• manypet
    #26
    Értem, amit írsz, és külön köszönöm, hogy nem a kommunista fröcsögéssel jöttél. Van igazság abban, amit írsz. Ugyanakkor hozzá érdemes tenni, hogy ha a cégeknek ez éri meg, akkor így gyártanak. Ha jobban megérné javíthatóra készíteni, akkor úgy csinálnák. Ha abban lenne bevételük, akkor úgy gyártanák. De nem úgy van. Azt meg elhihetjük, hogy értenek ahhoz, hogy hogyan fogja legjobban megérni. És a megérés alatt azt értem, hogy hogyan tudja legolcsóbban eladni. És ehhez normális esetben minden joguk megvan, mivel az a ő cégük. Ők építették fel, ők működtetik, ők állják a kockázatát meg a többit, ők fejlesztették ki. Ebben a fogyasztónak semmilyen szerepe és közreműködése nincs. Logikusan nézve akkor vajon milyen jogunk is van belepofázni abba, hogy egy gyártó hogyan gyártson, csak azért, mert nekünk úgy jobb? Ez olyan, mintha egy gazdának megparancsolnám, hogy márpedig ő búzát ültessen napraforgó helyett, csak mert nekem úgy jobban tetszik. Ez a rabszolgaság mai formája.

    Másrészt senki nem tiltja meg senkinek, hogy olyat vegyen, ami javítható. És az lehet, hogy a legtöbb mosógép meg egyéb eszköz nehezen javítható. De attól még lehet kapni mást is. Hogy az drágább, vagy nehezen beszerezhető Nos, valószínűleg pont azért, mert az nem éri meg. De ettől még lehet venni olyat.

    Arról nem is beszélve, hogy ha tényleg annyira jó lenne, ha javítható eszközöket gyártanának, akkor miért nem kezdenek a mostani felállás ellen hisztizők maguknak gyártani? A mosógép nem űrtechnológia. Nyugodtan indítson bárki egy mosógépgyárat, és hirdesse, hogy az ő eszközei javíthatóak. És ha tényleg az kell az embereknek, akkor lesz piaca. Ehhez nem kell más embereket kényszeríteni ara, hogy azt tegyék, ami nekünk jó. És ha néhány ilyen gyártó piacra tör, akkor az majd hatással lesz a többire is. Így működne normálisan, erőszakmentesen a piac. Nem pedig úgy, hogy agyament politikusok fentről mondják meg, kinek mit kelljen csinálnia az ő parancsaik szerint.

    A környezetszennyezés miatt meg nem kell aggódni. Az, hogy most olcsón adnak el egész mosógépet, az azért is van, mert a nyersanyag is olcsó. De ha drága lesz, akkor áttérnek majd az újrafelhasználásra. És akkor már vagy javítják, vagy pedig visszaveszik a használt gépet és újat adnak helyette. Amire egyébként számos gyártónál már van példa.


    A világ sokkal előrébb lenne, ha az emberek végre leszoknának arról, hogy másoknak akarjanak parancsolgatni. És helyette mindenki a saját tyúkszaros életével foglalkozna, nem pedig azzal, hogy másoktól várja el, hogy oldják meg az ő problémáját.