SG.hu

A Meta titkosított üzenetküldést vezet be a Facebook és a Messenger számára

A Meta Facebook- és Messenger-alkalmazások felhasználói mostantól automatikusan megkapják a végponttól végpontig terjedő titkosítás védelmét, ami jelentős előrelépés a biztonság és az adatvédelem terén - közölte a vállalat.

A régóta várt bevezetés megóvja a felhasználók üzeneteit a kíváncsi szemek elől azáltal, hogy tartalmukat a címzetteken és a küldőn kívül mindenki számára titkosítja. A lépés azonban újabb ellenállást válthat ki kormányzati tisztviselők részéről, akik arra figyelmeztettek, hogy az üzenetek harmadik fél számára történő elolvasásának megnehezítése a bűnözők malmára hajtja a vizet. A Meta már évekkel ezelőtt nyilvánosan ismertette azon terveit, hogy az üzenetküldő platformok alapértelmezett üzemmódjává teszi az üzenetek titkosítását. A vállalat másik üzenetküldő szolgáltatásában, a WhatsAppban 2016 óta alapértelmezett funkció a titkosított kommunikáció. Ugyanebben az évben a Messenger is engedélyezte a titkosított üzenetküldést opt-in alapon.

A Meta 2019-ben ugrott rá a biztonsági és adatvédelmi technológiák témájára, mivel Mark Zuckerberg vezérigazgató a Facebook, a WhatsApp és az Instagram adatvédelmi fókuszú vízióját vázolta fel a platformmanipulációs problémák és a vállalat adatkezelési gyakorlatának vizsgálataira válaszul. Az Instagram 2021-ben kezdte meg az opt-in végponttól végpontig titkosított üzenetküldés tesztelését. A Messenger nagyszabású átdolgozására volt szükség a titkosítás alapértelmezettségéhez - közölte a Meta, ami megmagyarázza, miért tartott ilyen sokáig a vállalatnak, hogy végigvigye a a funkció kiterjesztését a platform felhasználóira.

"Ez a Messenger 2011-es indulása óta ez a legnagyobb fejlesztéssorozat" - írta Loredana Crisan, a Messenger vezetője egy blogbejegyzésben, mondván, hogy a vállalat "fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy a Messenger funkcióit az alapoktól kezdve újjáépítse". Az új alapértelmezett beállítások szerint még a Meta sem láthatja majd, hogy a felhasználók mit küldenek egymásnak, mondta Crisan. A frissítés nemcsak a Facebookot és a Messengert hozza összhangba a WhatsApphoz, hanem a hasonló szintű védelmet nyújtó rivális, nem Meta-alkalmazásokkal is, köztük a Signal és az Apple iMessage-ével. Bár az üzenetek "attól a pillanattól kezdve, hogy elhagyják az eszközt, egészen addig a pillanatig védve lesznek, amíg eljutnak a címzett készülékére" - tette hozzá Crisan -, van egy mód, ahogyan a titkosított üzeneteket potenciálisan mások is elolvashatják: Ha a beszélgetés egyik résztvevője jelenti az üzenetet a Metának.


A végponttól végpontig terjedő titkosítás kiterjesztése segíthet megvédeni a politikai másként gondolkodókat, az emberi jogi dolgozókat, az újságírókat, a kisebbségeket és másokat a tekintélyelvű kormányoktól. A bűnüldöző szervek tisztviselői azonban régóta panaszkodnak arra, hogy a Meta elmozdulása a magánéletet jobban védő technológiák felé megnehezítheti a bűncselekmények felderítését. A Meta 2019-ben nyilvánosan összeütközésbe került az amerikai Igazságügyi Minisztériummal a titkosítás miatt, amikor William Barr akkori főügyész felszólította a vállalatot, hogy halassza el a technológia fejlesztésére irányuló vállalati szintű erőfeszítéseit.

"Azáltal, hogy lehetővé teszi a veszélyes bűnözők számára, hogy kommunikációjukat és tevékenységüket egy lényegében áthatolhatatlan digitális pajzs mögé rejtsék, a titkosítás bevezetése már most is hatalmas költségeket ró a társadalomra" - érvelt Barr a Fordham Egyetem Nemzetközi Kiberbiztonsági Konferenciáján tartott beszédében azon 2019 júliusában. Akkor a Meta úgy reagált, hogy Barr felhívása a titkosítás visszaszorítására "ajándék a bűnözőknek, hackereknek és elnyomó rezsimeknek", akik a gyenge üzenetbiztonságot kihasználva zsákmányolják az áldozatokat.

Az Egyesült Királyság tisztviselői hasonlóan kritikusan nyilatkoztak a Meta tervéről. James Cleverly brit belügyminiszter szerint a döntés "a gyermekek szexuális zaklatóit támogatja és akadályozza a rendőrség és a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség képességét, hogy az elkövetőket bíróság elé állítsa". Az Egyesült Királyság tisztviselői hasonlóan kritikusan nyilatkoztak a Meta tervéről. Bűnüldöző szervek már régóta követelik a technológiai cégektől, hogy olyan módszereket dolgozzanak ki, amelyek csak az arra felhatalmazott tisztviselők számára teszik lehetővé a titkosított üzenetküldéshez való hozzáférést. Biztonsági szakértők szerint azonban technikailag nem létezik olyan eszköz, amellyel a "jófiúk" olyan eszközt kaphatnának, amelyet a "rosszfiúk" nem fedeznének fel és nem használnának fel maguknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Az embereknek az a baja, hogy nem titkositott. Az EU-s vezetoknek az a baja, ha titkositott. Az a kerdes, hogy az emberek es az EU-s vezetok kozzuk melyik a medve es melyik a pocok, tehat melyiktol kell jobban tartania a metanak. A titkositas bevezeteset varhatoan azert lepik meg, hogy megakadalyozzak az EU-s lehallgatasi torveny vegrehajtasat es mellekesen mentesuljenek a maganbeszelgetesek elozetes cenzuraja alol. (ugyanis ha nincs titkositva, akkor hozzaferhetnek, tehat meg kezbesites elott cenzurazniuk kellene minden egyes maganuzenetet)

    Persze ha a kulcsok ugy keszulnek, hogy ujrageneralhatoak legyenek a szerver oldalon rendfenntartasi (megyfigyelesi) celra, akkor az allami hozzaferest is biztositjak es a cenzura kotelezettseg alol is mentesulhetnek, hiszen ok nem lathatjak, csak az allami megfigyelok.

    ps: Erdemes abbol kiindulni, hogy ha nem egy tobb fuggetlen ember altal ellenorizott nyilt forraskodu kodrol van szo amit az ember maga forditott le (vagy olyan akiben megbizik), akkor van benne backdoor. A masik, hogy erdemes abbol kiindulni, hogy ami az interneten megy at (barhogy) az jo esellyel elolvashato lesz, ha nem most, akkor par ev mulva, tehat nyilt kepeslapkent kell kezelni minden internetes kommunikaciot.
  • RJoco #2
    Korábban az volt a gond, hogy nem titkosított. Most, hogy több titkosítással működő platform is van, hirtelen az lett a gond.
    Teljesen mindegy, hogy a nyuszin van sapka vagy nincs. Így is, úgy is elverik.
  • duke #1
    Na akkor majd most jol osszeszarjak magukat az idiotak a gyerekekert aggodva.
    Leszarom a gyerekeiket, a tiikositas fontosabb. Arra kivancsi volnek, mi a garancia arra, hogy tenyleg torhetetlen es nincsennek hatsoajtok a hatosagok szamara.