SG.hu

Házon belül tervezett processzormagok vannak a Huawei Mate 60-ban

A Huawei Mate 60 Pro azt mutatja, hogy a cég az Apple stratégiáját utánozva saját chiptervezést végez. Ez áttörést jelent, és segít a kínai vállalatnak csökkenteni a külföldi technológiától való függőségét, miközben szembeszáll az amerikai szankciókkal.

A múlt hónap végén bemutatott Mate 60 Pro okostelefonban lévő fő chip elemzése azt mutatja, hogy a Huawei csatlakozott azon nagy technológiai vállalatok elit csoportjához, amelyek képesek saját félvezetőket tervezni. A Mate 60 Pro rendszerchipjének (System On a Chip, SoC) nyolc központi feldolgozóegységéből négyet egyértelműen az ARM tervezett - ennek a brit vállalatnak a chiparchitektúrája hajtja az okostelefonok 99 százalékát. A másik négy CPU is ARM-alapú, de ezekben már a Huawei saját tervei és adaptációi is szerepelnek - állítja a Geekerwan, egy kínai technológiai tesztelő cég, amely közelebbről is megvizsgálta a fő chipet. "A szétszedésből megállapíthattuk, hogy a Huawei-nek sikerült a legtöbb kockázatos, ellenőrzés alá eső vagy exportérzékeny elemet saját fejlesztésű vagy akár házon belüli termékekkel helyettesítenie. A törekvések tapsot érdemelnek, de nem elégségesek a győzelemhez."

A Huawei 2019 óta szankciók alatt áll, amelyek célja, hogy elvágják az 5G okostelefonok gyártásához szükséges, az Egyesült Államokból származó fejlett chipekhez, berendezésekhez és szoftverekhez való hozzáférését, így kénytelen a 4G készülékek értékesítésére és a hazai piacra összpontosítani. A cég továbbra is licenceli az ARM alapvető terveit, de a vállalat HiSilicon chiptervező üzletága továbbfejlesztette azokat, és saját processzormagokat hozott létre a Mate Kirin 9000S lapkán. Ez teszi lehetővé a társaság számára, hogy az amerikai exportellenőrzés korlátai ellenére csúcskategóriás okostelefonokat gyárthasson. A Kirin 9000S a HiSilicon által kifejlesztett grafikus feldolgozóegységet és neurális feldolgozóegységet is tartalmaz. Elődje, a Kirin 9000 SoC teljes mértékben az ARM-re támaszkodott a CPU-k és a GPU tekintetében.

A fejlesztések azt mutatják, hogy a Huawei az Apple Silicon kezdeményezéséhez hasonló stratégiát követ. Az Apple több mint egy évtizeden át módosítgatta az ARM alaparchitektúráját, hogy iPhone-jai és Macjei teljesítményét versenyelőnyhöz juttassa. A félvezetőfejlesztés összetettsége, hatalmas költségei és szűkös mérnöki erőforrásai miatt csak néhány vállalat képes ilyen megközelítésre. A külföldtől való függés csökkenésén túl a tervezés saját kézbe vételének előnye még a szabadalmi licencköltségek csökkentése és a lehetőség, hogy megkülönböztesse termékeit a kész chipeket használó riválisoktól.


A fejlesztést közvetlenül ismerő személyek szerint a Huawei úgy tudta előállítani saját telefonprocesszorait, hogy olyan CPU-mag dizájnokat adaptált, amelyeket eredetileg adatközpontok szervereiben használtak. A stratégia hasonlít az Apple azon lépéseire, hogy iPhone processzoraiból a Mac számítógépek meghajtására alkalmas chipeket készítsen - de fordítva. Ehhez valószínűleg a lehető legtöbb belső erőforrást össze kellett gyűjteniük, de így is csak az út felét tették meg, hiszen továbbra is kihívást jelent a gyártás. Az Egyesült Államok a Huawei beszállítóit is korlátozza, így nem tudja a legmodernebb berendezéseket felhasználva előállítani a chipeket. A TechInsights nevű kutatócsoport a hónap elején arról számolt be, hogy a Mate 60 Pro fő chipjét a kínai Semiconductor Manufacturing International gyártotta 7 nanométeres eljárással. Ez két generációval marad el a legfejlettebb okostelefon chipgyártó gyártósorok mögött, az iPhone 15 chipje 3 nanométeren készül.

A Mate 60 Pro-t kezdetben úgy emlegették, mint amely bizonyítja a Huawei innovációs képességét az amerikai szankciók megkerülésére, de elemzők szerint a telefon teljesítménye legalább ugyanennyire azt is megmutatja, hogy a cég fejlődését mennyire akadályozza az exportellenőrzés. Különböző tesztelő csoportok - köztük a Geekerwan is - megállapították, hogy a Huawei félvezető képességei egy-két évvel elmaradnak a vezető mobil chipgyártó, az amerikai Qualcomm által gyártott chipektől. A Huawei chipjei a mérések szerint több energiát is fogyasztanak, mint a versenytársaké, és a telefon túlmelegedését okozhatják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • barret #4
  Köszönöm :)
 • HubaBuba #3
  De okos vagy, egyrészt az oroszok mindig is a legnagyobb mezőgazdasági exportőrök között voltak, másrészt nem a gabonával kereskedő orosz oligarcháknak fájnak a szankciók, hanem az átlagembereknek.
 • barret #2
  Ugyan úgy működnek,mint az oroszok ellen hozott mezőgazdasági szankciók! Nem hogy önellátók lettek,de már nagy mennyiségben exportálnak is :D Előtte meg behozatalra szorultak...Magad uram,ha szolgád nincs!
 • kvp #1
  Kijelenthetjuk, hogy a Kina elleni szankciok mukodnek. Nagymertekben felgyorsitottak az orszag fuggetlendeset a nyugati tudastol es a meglevo gyartokapacitasokkal egyutt lehetove teszik, hogy a kinai cegek rovidebb ido alatt lehagyjak a nyugati cegeket a technologiai versenyben. Informacio jelenleg csak nyugatrol aramlik Kinaba es ezt az aramlast teljes katonai blokad vagy nyilt fegyveres konflitkus nelkul nem lehet megallitani.