SG.hu

A Meta a szülőkre tolná a tizenévesek médiahasználatának felelősségét

A Meta vissza akarja tolni a tizenévesek közösségi médiahasználatának ellenőrzésének terhét az alkalmazásboltokra - és a szülőkre.

Egy ma közzétett blogbejegyzésben a Meta globális biztonsági vezetője, Antigone Davis amellett érvel, hogy a szülők felelőssége kellene, hogy legyen a tinédzserek alkalmazásletöltéseinek jóváhagyása. Álláspontja szerint a megoldás egy olyan jogszabály lenne, amely a 16 év alatti felhasználók esetében szülői jóváhagyást írna elő az alkalmazásletöltésekhez. Érvelésében egy közelmúltban végzett kutatásra hivatkozott, amely szerint a felnőttek 81%-a támogatja, hogy a tizenévesek számára szülői beleegyezést írjanak elő a közösségi média-fiókok létrehozásához. Ez a felmérés bár jól jelzi a szülők véleményét, nem jelenti azt, hogy a szülők átgondolták volna, hogy kinek kellene felelősnek lennie azért, hogy megakadályozza vagy engedélyezze a tizenévesek közösségi médiához való hozzáférését, vagy hogy hogyan kellene működniük ezeknek az alkalmazásoknak a tizenévesek védelme érdekében.

A dolog azért is aktuális, mert jelenleg egy 42 amerikai szövetségi államból álló koalíció perli a Metát közösségi platformja tizenévesekre és fiatal felhasználókra gyakorolt káros hatásai miatt. Ebben egy volt alkalmazottjuk, Frances Haugen megállapításai is előkerültek, amely számos olyan dokumentumot tett még évekkel ezelőtt közzé, amelyekből kiderült, hogy a Meta tisztában van az általa okozott károkkal - többek között a tizenévesek testképzavarával -, de nem tett ez ellen semmit. Az Instagram vezetőjét, Adam Mosserit 2021 decemberében a kongresszus elé citálták, hogy foglalkozzon többet a tinédzserek biztonságával, de a jogalkotók eddig nem jutottak döntésre arról, hogyan szabályozzák a tizenévesek használatát ezeken a platformokon.

Ehelyett a Meta elkezdte szabályozni önmagát. Új alapértelmezett beállításokat és funkciókat vezettek be, amelyek korlátozzák a tizenévesek hozzáférését az alkalmazásain található tartalmakhoz, védik a gyerekek magánéletét és korlátozzák a tizenévesekre irányuló reklámcélzást, valamint bevezették a szülői felügyeletet. Mindazonáltal az Instagram továbbra sem tudja megvédeni a tizenéveseket a szexuális ragadozóktól, a nem kívánt közeledéstől és zaklatástól. A problémák évekig tartó munka ellenére is megoldatlanok maradtak.

Ezért születhetett meg most egy olyan politikai álláspont, mint amilyet a Meta ma bejelentett. Végül is az alkalmazásboltok már rendelkeznek korhatár-előírásokkal, így ebből az következik, hogy ezeket be is kell tartatniuk - legalábbis úgy tűnik, hogy a Meta így gondolkodik. Az alkalmazásboltok a harcba való bevonására irányuló felhívás válasz arra, hogy a politikusok nem tesznek semmit az online gyermekbiztonsági szabályok elfogadásáért. A Meta által javasolt módszer szerint a szülőknek kell felügyelniük a tizenévesek által letöltött alkalmazásokat, így visszadobják a labdát az alkalmazásboltoknak és a szülőknek, akik általában nem nagyon foglalkoznak gyerekeik okostelefon-használatával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • manypet #7
    Na, így már nem is kell válaszolnom hisztikének. Megtetted te helyettem. Köszi. ;-)

    Azt nem értem csak, hogy ha valaki még ennyi felelősséget sem tud vállalni a gyerekéért, és azt is másra ruházná, az miért érzi magát felnőttnek és miért vállal egyáltalán gyereket? Gyereknek gyereke? Szánalmas. Inkább ment volna játszani a homokozóba és hisztizett volna ott anyucinak. Többre mentünk volna, mintha szaporítja magát egy ilyen felelőtlen proli.
  • Andrevv #6
    Hát akkor lehet veled van a baj. Vannak gyerekeim, saját mobiltelefonjuk csak itthon van és csak akkor használhatják ha egy szobában vagyunk, de akkor sem bármit és bármennyit. Az iskolában csillagos ötösök, a házifeladatokat maguktól csinalják, csak akkor segítünk ha kérik és az nem gyakori. Önállóan és normálisan képesek gondolkodni, megfelelő értékrenddel és eletszemlélettel. Ha a gyerek nem tiszteli a szüleit, akkor annak oka van.
  • Sequoyah #5
    Latom neked nincs gyereked. Probald csak kontrollalni a gyereked media-hasznalatat, es lassuk milyen sikeres leszel vele...
  • Sequoyah #4
    Persze, barki mas csak ok nem.

    Csinalhatnak ezt a cigivel, alkohollal es drogokkal is. Toljak tele a mediat tiniket es gyerekeket celzo reklamokkal, hogy a dohanyzas milyen cool, es nyithatnanak dohany/alkohol boltokat az iskolak mellett, es idonkent bekuldve az eladokat az iskolakba is. Aztan hibaztassuk a szuloket, hogy miert nem tiltottak meg a gyerekuknek, mert a gyerekek aztan olyanok, hogy 100%-ban mindig szot fogadnak, ha a szulo megtilt nekik valamit...
  • manypet #3
    Helyes meglátás, egyetértek.
  • Kryon #2
    Jó lenne, de a politikusok ellenérdekeltek benne, mivel akkor megkérdőjeleződne, hogy mi szükség rájuk egyáltalán. Így aztán mindent meg fognak tenni azért, hogy az átlagember birka maradjon.
  • manypet #1
    Logikus lenne. Miért feleljen bárki is más gyerekéért? A szülők manapság szeretik lepasszolni a munkájukat, pedig ettől még ők lennének felelősek a gyerekért. Amikor hoztak egy szabályozást a pornóoldalakon a 18éves kattintós jóváhagyásra, ami közröhej kategória, és utána döngette a sok nyomorult politikus a mellét, hogy ők aztán mindent megtettek, az nem adott semmi pozitívumot a társadalomnak. Csak újra fontosnak próbálta mutatni magát pár parazita. A GDPR szabályozás is egy ugyanilyen baromság, mert nem csak hogy nem fogja megvédeni a felhasználók adatait, de még nehezíti is a kis cégek meg vállalkozók munkáját, meg mellette zavarja a felhasználókat. Egy újabb példa arra, hogy ha állam bácsi politikusai szabályoznak, akkor abból értelmes nem sül ki soha.
    Az embereknek kellene végre megtanulniuk, hogy a saját életükért ők felelősek, nem pedig egy politikus, és nem is egy multicég. Hanem ők maguk.