SG.hu

Kaliforniában ellenőrzi az EU a moderálás betartását

Thierry Breton a Szilícium-völgybe utazott, hogy emlékeztesse a technológiai platformokat tartalommoderálási kötelezettségeikre.

Az Európai Unió vezető tisztviselője végigjárja ezen a héten Szilícium-völgy nagyobb cégeit, köztük a Twittert és a Facebook-szülő Meta-t, alig néhány héttel a nagy közösségi médiaplatformokra vonatkozó, átfogó új uniós törvényeknek való megfelelés határideje előtt. Thierry Breton uniós biztos és egy csapat munkatársa ellátogatott a Twitter San Franciscóban található központjába, hogy "stressztesztet" végezzen a vállalat online tartalom moderálására vonatkozó képességéről. A teszt célja annak felmérése volt, hogy a Twitter mennyire tud megfelelni a digitális szolgáltatásokról szóló törvénynek (DSA), a világ egyik első ilyen jellegű platformszabályozási törvényének, amikor annak rendelkezései augusztus 25-én életbe lépnek.

A nagy technológiai platformok európai felhasználói számára könnyebbé válik az illegális tartalmak, például a gyűlöletbeszéd bejelentése, és több információt kapnak arról, hogy miért ajánlottak nekik bizonyos tartalmakat. "A vállalat nagyon komolyan veszi ezt a gyakorlatot" - tweetelte Breton, és megosztott egy némafilmet, amely Breton találkozóját ábrázolja a Twitter tulajdonosával, Elon Muskkal, aki videokonferencián keresztül jelent meg. A DSA értelmében az olyan vállalatoknak, mint a Twitter, be kell tartaniuk egy sor, az átláthatóságra és a tartalomra vonatkozó szabályt, köztük a gyermekeknek szóló célzott reklámok tilalmát. A DSA megsértése esetén a vállalat globális éves bevételének akár 6%-áig terjedő bírsággal sújtható. Breton nem mondta el, hogy szerinte a Twitter megfelelt-e a stresszteszten, de az ülést "konstruktív párbeszédnek" nevezte, amelyet a Twitter önként vállalt.


"Köszönöm @ThierryBreton" - tweetelte a Twitter új vezérigazgatója, Linda Yaccarino a látogatást követően. "Európa nagyon fontos a Twitter számára, és a további partnerségünkre összpontosítunk". Beszédében Breton elmondta, hogy nem a Twitter az egyetlen vállalat, amely stressztesztet kap. A TikTok is hasonló értékelésen esik át a jövő hónapban - tette hozzá. Breton azt is felvetette, hogy az amerikai technológiai cégek számára kiváltság Európában tevékenykedni. "Az európai szabályoknak való megfelelés nem büntetés. Ez egy lehetőség arra, hogy megcsapolják az egységes piacunkat" - mondta. "És ez az én üzenetem az itteni vállalatoknak. Szívesen látjuk Önöket Európában, de a mi szabályaink szerint, a mi feltételeink mellett."


Breton találkozott még az Alphabet vezérigazgatójával, Sundar Pichai-val, a Meta vezérigazgatójával, Mark Zuckerberggel, az OpenAI vezérigazgatójával, Sam Altmannal és az Nvidia vezérigazgatójával, Jensen Huanggal. Utazásának egyik oka az volt, hogy elmagyarázza az Európai Unió mesterséges intelligenciára vonatkozó, hamarosan hatályba lépő szabályait. Az Európai Parlament nemrég fogadta el az AI Actet, amely a DSA-val, valamint az európai versenyjoggal és adatvédelmi joggal kéz a kézben járva szabályozza a mesterséges intelligenciát. A technológia egyrészt lenyűgöző, másrészt félelmeket kelt, hogy munkahelyeket szüntet meg, továbbá sérti a magánélet védelmét és a szerzői jogokat. A végleges jóváhagyás az év végére várható, de csak két év múlva lép hatályba. Breton egy önkéntes paktumot javasolt, hogy segítsen a vállalatoknak felkészülni a bevezetésre.


Az Nvidia vezérigazgatójával megbeszéléseket folytatott a kontinens chipgyártó iparának fellendítését célzó uniós chiptörvényről.


A Twitter gyűlöletbeszéd, félretájékoztatás és egyéb kihívások kezelésével kapcsolatos aggodalmak azóta nőttek, hogy Musk tavaly megvásárolta a céget. A múlt héten amerikai törvényhozók a vállalat elbocsátásait a 2024-es amerikai választások védelmének lehetséges akadályaként említették.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!