SG.hu

Egyre gyorsul a PC-piac fellendülése

Az Intel és az Advanced Micro Devices pénzügyi eredményei újabb bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a személyi számítógépek piacán egyre inkább megindul a fellendülés, ami jó előjel a világjárványt követően kínálati túlkínálattal küszködő iparág számára.

Mindkét vállalat vezetői a héten a PC-piac stabilizálódásáról beszéltek az eredménybeszámolókon, és elmondták, hogy a mesterséges intelligencia integrációjától a növekedés fellendülését várják. Az AMD a szeptemberi negyedévben 5,8 milliárd dolláros árbevétel mellett részvényenként kiigazított 70 centes nyereséget ért el, éves összehasonlításban a cég árbevétele és eredménye egyaránt 4%-kal nőtt. Lisa Su vezérigazgató a Ryzen 7000-es sorozatú PC processzorok erős értékesítésének és a szerverprocesszorok rekordszintű fogyásának tulajdonította a harmadik negyedéves növekedést. "Az adatközponti üzletágunk jelentős növekedési pályán van, amely az Epyc CPU portfóliónk erősségén és az Instinct MI300 gyorsító szállítások felfutásán alapul" - mondta Su. A harmadik negyedéves jelentés előtt az AMD négy egymást követő negyedéven át csökkenő eredményt könyvelhetett el éves összehasonlításban. Az eladások két egymást követő negyedévben csökkentek a személyi számítógépek és a hagyományos szerverek iránti kereslet visszaesése közepette. A negyedik negyedévre az AMD 6,1 milliárd dolláros árbevételt vár, ami 9%-kal több, mint a tavalyi év azonos időszakában.

"Az MI PC-k megjelenése fordulópontot jelent a PC-iparban" - mondta Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója. Az AMD főnöke, Lisa Su azt mondta, hogy "némi növekedést vár 2024-ig, ahogyan az MI PC ciklusra és néhány (Microsoft) Windows frissítési ciklusra gondolunk". Az MI-képes PC-k olyan gépekre utalnak, amelyek olyan fejlett chipekkel rendelkeznek, amelyek képesek a technológia által működtetett nagy nyelvi modellek és alkalmazások futtatására közvetlenül az eszközön, a felhő helyett.


Az Intel és az AMD is sokat vár a karácsonyi szezontól

A szeptemberi negyedévben az AMD PC-kre fókuszáló üzletága két éve a legerősebb növekedést könyvelhette el. Az Intel PC-s egységének bevételi csökkenése nyolc negyedév óta a leglassabb volt. "A PC-piacon a világjárvány mindenféle hatása miatt jelentős keresletcsökkenés volt tapasztalható" - mondta Justin Sumner, a Voya Investment Management vezető portfóliómenedzsere, az AMD és az Intel befektetője. "Végre kezdjük látni ennek a trendnek a mélypontját. Ennek készletfrissítéshez és a piac javulásához kell vezetnie". A PC-gyártók igyekeznek kiüríteni raktáraikat, mivel az ünnepi szezonban és a Microsoft jövőre várható Windows-frissítése előtt a kereslet fellendülésére számítanak.

Az olyan kutatócégek adatai, mint a Canalys, táplálják ezeket a várakozásokat. Miután a harmadik negyedévben az iparági PC-szállítások lassabb visszaesése következett be, a Canalys szerint a piac a várva várt ünnepi szezonban várhatóan ismét növekedni fog. Várakozásaik szerint a mesterséges intelligenciára képes PC-k 2025-től kezdve jelennek meg, és 2027-ben az összes szállított PC mintegy 60%-át teszik majd ki. Egyes befektetők mégis úgy látják, hogy az MI-alkalmazások hiánya potenciális akadályt jelenthet az elfogadásuk előtt. A Microsoft eddig az egyetlen nagy cég, amely ilyen ajánlatokat hozott létre a Copilot szoftverével, amely szerdán vált elérhetővé a Microsoft 365 vállalati ügyfelei számára. "Számunkra még mindig nem világos, hogy van-e olyan "gyilkos alkalmazás", amely felpörgeti ezt a frissítési ciklust" - mondta Dave Egan, a Columbia Threadneedle vezető elemzője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • manypet #8
    Ráadásul sok-sok, pár száz forintért gyártott kütyűt is vehetsz mellé több tízezerért, mert más eszközzel nem fog működni.
  • militavia #7
    Sőt, a tucatminőségű apple szart is el lehet adni jó drágán, mert csak alma van rajta...
  • manypet #6
    +1 Ebben nagy igazság van sajnos.
  • manypet #5
    A 70-es években megjelentek a kvarcórák. Pontos órák, amelyek olcsóak, tömegesen gyárthatóak, tökéletesek időmérésre. Nagyon felkapottak voltak nálunk is a 80as években.

    Akkor mindenki siratta a svájci óragyártókat.
    Hiszen mi szükség is lesz kézzel készített órákra, ha egy kvarcóra sokkal pontosabb, egyszerűbben és kevesebb munkával és anyagból legyártható, ráadásul tizedannyiba vagy akár századannyiba sem kerül?
    Ki fog venni svájci karórát? Senki. Legalábbis ezt gondolták.

    Ezzel szemben mi történt?
    A svájci óragyártás évtizedek óta az aranykorát éli.
    Soha nem látott igény mutatkozik a kézzel készített órákra.

    Szóval én annyira nem aggódnék a kreativitás eltűnése miatt. Most csak egy átmeneti időszakot élünk. Azt, amikor anno megjelent a kvarcóra. De nem kell aggódni szerintem. Ugyanúgy lesz igény az emberi kézzel készített dolgokra is. És meg fogják oldani azt is, hogy az ember által alkotott dolgot megkülönböztessék a szoftver által alkotott dologtól. A szoftver által alkotott olcsó lesz és egyszerű, az átlagembernek átlag feladatra tökéletes. Aki meg minőséget meg emberi kézzel készített dolgot akar, az ugyanúgy megkaphatja, mind eddig. Annyi lesz csak a változás, hogy a mai gagyi készítők kiszorulnak és azok helyét veszi át a szoftver. De aki minőséget tud produkálni, az továbbra is meg fog maradni, mert igény lesz rá.
  • Dodo55 #4
    Nem. A pihentagyú feltatáló/fejlesztő csinál valamit, ami rossz kezekben akár káros vagy veszélyes is lehet, de úgy gondolja, hogy megéri, mert leegyszerűsít fárasztó, monoton feladatokat. Az üzleti szereplők csinálnak e köré aztán valami idióta marketinget és megpróbálják 5x annyi célra eladni, mint amire valójában értelme van. Eljut így a technológia szépen aztán az egyszeri emberek kezébe is, akik kíváncsiságból eljátszanak vele és belegondolnak, hogy mennyi kárt okozhat ez a társadalomnak. Jön aztán egyszer tényleg valami igazi gecifasz profithabverő hadiipari/pénzügyi/gyógyszeripari/bármilyen egyéb társadalmilag kényes területen ténykedő cég is és konkrét példát is szolgáltat a türhő felhasználásra. A társadalom erre (jogosan) mutogat, mire jönnek a hozzá nem értő közigazgatási - politikai szabályozók és az aggályokat leküzdendő, meg akkor már biztos-ami-biztos alapon az összes képtelen lehetőséget is számbavéve kitalálnak mindenféle az innovációt és a technológiai szabadságot nyomorgató, mindemellett a jogásztársadalmat végtelen jól fizető munkával ellátó bürokratikus förtelmet. A történet nagy vonalakban kb. mindig minden technológiával ez.
  • barret #3
    Ez a cél nem? Ebbe az irányba megyünk.
  • dyra #2
    háát én meg abban látom a főveszélyt, hogy kiírtja a kreativitás alapjait is. Már a net is ez irányba mutatott de ez meg konkrétan megcsinálja helyetted jobban gyorsabban.
  • end3 #1
    Az MI a globális hatalomgyakorlás fegyvere, szűk kör részére biztosítja a további vagyonosodást. (A számítógépes hálózatok és rendszerek vezérlésének ez a módja létrehoz az emberi társadalométól egyre inkább elkülönült és sajátságos erőforrás felhasználási módot, és érdekeltséget.)

    Minden átlagember és felhasználó számára egy újabb felesleges, erőforrás zabáló parazita és kontroll a nyakára.

    Háborúk megvívására lehet kiválóan alkalmas lesz, de a polgári felhasználása csak ritkán fog találkozni az emberiség tömegeinek érdekeivel, céljaival. Annál gyakrabban ütközni fog ezekkel, mint ahogyan már most is, a kezdeteknél már ez történik.
    Utoljára szerkesztette: end3, 2023.11.02. 13:10:49