Berta Sándor

A gyermek­bénulás ellen harcol Bill Gates

A betegség néhány esztendőn belül teljesen eltűnhet a bolygónkról.

A gyermekbénulás elleni harc erőfeszítéseit kiemelten támogatja a Bill és Melinda Gates Alapítvány. A cél ambíciózus: 2026-ra elérni, hogy ne legyen a Földön több gyermekbénulásos eset. Bill Gates évek óta aktívan részt vesz a gyermekbénulás felszámolásában is. A menedzser korábban azt a reményt fogalmazta meg, hogy 2017-re teljesen el lehet tüntetni a bolygóról azt a gyakran halálos vírust, amely főként az öt év alatti gyermekeket érinti. A pakisztáni és afganisztáni, valamint a New York-i és az egyesült királyságbeli járványkitörések azonban megmutatták, hogy még sok a tennivaló.

A küzdelem fokozása érdekében az alapítvány a most megrendezett egészségügyi világtalálkozón 1,2 milliárd dollár támogatást ajánlott fel a Globális Polio Felszámolási Kezdeményezésnek (GPEI), amely egy olyan stratégiát követ, amely lehetővé teszi, hogy 2026-ra nullára csökkenjen a gyermekbénulásos megbetegedések száma világszerte. (A GPEI nevében a Polio szó a poliovírusra, a gyermekbénulás kórokozójára utal.) "A gyermekbénulás felszámolása elérhető közelségben van. De bármennyire is előrehaladtunk, a betegség továbbra is fenyegetést jelent. A világ együttesen legyőzheti ezt a betegséget" - nyilatkozta Bill Gates.

A GPEI alapján a stratégia végrehajtásához összesen 4,8 milliárd dollárra van szükség. Ebből többek között évi 370 millió gyermek védőoltását finanszírozzák. A teljes felszámolás elérése érdekében különösen fontos, hogy elérjék a mobilis és migráns népességcsoportokban, a konfliktus sújtotta területeken vagy a távoli régiókban élő gyermekeket. A kezdeményezés 1998 óta működik és azóta sikerült több mint 99 százalékkal csökkenteni a gyermekbénulásos megbetegedések számát. A célok eléréséhez a Bill és Melinda Gates Alapítvány 6,2 milliárd dollárral járult hozzá, de az erőfeszítéseket akadályozzák "a rutinszerű immunizálás megszakítása, a vakcinával kapcsolatos félretájékoztatás, a politikai zavargások és a 2022-es tragikus pakisztáni áradások".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)