SG.hu

Megkezdi a digitális euróra való felkészülést az Európai Központi Bank

Az Európai Központi Bank fontos lépést tett az euró digitális változatának bevezetése felé, amely lehetővé teszi majd, hogy a közös valutát használó 20 országban az emberek biztonságosan és ingyenesen teljesíthessék elektronikus fizetéseiket.

Az EKB közölte, hogy november 1-jén kezdődik a digitális euró kétéves előkészítő szakasza, amelynek során véglegesítik a szabályokat, kiválasztják a magánszektorbeli partnereket és teszteket végeznek. "Két év elteltével a Kormányzótanács dönt arról, hogy áttér-e az előkészületek következő szakaszába, hogy előkészítse az utat a digitális euró lehetséges jövőbeli kibocsátása és bevezetése előtt" - közölte az EKB. A mai döntés egy többéves projekt apró lépése, de az EKB ezzel megelőzi a G7 országok többi központi bankját, akik számára követendő mintát jelenthet. Több karibi ország és Nigéria már bevezette a digitális valutát, míg Kína és Svédország kísérleti projekteket indított. Az amerikai Fed, a Bank of England és a Bank of Canada azonban mind óvatosabbak voltak az ilyen projektekkel kapcsolatban.

A digitális euró olyan lesz, mint bármelyik online pénztárca vagy bankszámla, csakhogy használata ingyenes lesz, és nem egy magáncég, hanem az EKB garantálja, ami biztonságosabbá teszi. A projektnek azonban akadnak kritikusai is, elsősorban bankárok és szabályozók, akik attól tartanak, hogy emiatt a kereskedelmi bankokban meglévő betétek összege csökkeni fog, de az ellenzők között akadnak akadémikusok, az Európai Unió adatvédelmi felügyelősége és néhány fogyasztói csoport is. "Az EKB eddig nem tudta egyértelműen kommunikálni a digitális euró hozzáadott értékét" - mondta Markus Ferber, a konzervatív Európai Néppárt német európai parlamenti képviselője.

Az egyik legfontosabb panasz az, hogy a digitális valuta válság idején megkönnyítheti a kereskedelmi bankok megrohanását, miközben a meglévő számláknál alig nyújt többet. Az EKB szerint a digitális euró versenyt teremt az amerikai hitelkártya-társaságok által uralt fizetési piacon. A kereskedelmi bankok kiszorulásával kapcsolatos aggodalmak eloszlatása érdekében az EKB közölte, hogy felső határt szabna arra, hogy egy személy hány digitális euróval rendelkezhet. Ez a határ a tervek szerint 3000 euró körül lesz.

A fizikai készpénzhez hasonlóan a felhasználóknak lehetőségük lesz arra, hogy kisebb offline fizetéseket teljesítsenek digitális euróban a közelben lévő partnereknek, és az EKB közölte, hogy nem fog adatokat tárolni az egyes tranzakciókról. A digitális eurót az EKB, valamint a kereskedelmi bankok és a digitális pénztárca-szolgáltatók fogják forgalmazni. Csak az euróövezet lakosai és külföldi állampolgárai számára lesz elérhető, ami eloszlatja a tömeges bevezetéssel kapcsolatos aggodalmakat azokban az országokban, ahol a helyi valuta gyenge.

A Nemzetközi Fizetések Bankjának felmérése szerint a világ lakosságának egyötödét képviselő központi bankok a következő három évben valószínűleg saját digitális valutát bocsátanak ki. Számos ilyen projekt 2019 körül lendült fel, amikor a Facebook bejelentette a digitális valuta bevezetésének terveit, amelyeket aztán elvetettek. A stabilcoinok - a hagyományos valutákkal bizonyos mértékig alátámasztott kriptotokenek - felemelkedése azonban új lendületet adott a központi banki digitális valutáknak, vagy a pénzügyi zsargonban CBDC-nek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Ki lesz bovitve, de csak az euro bevezetesevel. Az, hogy ez hogyan tortenik mar reszletkerdes. A lengyel veto kiesesevel vegre lehetosege lesz az EU-nak a 7. cikkely alapjan elvenni a magyar szavazati jogot es akkor egyhangulag szavazhatjak meg az EU nemet mintara torteno foderalizalasat. A korabbi tagallamok ugyanolyan szabad es fuggetlen allamok lesznek mint most Bajororszag vagy 1938 es 1955 kozott Ausztria. Ahogy a regi mondas tartja, egy orszag, egy nep, egy vezetes, ez egeszul ki tobbek kozott az egy penznemmel es meg sokminden massal.

    A 3000 euros limit egyebkent az egy ember altal lekotetlenul tarthato, kvazi keszpenz felso limitje is lesz, tehat ennel tobb befektetetlen penzzel nem rendekezhet senki Euroban. Ez kb. 1 millio forint. Az ennel dragabb dolgok vasarlasara ezek szerint nem igazan lesz lehetoseg, max. ha lehet majd pl. autoert fizetni allampapirral is. A gond ott van, hogy nyugaton van jopar olyan ember akinek a havi fizetese magasabb. Ok hogyan kapjak majd meg azt? Persze valoszinu, hogy amikor elojon a problema es mar nincs fizikai euro mint alternativa, akkor a 3000 euros limitet egyetlen mozdulattal torlik majd el. Onnantol a jegybanki bankkartya (azaz a telefonunkban tarolt szemelyi igazolvanyunk) lesz az egyetlen fizetoeszkoz amivel euroban fizetni lehet.
  • felemelő #1
    "a közös valutát használó 20 országban az emberek biztonságosan és ingyenesen teljesíthessék elektronikus fizetéseiket."

    Kibővíthetnék egész EU-ra, hiszen a csatlakozási dokumentumok szerint minden tagállam vállalta, hogy igyekszik bevezetni az eurót.