Gyurkity Péter

Nagyot csökkent a PC-k piaca

A tengerentúlon jól látszik a visszaesés, bár az egyes kategóriák eltérő képet mutatnak.

Az elmúlt hetekben több alkalommal írtunk a globális piac helyzetének romlásáról, legutóbb például az derült ki, hogy bezuhant a teljes GPU-piac. Ezután arról olvashattunk, hogy stabilizálódik a laptopok területe, viszont a friss amerikai számok már ismét komoly visszaesést mutatnak.

A hónap legelején a Canalys tette közzé a harmadik negyedévre vonatkozó összefoglalóját, amelyben ezúttal az amerikai PC-piac főbb fejleményeit sorolják fel. Ebben azt emelik ki, hogy a tavaly év hasonló időszakához képest 12 százalékkal kevesebb konfigurációt szállítottak le, ami önmagában nem meglepő, hiszen a pandémia visszaszorulása egyben az eladások mérséklődését eredményezte, viszont a számok még így is csúnyák. Összesen 17,8 millió PC-t adtak el a szeptemberben lezárult időszakban, ami ugyan jobb volt, mint az első vagy második negyedév eredménye, viszont a tavalyi állapothoz képest az üzleti szegmens is visszaesett, ami komoly figyelmeztető jel.

Számunkra talán érdekesebb, hogy a végfelhasználóknak szánt megoldások családján belül miként alakultak a főbb számok. Mindenképpen fontos részlet, hogy az asztali gépek 1 százalékkal jobban álltak, mint egy évvel korábban, eközben viszont a laptopok már 12 százalékkal zuhantak be, míg a tábláknál 1 százalékos csökkenést látunk. Az Ukrajnában dúló háború odaát is komoly hatással volt a vásárlói hangulatra és a pénztárcák vastagságára, bár az alaposan megugró inflációt nem lehet pusztán a konfliktusra fogni, ebben ugyanis vastagon benne van az azt megelőző évtizedben folytatott monetáris és fiskális politika is.

A mostani ünnepi időszakban a piackutató cég egyelőre nem lát gyors javulást, a vásárlók minden bizonnyal takarékoskodnak. A gyártók versenyében eközben pusztán az Apple és az Acer tudott javítani, a két első helyezett (Dell és HP), valamint a negyedik helyen álló Lenovo egyaránt rontott saját korábbi eredményén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mortep #10
  Na igen... covid alatt a túlzott kereslet volt a probléma, most meg újból a visszaeseés... egyáltalán létezik olyan világpiaci környezet ami ezeknek megfelel?
  Utoljára szerkesztette: mortep, 2022.12.07. 08:15:55
 • Gabbbbbbbbbbbb #9
  Egy laptop mióta nem PC?
 • Ender Wiggin #8
  PC-s cikknek laptopos illusztráció... okkké.
 • Sir Cryalot #7
  Jellemző hogy a levegőszűrő sosem lett menő PC periféria pedig pöfékelnek rendesen, abba a felfuvalkodott imidzsbe nem is igazán fér bele mondjuk.
 • barret #6
  Aki nem játszik új játékokkal,röhögve elvan egy 10 éves,vagy öregebb géppel.Minek futkosson vásárolni? SSD meg ram kell bele,és kész.
 • t_robert #5
  Nagyjából minden hardverre igaz legyen szó PC-ről telefonról stb. Mivel eléggé felment az áruk és viszonylag sokat kicseréltek az elmúlt 2-3 évben covid és ilyenek a vevők többsége nem feltétlenül cseréli le fél évente a borsos áron vett hardverét, ha az még megfelelő. Minden esetre, ha vett valaki két éve valami drágább elektronikát, aminek jó a teljesítménye az ma is pont olyan jó még a feladatokra, mint 1-2 éve. Szóval jelenleg telítödött a piac és csökken az igény és ez jelenik mag az eladási statisztikákon. Ráadásul válság is van és bizonytalanság. Az emberek legföbb gondja nem az, hogy elrohanjon egy boltba kicserélni az 1-2 éves PC-t vagy telefont egy a korábbinál lényegesen nem jobb akármire fél millióért. Eddig jól profitáltak az elektronika felfutásán a gyártók és a kereskedők, most jön a a kereslet visszaesés...
 • Sir Cryalot #4
  https://www.nvidia.com/en-us/geforce/news/october-2022-rtx-dlss-game-updates/
  Kész szerencse hogy a GTX márkanév ezt a hipszter yuppizmus -t már nem élte meg, de már a GTX480 tájékán is voltak kilengések:

  Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2022.12.06. 13:31:20
 • Sir Cryalot #3
  DLSS-t is úgy hozták ki hogy DE KELL hozzá ML hw amihez "bónusz" a RAY TRACING. Közben a streameresdi MPEG mozgásvektorozásnak több köze van hozzá.
 • kvp #2
  A tervezett avulas joreszt azt jelenti, hogy az aksik es az oled kijelzok kb. 3 ev utan kopnak el. Ezen kivul bevezetheto egy tervezett hardveres es szoftveres elavulas, ahol a rendszer komponensei (pl. a tpm chip) avulnak el elore megadott ido utan. Ilyen volt a win10/win11 valtasnal a win11 kompatibilitasi lista miatti tomeges avulas.

  A cikk nem errol szol, hanem arrol, hogy a covid-os, home office-os felfutas utan most csokkent a kereslet. Raadasul valsag van, az embereket leepitik, tehat hirtelen az embereknek nincs penzuk, a vallalatoknak pedig nincs szukseguk uj pc-kre.
 • Sir Cryalot #1
  Hja itt már nem igazán játszik a tervezett elavulás mert még kontent sincs amihez nem válna be régi hw, meg ahogy az ue5 kinéz nem is lesz.

  Oledre még rá lehetne feküdni de azt is agyonvágják wearable-k. Totál fiaskó az egész.

  Tudnám mekkora birkák zabálják még mindig a leak-jeiket, totál indoktrináció meg szekta-szag.