Berta Sándor

20 milliárd dollárt adományozott az alapít­ványának Bill Gates

Az üzletember nagyobb tempóban folytatja vagyona szétosztását.

A Microsoft társalapítója Bill Gates több mint 20 milliárd dollárt ajánlott fel a magánvagyonából a nonprofit Gates Alapítványnak. Emellett ismerőse, Warren Buffett is több mint 3 milliárd dollárt utalt át a szervezetnek, amelynek a teljes vagyona így 70 milliárd dollárra nőtt. Mindez azt jelenti, hogy az alapítvány 2026-ra megkétszerezi az éves költségvetését, amely ezáltal mintegy 9 milliárd dollárra emelkedik.

"Előre tekintve azt tervezem, hogy gyakorlatilag az összes vagyonomat az alapítványba fektetem. Lejjebb fogok kerülni és végül eltűnök a leggazdagabb emberek listájáról" - írta a milliárdos a Twitteren. A menedzser remélte, hogy más gazdag emberek is befektetik majd a pénzüket "a szenvedés enyhítésére és az életek javítására". A pénzt oktatási projektekre, valamint a szegénység és a különböző betegségek elleni küzdelemre fordítják. Gates szerint ez alapvető fontosságú, különösen mivel az állami forrásokat csökkentették ezeken a területeken, különösen a fejlődő országokban. Ehelyett a kiadások a koronavírus-járvány kezelését célozták meg.


"Az elmúlt évek több jelentős globális visszaesése sokakat elkedvetlenített. Azon tűnődnek, vajon a világ sorsa rosszabbra fordul-e" - taglalta Gates. Meggyőződése, hogy a globális válságok ellenére is lehetséges a fejlődés. "Remélem, hogy ha többet adunk, enyhíthetünk a szenvedésen, amellyel az emberek jelenleg szembesülnek, és segíthetünk megvalósítani az alapítvány elképzelését, hogy minden embernek esélyt adjunk egy egészséges és produktív életre" - szögezte le a milliárdos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #15
    Na, és mire? Az alapítványa nagyobb vagyonnal rendelkezik mint valaha.
  • ostoros #14
    Attól még a közösből hiányzik...
  • Ender Wiggin #13
    legalább nem állami tenderekből lopta...
  • bmw #12
    Így igaz....
  • Sequoyah #11
    Azon kevesek koze tartozik akik valoban el is koltottek tobb 10 milliardot mar, es nem csak alapitvanyba parkoltatjak azt.
    Persze ez nem egy ilyen nyilatkozatbol derul ki...
  • ostoros #10
    Nem teljesen igaz amit mondasz. Ha állami cég végezné a fejlesztést igazad lenne, de ehelyett a "közpénz elveszti közpénz jellegét", és odaadják fejlesztési alapként mondjuk az Intelnek, vagy IBM-nek és rájuk bízzák a fejlesztést. És még résztulajdont sem kér cserébe az állam bácsi odaát.
    Ami persze teljesen érthető, hiszen az usa oligarchia, így természetesen pontosan azt teszi az állam, ami nekik a legjobb. Az, hogy teljesen véletlenül ez magának az usa-nak is jó volt, az a kedvező mellékhatás volt, nem törvényszerűség.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2022.07.15. 15:58:51
  • Sydra #9
    "az it ipar felépítése dollár trilliárdokba került, állami pénzből."
    Én nem így fogalmaznék. Az biztos, hogy sok pénzt toltak bele, de az állami támogatások általában hátráltatják a fejlődést. Szóval az amerikai IT ipar annak ellenére épült fel, hogy az állam támogatta. Az EU a legjobb példa erre. Mindent is támogatnak aztán nem tart sehol. Az EU gazdasága technikailag 2008 óta recesszióban van ha a növekedésből levonod az inflációt meg az adósságot.
  • ostoros #8
    Gates mindig is bort ivott és vizet prédikált. Amikor a monopóliuma miatt támadták, akkor azzal jött, hogy a magántőke milyen szent, és hogy őt az állam sosem támogatta... Közben meg tudjuk hogy ez nem igaz, az it ipar felépítése dollár trilliárdokba került, állami pénzből. Az első chipek kifejlesztése sem magánpénzből volt.
  • M2 #7
    Ez vicces, mert a Microsoft a történelem legnagyobb adócsaló cége. Egészen új távlatokat fedeztek fel maguknak a témában.
  • Sydra #6
    A gyakorlatban ez a magasabb adókért való kampányolás vagy képmutatás vagy csak a kampányolók konkurenciáját érintené negatívan, míg a kampányolóknak továbbra is ott lennének a kiskapuk. Multiként pl az a jó ha a piacodon mindenki számára magasak az általános költségek, míg ahol gyártatsz vagy adózol ott alacsonyak a költségek. Ez a piacodon levő kis helyi cégeket versenyhátrányba hozza. A modern multikulti a mesterséges piaci előnyökről és egyoldalú szabályozásokról szól.
    Egyébként én adózás ellenes vagyok és nem zavarna, ha Bill Gates egyáltalán nem fizetne adót. Nekem csak az nem tetszik, hogy ennek a lelki nyomoréknak a trükközése jótékonykodásnak van eladva. Gates szénné kereste magát a Covid-on és amerika legnagyobb földtulajdonosává vált.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2022.07.15. 10:47:02