SG.hu

Az EU Parlamentje elfogadta a javításhoz való jogról szóló törvényt

Az Európai Parlament nagy többséggel támogatta a javításhoz való jogról szóló megerősített törvényt, és ezzel meghatározta álláspontját a 27 uniós tagállamot képviselő Tanáccsal folytatott tárgyalások előtt. A Parlament strasbourgi plenáris ülésén 590 igen szavazattal fogadták el a javítási jogot.

Az EU Bizottsága által először márciusban előterjesztett jogszabály célja, hogy támogassa az európai Green Deal célkitűzéseit a körforgásos gazdaság ösztönzőinek növelésével, például azzal, hogy a javítás vonzóbb lehetőség legyen a fogyasztók számára, mint a csere. Az intézményközi tárgyalások a Tanáccsal december 7-én kezdődnek. "Nagyon meglepett, hogy a plenáris ülés milyen széles többséggel fogadta el ezt a jelentést" - mondta René Repasi balközép törvényhozó, aki az ügy élére állt. Októberben a vezető Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság (IMCO) elfogadta a javításhoz való jogról szóló irányelvvel kapcsolatos álláspontját. A törvény amellett, hogy kedvező feltételeket biztosít a független javítási piac számára, és megakadályozza, hogy a gyártók aláássák a javítást, mint vonzó választási lehetőséget, az IMCO álláspontja a javításhoz való jog termékkategóriáját a kerékpárokra is kiterjesztette.

"Szükségünk van a javítás jogára. Amit jelenleg csinálunk, az egyszerűen nem fenntartható. Olyan piacgazdaságban élünk, ahol két év után a termékeket le kell cserélni. Európát egy paradigmaváltáshoz kell vezetnünk ebben a tekintetben" - mondta Repasi. Suncana Glavak (EPP), az ENVI (Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági) Bizottság véleményének előadója hozzátette, hogy "a javítási kultúrát tudatosító kampányok révén kell erősíteni, mindenekelőtt nemzeti szinten". "Ezzel a javaslattal támogatjuk a fogyasztók, valamint a kis- és középvállalkozások jogait, és hozzájárulunk a javítási piac fejlődéséhez" - mondta Glavak.

A javítás választásának ösztönzése érdekében a Parlament további egy éves garanciális időszakot vezetett be a javított árukra, "miután a minimális garanciaidő letelt" - magyarázta Repasi -, valamint a javítás során a csere termék lehetőségét, ha a javítás túl sokáig tart. A Parlament továbbá olyan szabályt kíván alkotni, amely szerint a piaci hatóságok beavatkozhatnak a pótalkatrészek árának reális szintre való csökkentése érdekében. "A gyártókat kötelezni kell arra, hogy a pótalkatrészeket és a javítási információkat tisztességes áron adják át. Az Európai Parlament ezt helyesen ismerte fel" - mondta Holger Schwannecke, a Német Kézművesek és Kisvállalkozók Szövetségének főtitkára. Figyelmeztetett arra, hogy a vevőknek az eladókkal és a gyártókkal szembeni követelései nem eredményezhetik azt, hogy a szervizeket felelősségre vonják az elvégzett javításokért.


Annak biztosítása érdekében, hogy az okostelefonok operációs rendszerei a független javító által végzett javítás után is működjenek, a Parlament célja, hogy betiltsa a telefongyártók azon gyakorlatát, hogy zárt rendszert működtetnek, amely korlátozza az alternatív javítási szolgáltatásokhoz való hozzáférést. "A piac megnyitása a nagyvállalatok, például az Apple-hez hasonló nagyvállalatok megkérdőjelezhetetlen hatalmának végét jelenti" - nyilatkozta az IMCO elnöke és előadója, Anna Cavazzini (Zöldek/EFA). Az Apple az Apple készülékek szervizeléséhez és javításához való hozzáférés bővítése című dokumentumára hivatkozott, kiemelve, hogy az ügyfeleknek biztonságos és megbízható szervizeléshez és javításhoz kell hozzáférniük, amely nem veszélyezteti biztonságukat, magánéletüket vagy készülékük funkcionalitását.

A dokumentum azt az elképzelést is tükrözi, hogy a javítás nagyobb valószínűséggel történik helyesen, ha azt képzett, felkészült szakemberek végzik, akik a minőség és a biztonság érdekében kifejlesztett eredeti Apple-alkatrészeket és a javításhoz tervezett eszközöket használnak. Annak érdekében, hogy a fogyasztók valódi választási lehetőséget kapjanak, és a javítás megfizethető legyen, a Parlament álláspontja arra kívánja kötelezni a tagállamokat, hogy vezessenek be pénzügyi ösztönzőket a polgárok számára a javítás igénybevételére.

Bár a Tanács még nem fogadta el általános megközelítését, Repasi azt jósolta, hogy a jogorvoslati lehetőségek hierarchiájáról szóló cikk a jogi garanciális időszakon belül vitatott lesz a Tanáccsal folytatott tárgyalások során. "Ha a Tanács valóban végigviszi a hierarchia törlését, akkor a javítás ösztönzőinek listáját értelmesen ki kell bővítenünk" - tette hozzá Repasi. Egy másik vitás pont lehet a "jelentős kellemetlenség fogalma", amely lehetővé teszi a fogyasztó számára, hogy új cseretermék mellett döntsön, ha a javítás olcsóbb lenne, de hosszabb időt vesz igénybe.

A Bizottság javaslatával ellentétben a Parlament álláspontja a kötelező javítási formát is önkéntessé kívánja tenni. "A kisebb javítás így azt eredményezheti, hogy a javítóműhelyek valójában nem is akarnak javítást végeztetni az ilyen formanyomtatvány kezelése mögötti bürokrácia miatt" - magyarázta Repasi. "Ha a fogyasztóknak nincs jogi kötelezettsége arra, hogy változtassanak a viselkedésükön, akkor értelmes ösztönzőkkel kell rendelkeznünk" - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • manypet #28
    Már az első mondatban hazudsz. Ugyanis nem mindenkit kommunistázok. Ezt egyébként már az előző hozzászólásom első mondatában láthattad volna, viszont neked jobban esett hazudozni egyet.
    Másrészt a "tervezett elavulással" kapcsolatos felvetésedre írtam már pár oldalnyi szövetet itt, ezért nem írom le még egyszer. ha eddig nem értetted meg, akkor ezután sem fogod.
    Harmadrészt ha értenél kicsit a kapitalizmushoz - mint ahogy nem - tudnád, hogy kapitalizmusban nemigen létezhet monopólium, max. csak egy rövid ideig. monopólium elsősorban a szocializmus különböző verzióiban létezik, pl. a mai szociáldemokráciában. A monopóliumokat az állami szabályozások hozzák létre, nem a szabad piac.
    negyedrészt meg a felvetésed ökörség. Amikor a Nike piacra lépett a 70es években, már volt előtte Puma, Adidas, New Balance, Fila, Reebok, Converse meg még vagy tucatnyi gyártó. Mégis betört a piacra a Nike. Mint ahogy utána rá 10-20-30 évre a Skechers, a Dunlop, a Kangaroos, a Vans meg a többi. Pedig cipőből azért nemigen lehet olyan nagyon újat dobni. Mégis betörtek a piacra az újak és élik világukat. És ugyanezt látjuk autógyártásban, informatikában meg minden másban is. Szóval kár jönni a sokat hazsnált komcsi dumával a piacra történő betörlés lehetetlenségéről.

    Az államról:
    Tetszik, hogy Szefmester újabb regjét köszönthetem itt. :-) De ennek a nickednek is mondom, hogy nem beszéltem állam nélküliségről, nem vagyok anarchista. Ugyan még most is ezt a hazugságot tolod. Ebből is látszik, hogy komcsi vagy, mert a kommunisták szoktak a másikról hazugságot terjeszteni. És hiába pofázzák el nekik, ők ennek ellenére mégis tovább tolják a hazudozásukat. Te is ezt teszed. De ettől én még nem anarchiáról beszéltem, hanem minarchiáról. És abban bizony van állam.
    Ja és az állami szolgáltatások nem ingyenesek. Csak egy ócska kommunista proli gondolhatja azt, hogy bármi is ingyen van. Valójában nincs ingyen semmi, valaki azt mindig kifizeti. Leginkább a jobbágyként/rabszolgaként tartott adófizetők. És általában jóval többet fizetnek érte és sokkal rosszabb minőségben működik, mint amennyiért egyébként megkapnák azt a piacról. Aki azt gondolja, hogy valami ingyen van az államtól, az vagy teljesen idióta, vagy pedig haszonélvezője a szocialista rendszernek, azaz mások adójából élősködő parazita. Te melyikbe tartozol?
  • Vanek úr #27
    Eddig nem írtam (ez után sem fogok, mert nem látom túl sok értelmét), de most azért pár dologra rávilágítanék.
    Egyrészt az, hogy kommunistázol mindenkit, aki nem ért egyet veled, az nem azt jelenti, hogy neked lenne igazad; sőt! Mindig az szokott a személyeskedés talajára lépni, aki rájön, hogy nincs igaza, de még megpróbálja menteni a számára menthetőnek tűnő dolgokat.
    Másrészt ha értenél a kapitalizmushoz, akkor tudnád, hogy nem azért készülnek így a termékek, mert ez így jó mindenkinek. Ez csak 'nekik' jó, a gyártóknak. Régen tartós cuccokat gyártottak, aztán rájöttek, hogy ha eladtak egy nagyon hosszú ideig működő terméket, akkor annak az illetőnek (sőt a családjának sem) tudnak sokáig eladni semmit. Ezért elkezdtek olyan termékeket árulni, amik gyengébb minőségűek voltak (vagy szándékosan lerontottak benne valamit), hogy rövidesen új terméket kelljen venni (hiszen ez tartotta életben a gyárakat, és a gazdasági növekedést is). Természetesen ez a tervezett elavulás nem tetszett mindenkinek, és megpróbáltak olyan megoldásokhoz folyamodni, hogy kicserélték a gyengébb minőségű alkatrészt, és máris hosszabb ideig tudták használni a terméket (csak hogy egy mai és saját példával éljek: a Logitech olyan sz@r kapcsolókkal szállítja a több tízezer forintos egereit, hogy éppen alig bírja ki a garanciaidő alatt, de ha ~1-2 dollárért rendelsz hozzá minőségi kapcsolót, és berakod, akkor több évig (akár több tíz évig) is használható lesz). Persze erre a gyártók újra léptek, és elkezdtek olyan alkatrészekkel operálni, amiket jelentősen túláraztak, hogy ha akarod, akkor cserélhesd gyári alkatrésszel, de azért éljen benned az is, hogy ha csak egy kicsivel többet fizetsz, akkor már újat vehetsz. Vagyis megy tovább a 'vegyél minél több mindent is' mantra. Sok ember meg megy is ezzel a jelszóval, és még boldog is azért, mert megvezetik (mást meg lekommunistáz, mert beragadt neki valami).
    Harmadrészt rengeteg olyan törvény van mindenhol, ahol a vásárlót védik a gyártók túlkapásaitól. Ilyen a kötelező szavatosság/garancia (ha ez nem lenne, akkor lehet, hogy még a selejtet is eladnák nekünk, és ennek örülnünk kellene); ilyen a netes vásárlás utáni visszavásárlási lehetőség (rengeteg olyan eset volt, ami esetén neten vagy élőben eladtak neked valamit, miközben meg nem azt a terméket kaptad, amit ígértek), ilyen a monopolhelyzettel való visszaélés szankcionálása, vagy a kartelezések elleni fellépések, és még sorolhatnám. Vagyis rengeteg olyan szabályozás van, ahol a gyártók ellen lépnek fel, hogy ne élhessenek vissza a helyzetükkel. Most a rengeteg (akár veszélyes) szeméthegy ellen (is) lépnek fel, hogy a túltermelés egyik rossz mellékhatását csökkentsék.
    Negyedszer ha egy javítható mosógép bizniszt szeretnél beindítani, akkor egyrészt k@ sok pénz kellene hozzá. Másrészt hiába lenne sok pénzed, hiába építenéd fel a gyáregységeidet, hiába lennél olcsóbb (az elején), a 'nagyok' bármikor keresztbe tehetnek. Akár a felvásárlással (beolvasztanák a cégedet a sajátjukba, majd megszüntetik a portfóliódat), akár a kemény árversennyel (a nagyok hosszabb ideig tudnak bevállalni veszteséges működést, ami után a céged szépen lassan csődbe megy, majd visszaemelik az áraikat a nyereséges működési magasságokba), akár 'összekacsintós' áremelésre késztetve téged. Mert az 'igazi' kapitalizmus arról szól, hogy vagy egy cég marad életben, aki bekebelez mindenkit; vagy az életben lévők megegyeznek az egymáshoz árazással, hiszen akkor mindenkinek jó lesz a nyereséghányada. Hiszen a kapitalizmusban ez a legfontosabb és a minden: a nyereség.
    Az adóra meg már nem is reagálnék. Kíváncsi lennék, hogy élnél meg, ha nem lenne állam, és nem lennének az állam általi ingyenes szolgáltatások. Mert bemondani bármit lehet. De a valóság már más kérdés.
    Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2023.12.10. 00:38:08
  • manypet #26
    Értem, amit írsz, és külön köszönöm, hogy nem a kommunista fröcsögéssel jöttél. Van igazság abban, amit írsz. Ugyanakkor hozzá érdemes tenni, hogy ha a cégeknek ez éri meg, akkor így gyártanak. Ha jobban megérné javíthatóra készíteni, akkor úgy csinálnák. Ha abban lenne bevételük, akkor úgy gyártanák. De nem úgy van. Azt meg elhihetjük, hogy értenek ahhoz, hogy hogyan fogja legjobban megérni. És a megérés alatt azt értem, hogy hogyan tudja legolcsóbban eladni. És ehhez normális esetben minden joguk megvan, mivel az a ő cégük. Ők építették fel, ők működtetik, ők állják a kockázatát meg a többit, ők fejlesztették ki. Ebben a fogyasztónak semmilyen szerepe és közreműködése nincs. Logikusan nézve akkor vajon milyen jogunk is van belepofázni abba, hogy egy gyártó hogyan gyártson, csak azért, mert nekünk úgy jobb? Ez olyan, mintha egy gazdának megparancsolnám, hogy márpedig ő búzát ültessen napraforgó helyett, csak mert nekem úgy jobban tetszik. Ez a rabszolgaság mai formája.

    Másrészt senki nem tiltja meg senkinek, hogy olyat vegyen, ami javítható. És az lehet, hogy a legtöbb mosógép meg egyéb eszköz nehezen javítható. De attól még lehet kapni mást is. Hogy az drágább, vagy nehezen beszerezhető Nos, valószínűleg pont azért, mert az nem éri meg. De ettől még lehet venni olyat.

    Arról nem is beszélve, hogy ha tényleg annyira jó lenne, ha javítható eszközöket gyártanának, akkor miért nem kezdenek a mostani felállás ellen hisztizők maguknak gyártani? A mosógép nem űrtechnológia. Nyugodtan indítson bárki egy mosógépgyárat, és hirdesse, hogy az ő eszközei javíthatóak. És ha tényleg az kell az embereknek, akkor lesz piaca. Ehhez nem kell más embereket kényszeríteni ara, hogy azt tegyék, ami nekünk jó. És ha néhány ilyen gyártó piacra tör, akkor az majd hatással lesz a többire is. Így működne normálisan, erőszakmentesen a piac. Nem pedig úgy, hogy agyament politikusok fentről mondják meg, kinek mit kelljen csinálnia az ő parancsaik szerint.

    A környezetszennyezés miatt meg nem kell aggódni. Az, hogy most olcsón adnak el egész mosógépet, az azért is van, mert a nyersanyag is olcsó. De ha drága lesz, akkor áttérnek majd az újrafelhasználásra. És akkor már vagy javítják, vagy pedig visszaveszik a használt gépet és újat adnak helyette. Amire egyébként számos gyártónál már van példa.


    A világ sokkal előrébb lenne, ha az emberek végre leszoknának arról, hogy másoknak akarjanak parancsolgatni. És helyette mindenki a saját tyúkszaros életével foglalkozna, nem pedig azzal, hogy másoktól várja el, hogy oldják meg az ő problémáját.
  • manypet #25
    Tetszik a komcsi őrjöngésed. :-)
    De tudod nekem nincs bajom azzal, ha te adót fizetsz. Fizesd bátran, nem akadályozlak benne. Te fizetsz az állai szolgáltatásért, én meg nem, vagy csak azért, amire úgy látom, érdemes költeni. Nem akadályozlak abban, hogy jó kommunista legyél, nem gyakorlok erőszakot feletted, ha oda akarod adni a pénzedet politikusoknak, mert ahhoz túl hitvány vagy, hogy magad is el tudd értelmesen költeni. Én megértem, hogy nem nőttél még fel és szükséged van gyámokra.
    Csak annyit kérek, hogy te se gyakorolj erőszakot felettem és hagyd, hogy én lehessen kapitalista.
    Ennyit meg tudsz érteni? :-)

    "A példámban szereplő mosógép 9k HUF volt anno. Ma csak a motorja 20k lenne"
    Jéé, a komcsi politikusaid azóta ennyi pénzt nyomtattak? Hihetetlen, mi, hogy drágulnak a cuccok! :-D

    "egy jó kis anarchia amikor nincs rendfenntartás"
    Egy szóval sem beszéltem anarchiáról. Ez továbbra is csak a te fröcsögésed. Én minarchiáról beszélek.
  • manypet #24
    " Szívesen szavaznék a pénztárcámmal, de sajnos nincs normális telefon cserélhető akkuval, majd most lesz. Köszi EU!"
    Eddig is volt cserélhető aksis teló. És eddig is szavazhattál a pénztárcáddal. Max. neked nem tetszett az a típus. De most a hozzád hasonló komcsik miatt drágább lesz mindegyik. Köszi komcsik!
  • M2 #23
    Samsung mosógépnél szintén csapágy problémánk volt. Dobbal együtt kellett cserélni. Szerelő el sem vállalta, mert műhelyes tétel náluk, oda-vissza szállítás plusz órabérek kiadtak volna egy új mosógépet.
    Végül én magam csináltam meg, sok-sok kereséssel lehetett találni hozzá alkatrészt. Mert előbb ki kellett deríteni, hogy milyen más cikkszámokon fut még ugyanaz a dob.
  • Fefy #22
    Hasonló sztori, mint a tiéd, annyi különbséggel, hogy AEG mosógép (ugyanúgy az elektrolux birodalom része), ebből sem a 20 forintos kategória. A dob vagy anyaghibás volt, vagy valami megütötte, lényeg az, hogy tojás formájú lett és szorult. A dobot nem lehet külön megvenni és fillékerért cserélni, mivel egy nagy műanyag házat öntöttek köré, így a dob legkisebb csere egysége magában foglalja a dobot, ennek a csapágyát, meg a dobot körülvevő üstnek hívott házat 50+ ezer forintért. A cseréjéhez szét kell bontani 90%-ban az egész mosógépet, mert máskülönben a lengéscsillapítókat nem lehet az üstről leakasztani. De a legviccesebb nem is ez, hanem a következő: A javítást egy olyan szerelővel csináltattam, aki egyébként márkaszervizes is az Elektrolux birodalom márkái esetében (tehát AEG márkaszervizes is) és szerelés közben simán kért segítséget, hogy 30 perc alatt meglegyen a szétszerelés és összeépítés a 2-3 óra helyett, mert egyedül elszenvedett volna vele eddig.
    Ha csapágyas lenne, ugyanez a helyzet értelemszerűen. 2-3 ezer forintos csapágy helyett 50+ ezerért egy komplett egységet kell venni, ami egy szerelőnek egyedül 2-3 órás munka, de segítséggel is fél óra cserélni. Ha legalább a csapágy hozzáférhető lenne, akkor meg kb 5 perc lenne a csere a hátlapi lemez leszedésével és visszarakásával együtt.
  • gepida #21
    Nem vedd zokon, de egy kicsit lehetnél szerényebb jobb arányérzékkel! Ez nem kötekedés, csak feltűnő az arányérzék hiánya az írásodban. Persze van némi igazság abban, amit írtál, de félre vezető lehet. Itt le is zárom a vitát, mielőtt tovább bonyolítva lenne...
    Amit széfmester írt sokkal hasznosabb! Szándékosan vannak úgy tervezve a gépek, hogy ne lehessen javítani, vagy ha igen, akkor pedig túl vannak árazva az alkatrészek, hogy fogyassz és herdálj, ne érje meg javítani! Ebbe a piaci modellben benne van az erőltetett fejlesztés, a környezetünk kizsigerelése és a sok környezetszennyezés is, amit mi fizetünk.
    Mondok egy példát: elromlott az Elektrolux mosógépünk, csapágyas lett. Aki szedett szét ilyet az tudja, hogy nem egy drága alkatrész egy közepes golyóscsapágy, egy-két ezres tétel. Gondoltam kiszedem, veszek egyet a csapágyboltba és visszateszem, probléma megoldva. De, nem... mert a csapágy bele van öntve egy műanyag karmantyúba, tehát nem lehet szét szedni! Oké, akkor veszek egy gyári készletet, ja az ára 10-szeres, azért is, hogy ne tudd könnyen cserélni.

    Kíváncsi voltam, hogy ez csak egy alkatrésznél van, vagy a többi is ilyen? Megnéztem a robbantott ábrát és hivatalos alkatrész weboldalon összeadtam az árát tételesen mindegyiknek. Az árak megdöbbentőek voltak TÖBB MINT 8-SZOR ANNYIBA KERÜLTEK, MINT AZ EREDETI MOSÓGÉP ÚJONNAN!!! Értitek és ebben nincs benne az összeszerelés sem?! Tehát, amikor mosógépet veszel, akkor bele vagy kényszerítve ilyen esetben, hogy ne javítsad, hanem vegyél újat. Persze könnyű azt mondani, hogy nem kell ilyet venni, de nem tudsz sok esetben mást tenni, mert konszernek uralják a piacot és ők alakítják sok esetben a játékszabályokat! És egy vásárlásnál nem vagy képben, minden eshetőséggel, hogy milyen alkatrész árakkal kell majd szembe nézned, mert azt gondolod, hogy ez egy tartóscikk.
  • M2 #20
    Mikrókban 99% az esélye, hogy a csillámlemez füstöl el, mert a ráfröccsent zsír kiégeti. Egy pár száz forintos lemez miatt szokás kicserélni őket.

    Ettől függetlenül az általad felvázolt probléma valós: ha az alkatrészek árai nincsenek szabályozva, akkor az egész javíthatósági elv nem ér semmit!
  • Szefmester #19
    Élmény lenne olvasni a sok vadkapitalista baromságod, és érdekes lenne élni egy olyan világban ahol te szeretnél élni. Hiszen te nem akarsz adózni, hiszen az rablás az állam részéről, akik bárkik is legyenek mind komcsik... Te még a reggelid is órabérben számolod mint láttuk, hiszen ha elromlott valamid akkor te azt munkaidőben viszed el javíttatni és a te 5-10e-s órabéred ezt nem éri meg... Mert pl futárral feladni a szervíznek egy mellékelt levéllel hogy mi a baja az órákba kerül. :D

    Ha nem fizetsz adót akkor van egy jó ötletem. Már ha én lennék aki az utat lefektette... akkor ordas nagy haszonnal dolgoznék... nehogy már ne érje meg nekem. AZ engem meg hol érdekeljen ha te nem tudsz elmenni a konzerveddel a-ból b-be? Facecontrol öcsém, FACECONTROLL!! :D De sebaj, majd előállsz a jogaiddal, amiket amúgy a közalkalmazottak alkottak meg és tartatnak be amiket az adóból fizetnek... de én meg le fogom azt tojni. De majd te jól kihívod a rendőrséget.. vagy nem, hiszen azt is az adókból tartják fennt...
    Sebaj! Akkor elkezdesz fenntartani egy jóféle magánhadsereget hiszen nem lesz senki aki megvédjen azoktól akik a könnyű meggazdagodás jegyében besétálnak az otthonodba és felkapják a jóféle kapitalista javakat... De persze neked megvan a pénzed a magánseregre, ezért nem is egy szem emberke fog megjelenni az ajtóban... és egyszercsak kialakul a vagyon alapú feudalizmus. Ha van pénzed akkor azt teszel a birtokodon amit akarsz. Egészen addig, amíg valaki nem gondolja hogy a te birtokod az övéként szebb lenne és lehordázna...
    Hiszen minden állami kontroll nélkül ez lenne... egy jó kis fosztogatós mészárlós világ. S mivel nincsenek hatóságok amik az adódból élnek, így az ipari kémkedés is vidámságot szülne, és akkor ki a fene akarna pénzt költeni a fejlesztésekre ha úgyis el fogja lopni a másik?

    De szép jövőkép ez... Eszed annyi amennyi látszik. Fennhordod az orrod de képtelen vagy a világ jelenleg ismert működése alapján extrapolációt végrehajtani. Hiszen kiélvezed az ármánykodó komcsi vívmányokat mint az oktatás meg az egészségügy, meg a közutak, meg a közbiztonság.. de fujj fujj komcsi világ éljen a piacgazdaság!

    Az alkatrészlistád meg külön poén... Tudod miért, vagy el kell magyarázni?
    A példámban szereplő mosógép 9k HUF volt anno. Ma csak a motorja 20k lenne, a palást, dob, fűtőszál 15k-15k, a kisebb alkatrészek sem állnak meg nagyon 5k alatt és van belőlük pár tucat.
    Vegyél egy autót... de úgy, hogy elmész szépen a márkaszervízbe és alkatrészenként veszed meg és rakod össze. Ne számold a hűdemagas órabéred a munkadíjnak, mert akkor is drágábban fogsz kijönni. Miért? Alkatrészenként a szállítás, raktározás, csomagolás... mindnek van költsége. Ráadásul nagy tételben mindig olcsóbb rendelni a cégektől dolgokat... mert tudom hogy egyből azzal jönnél hogy deháta a gyár is sokat vesz meg és az óccsó!. De csak mert nem tudod mi az hogy szerszámcsere egy gépen, meg a logisztikához sem sok közöd van... Csak hőbörögsz a kis kapitalista világképeddel és élvezed a lenézett szocialista előnyöket...

    Kívánom hogy legyen olyan világ amire vágy.. csak két napra... egy jó kis anarchia amikor nincs rendfenntartás... megnézném a képed ahogy nyűszítve kapaszkodsz a kis telefonkádba mert azt te vetted az órabéreden a másik végén a telónak meg egy fickó van egy lemezből készült bozótvágóval...