SG.hu

Bill Gates: "Ne essünk túlzásokba az MI energia­felhasználásával kapcsolatban"

A Microsoft társalapítója szerint a Big Tech energiaigényes mesterséges intelligencia rendszerekbe történő befektetései a tiszta áramellátás fellendülését eredményezik.

Bill Gates védelmébe vette az energiafelhasználás a mesterséges intelligencia rendszerek okozta gyors növekedését, azzal érvelve, hogy a technológia végül ellensúlyozni fogja a nagy áramfogyasztást. Egy Londonban tartott eseményen Gates felszólította a környezetvédőket és a kormányokat, hogy "ne vigyék túlzásba" az új generatív MI-rendszerek működtetéséhez szükséges hatalmas energiaigény miatti aggodalmakat, annak ellenére, hogy a nagy technológiai vállalatok - például a Microsoft - több tízmilliárd dolláros beruházásokat hajtanak végre, hogy hatalmas új adatközpontokat építsenek. A milliárdos szerint az adatközpontok 2-6 százalékkal fogják növelni a globális villamosenergia-felhasználást. "A kérdés az, hogy az MI-vel gyorsabban elérhető-e több mint 6 százalékos csökkenés? És a válasz: biztosan" - mondta Gates, aki termékeny befektetője a fenntartható energia- és szén-dioxid-csökkentési technológiákat fejlesztő vállalatoknak.

Májusban a Microsoft elismerte, hogy 2020 óta csaknem harmadával nőtt az üvegházhatású gázok kibocsátása, ami nagyrészt az adatközpontok építésének köszönhető. Gates - aki 2020-ban távozott a Microsoft igazgatótanácsából, de továbbra is Satya Nadella vezérigazgató tanácsadója maradt - azt mondta, hogy a technológiai vállalatok "zöld prémiumot" - vagyis magasabb árat - fizetnek a tiszta energiáért, mivel új energiaforrásokat keresnek, ami segít a fejlesztésében és elterjesztésében. "A technológiai cégek azok, akik hajlandóak prémiumot fizetni, és segíteni a zöld energiakapacitás beindításában" - mondta a Breakthrough Energy Summiton.


A Breakthrough Energy csoport - amelyet Gates alapított, és amely Jeff Bezost, Masayoshi Son-t és Jack Ma-t is befektetőként tartja számon - több mint 100 olyan vállalatba fektetett be, amelyek fenntartható energiát és más, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését célzó technológiákat fejlesztenek. A londoni rendezvényen olyan előadók is felszólaltak, mint Vilmos herceg, Mario Draghi volt olasz miniszterelnök és John Podesta, az Egyesült Államok vezető klímadiplomatája. A nagy technológiai csoportok - köztük a Microsoft, az Amazon és a Google - felvázolták, hogy több tízmilliárd dollárt költenek a mesterséges intelligencia rendszerek működtetéséhez szükséges számítástechnikai infrastruktúra kiépítésére a világ országaiban.


A villamos energia elérhetőségében rejlő korlátok azonban már most kihívást jelentenek az új technológia kiépítésére törekvő vállalatok számára. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának áprilisi jelentése szerint az MI "várhatóan a közeljövőben az amerikai adatközpontokhoz kapcsolódó terhelésnövekedés legnagyobb hajtóereje lesz". Bár az Amazon és a Microsoft hosszú távú áramvásárlási megállapodásokat kötött szél- és napenergia-termelőkkel, ezek a megállapodások "jellemzően nem felelnek meg óráról-órára a helyi erőforrásoknak" - mondta az amerikai ügynökség. Ez azt jelenti, hogy "nincs garancia arra, hogy a megállapodások révén a villamos energiával kapcsolatos összes üvegházhatású gázkibocsátást ellensúlyozzák".

Az Electric Power Research Institute szerint az adatközpontok 2030-ra az amerikai villamosenergia-termelés akár 9 százalékát is lefoglalhatják, ami több mint kétszerese a jelenlegi felhasználásnak. Bár Gates azzal érvelt, hogy a technológiai cégek a zöld energia bevezetését ösztönzik, azt mondta, hogy az egyik legnagyobb aggodalmat számára az okozza, hogy "elegendő villamos energiát" kell szerezni a növekvő kereslet kielégítéséhez, miközben olyan hatalmas ágazatokat is megtisztítanak, mint a cement- és az acélipar. "Az átmenethez szükséges zöldáram mennyisége közel sem fog olyan gyorsan megjelenni, mint amilyen gyorsan szükségünk van rá" - mondta. Emiatt valószínűleg nem sikerül elérni a 2050-re kitűzött globális célt, a nettó nulla kibocsátás elérését, és szerinte "10-15 év múlva reálisabb lesz".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!