8
  • manypet
    #8
    Ráadásul sok-sok, pár száz forintért gyártott kütyűt is vehetsz mellé több tízezerért, mert más eszközzel nem fog működni.
  • militavia
    #7
    Sőt, a tucatminőségű apple szart is el lehet adni jó drágán, mert csak alma van rajta...
  • manypet
    #6
    +1 Ebben nagy igazság van sajnos.
  • manypet
    #5
    A 70-es években megjelentek a kvarcórák. Pontos órák, amelyek olcsóak, tömegesen gyárthatóak, tökéletesek időmérésre. Nagyon felkapottak voltak nálunk is a 80as években.

    Akkor mindenki siratta a svájci óragyártókat.
    Hiszen mi szükség is lesz kézzel készített órákra, ha egy kvarcóra sokkal pontosabb, egyszerűbben és kevesebb munkával és anyagból legyártható, ráadásul tizedannyiba vagy akár századannyiba sem kerül?
    Ki fog venni svájci karórát? Senki. Legalábbis ezt gondolták.

    Ezzel szemben mi történt?
    A svájci óragyártás évtizedek óta az aranykorát éli.
    Soha nem látott igény mutatkozik a kézzel készített órákra.

    Szóval én annyira nem aggódnék a kreativitás eltűnése miatt. Most csak egy átmeneti időszakot élünk. Azt, amikor anno megjelent a kvarcóra. De nem kell aggódni szerintem. Ugyanúgy lesz igény az emberi kézzel készített dolgokra is. És meg fogják oldani azt is, hogy az ember által alkotott dolgot megkülönböztessék a szoftver által alkotott dologtól. A szoftver által alkotott olcsó lesz és egyszerű, az átlagembernek átlag feladatra tökéletes. Aki meg minőséget meg emberi kézzel készített dolgot akar, az ugyanúgy megkaphatja, mind eddig. Annyi lesz csak a változás, hogy a mai gagyi készítők kiszorulnak és azok helyét veszi át a szoftver. De aki minőséget tud produkálni, az továbbra is meg fog maradni, mert igény lesz rá.
  • Dodo55
    #4
    Nem. A pihentagyú feltatáló/fejlesztő csinál valamit, ami rossz kezekben akár káros vagy veszélyes is lehet, de úgy gondolja, hogy megéri, mert leegyszerűsít fárasztó, monoton feladatokat. Az üzleti szereplők csinálnak e köré aztán valami idióta marketinget és megpróbálják 5x annyi célra eladni, mint amire valójában értelme van. Eljut így a technológia szépen aztán az egyszeri emberek kezébe is, akik kíváncsiságból eljátszanak vele és belegondolnak, hogy mennyi kárt okozhat ez a társadalomnak. Jön aztán egyszer tényleg valami igazi gecifasz profithabverő hadiipari/pénzügyi/gyógyszeripari/bármilyen egyéb társadalmilag kényes területen ténykedő cég is és konkrét példát is szolgáltat a türhő felhasználásra. A társadalom erre (jogosan) mutogat, mire jönnek a hozzá nem értő közigazgatási - politikai szabályozók és az aggályokat leküzdendő, meg akkor már biztos-ami-biztos alapon az összes képtelen lehetőséget is számbavéve kitalálnak mindenféle az innovációt és a technológiai szabadságot nyomorgató, mindemellett a jogásztársadalmat végtelen jól fizető munkával ellátó bürokratikus förtelmet. A történet nagy vonalakban kb. mindig minden technológiával ez.
  • barret
    #3
    Ez a cél nem? Ebbe az irányba megyünk.
  • dyra
    #2
    háát én meg abban látom a főveszélyt, hogy kiírtja a kreativitás alapjait is. Már a net is ez irányba mutatott de ez meg konkrétan megcsinálja helyetted jobban gyorsabban.
  • end3
    #1
    Az MI a globális hatalomgyakorlás fegyvere, szűk kör részére biztosítja a további vagyonosodást. (A számítógépes hálózatok és rendszerek vezérlésének ez a módja létrehoz az emberi társadalométól egyre inkább elkülönült és sajátságos erőforrás felhasználási módot, és érdekeltséget.)

    Minden átlagember és felhasználó számára egy újabb felesleges, erőforrás zabáló parazita és kontroll a nyakára.

    Háborúk megvívására lehet kiválóan alkalmas lesz, de a polgári felhasználása csak ritkán fog találkozni az emberiség tömegeinek érdekeivel, céljaival. Annál gyakrabban ütközni fog ezekkel, mint ahogyan már most is, a kezdeteknél már ez történik.
    Utoljára szerkesztette: end3, 2023.11.02. 13:10:49