Berta Sándor

Digitális nagykövetet nevez ki Dánia

A skandináv állam erősíteni akarja a Szilícium-völgyhöz fűződő kapcsolatait.

Dánia úttörő lenne a digitalizálás területén, ezért - a világon elsőként - digitális nagykövetet akar kinevezni. Az illető feladata az lesz, hogy ápolja a kapcsolatot a legnagyobb és legbefolyásosabb IT-óriáscégekkel (Apple, Microsoft, Google stb.).

Anders Samuelsen dán külügyminiszter kijelentette, hogy ezek az óriáscégekszinte új nemzetekké váltak és ezért úgy is kell velük viselkedniük. Szerinte ezek a társaságok ugyanúgy hatást gyakorolnak az országra, mint az egyes államok.

Dánia azt reméli, hogy az együttműködésnek köszönhetően új technológiai fejlesztésekhez férhet hozzá, valamint politikai és etikai kérdések megvitatásában vehet részt, ezzel pedig komoly előnyhöz juthat más országokkal szemben és egyúttal vonzóbbá válhat a befektetők számára.

A skandináv állam régóta erősíti a kapcsolatait a Szilícium-völgy vállalataival és az erőfeszítéseit siker is koronázta. Nemrég például a Facebook bejelentette, hogy Odense városában hozza létre az egyik nagy adatközpontját. Az Apple pedig idén Viborgban akarja felépíteni az új szerverfarmját.

A dán külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a részletek egyelőre nem ismertek, így az sem, hogy mikortól kezdi meg a munkáját a digitális nagykövet és ki fogja betölteni a pozíciót. Azt viszont már tudni lehet, hogy az illető személyes támogatást kap majd a minisztériumtól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!