggyőződése, hogy a szolgáltatóknak elég idejük volt felkészülni a kínai holding esetleges betiltására."

    Szerintem az is meggyőződése, hogy Németország jogállam, de mint azt mi itthon mostanában megtanultuk, ezt majd szépen a 12 csillagos konzorcium eldönti miután annak egyik vélhetően oszlopos tagjaként a Telekom esetleg vergődni kezd emiatt. Remélem a kukorica ára nem szállt el.