Berta Sándor

Japán támogatást kapnak Bill Gates atomerőmű-tervei

A szigetország kormánya és egy cég is felkarolta az elképzelést.

A Bill Gates által alapított TerraPower LLC kis méretű atomerőműveket hozna létre. Az üzemek neve Natrium lenne azért, mert a 345 megawattos létesítményeket folyékony nátriummal hűtenék. November végén sikerült megtalálni az első Natrium atomerőmű építési helyét, amely az Amerikai Egyesült Államok Wyoming szövetségi államában lévő Kemmerer városa. A település mellett lévő régi szénerőművet építenék át és elegendő áramot állítanának elő 400 000 háztartás számára. Az új létesítmény 2028-ig készülhet el. A vállalat segít egy további atomerőmű felépítésében Idaho szövetségi államban. Az amerikai energiaügyi minisztérium a 170 millió dolláros projekt 80 százalékát finanszírozza.

A Reuters most - a Yomiuri japán napilapra hivatkozva - arról számolt be, hogy a Japán Atomenergia Ügynökség (JAEA) és a Mitsubishi Heavy Industries egyaránt támogatja a TerraPowert az első atomerőműve felépítésében. A hivatal és a cég adatokat akarnak szállítani a társaságnak a japán reaktorokról, emellett a TerraPower műszaki támogatást is kapna Japánból. Az erről szóló megállapodást még ebben a hónapban aláírhatják a felek.

A TerraPower korábban azt tervezte, hogy az első kísérleti atomreaktort Peking közelében építi fel, de végül fel kellett adnia ezt Donald Trump kormányának Kínával szembeni korlátozó intézkedései miatt. A TerraPower által fejlesztett kis méretű, moduláris reaktorokat kiégett nukleáris fűtőelemekből vagy leszerelt atombombákból származó uránnal működtetnék. A technika támogatói azzal érvelnek, hogy ezek az új atomerőművek hozzájárulhatnak az atomhulladék csökkentéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!