gepida#21
Nem vedd zokon, de egy kicsit lehetnél szerényebb jobb arányérzékkel! Ez nem kötekedés, csak feltűnő az arányérzék hiánya az írásodban. Persze van némi igazság abban, amit írtál, de félre vezető lehet. Itt le is zárom a vitát, mielőtt tovább bonyolítva lenne...
Amit széfmester írt sokkal hasznosabb! Szándékosan vannak úgy tervezve a gépek, hogy ne lehessen javítani, vagy ha igen, akkor pedig túl vannak árazva az alkatrészek, hogy fogyassz és herdálj, ne érje meg javítani! Ebbe a piaci modellben benne van az erőltetett fejlesztés, a környezetünk kizsigerelése és a sok környezetszennyezés is, amit mi fizetünk.
Mondok egy példát: elromlott az Elektrolux mosógépünk, csapágyas lett. Aki szedett szét ilyet az tudja, hogy nem egy drága alkatrész egy közepes golyóscsapágy, egy-két ezres tétel. Gondoltam kiszedem, veszek egyet a csapágyboltba és visszateszem, probléma megoldva. De, nem... mert a csapágy bele van öntve egy műanyag karmantyúba, tehát nem lehet szét szedni! Oké, akkor veszek egy gyári készletet, ja az ára 10-szeres, azért is, hogy ne tudd könnyen cserélni.
Kíváncsi voltam, hogy ez csak egy alkatrésznél van, vagy a többi is ilyen? Megnéztem a robbantott ábrát és hivatalos alkatrész weboldalon összeadtam az árát tételesen mindegyiknek. Az árak megdöbbentőek voltak TÖBB MINT 8-SZOR ANNYIBA KERÜLTEK, MINT AZ EREDETI MOSÓGÉP ÚJONNAN!!! Értitek és ebben nincs benne az összeszerelés sem?! Tehát, amikor mosógépet veszel, akkor bele vagy kényszerítve ilyen esetben, hogy ne javítsad, hanem vegyél újat. Persze könnyű azt mondani, hogy nem kell ilyet venni, de nem tudsz sok esetben mást tenni, mert konszernek uralják a piacot és ők alakítják sok esetben a játékszabályokat! És egy vásárlásnál nem vagy képben, minden eshetőséggel, hogy milyen alkatrész árakkal kell majd szembe nézned, mert azt gondolod, hogy ez egy tartóscikk.