SG.hu

Hatalmasat zuhantak a PC-eladások

Majdnem harmadával kevesebb személyi számítógép kelt el, mint tavaly, az Apple 40 százalékot bukott.

Az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat honlapjára felkerült előzetes adatok szerint a világon 29 százalékkal zuhantak a PC-kiszállítások az idei első negyedéven éves összevetésben. A személyi számítógépek (asztali számítógép, notebook és munkaállomások) kiszállítása világszerte 56,9 millióra esett a március végével záródott három hónapban az egy évvel korábbi 80,2 millióról. Az IDC magyarázata szerint a visszaesésben szerepet játszott a gyenge kereslet, az eladatlan készletek magas szintje, illetve a romló makrógazdasági mutatók.

Az amerikai cég szerint a kiskereskedők készletei ugyan némileg csökkentek az elmúlt hónapokban, de továbbra is jóval meghaladták a szokásos szintet és úgy vélte, hogy a jelenlegi helyzet nem változik a folyó második és valószínűleg a harmadik negyedévben sem annak ellenére, hogy az eladók különböző kedvezményekkel próbálják majd élénkíteni a forgalmat. A PC-kiszállítások valószínűleg csak az utolsó negyedévben bővülnek.


Az első negyedévben a Lenovónak volt a legtöbb kiszállított PC-je, de így is 30,3 százalékkal, 12,7 millióra esett a kiszállított készülékei száma, míg a piaci részesedése 22,4 százalékra mérséklődött a tavalyi első negyedévi 22,8 százalékról. A listán második HP kiszállításai 24,2 százalékkal estek, piaci részesedése 19,7 százalékról 21,1 százalékra nőtt. A harmadik Dell Technologies kiszállításai 31 százalékkal csökkentek a negyedévben éves összevetésben, a piaci részesedése 17,1 százalékról 16,7 százalékra mérséklődött. A negyedik helyen álló Apple kiszállított készülékei száma esett a legnagyobb mértékben éves szinten, 40,5 százalékkal, 4,1 millióra, míg a piaci részesedése 8,6 százalékról 7,2 százalékra zuhant az idei első negyedévben.

Öröm az ürömben, hogy a kereslet bezuhanása mozgásteret nyújt az ellátási láncnak a változtatásokra, mivel számos gyár vizsgálja a Kínán kívüli gyártási lehetőségeket. A PC-gyártók is átdolgozzák az év hátralévő részére vonatkozó terveiket, és elkezdték visszavonni a Chromebookok megrendeléseit a licencköltségek várhatóan még az idén bekövetkező emelkedése miatt. Ennek ellenére a PC-szállítások rövid távon valószínűleg még csekélyek maradnak, majd az év vége felé, a világgazdaság várható javulásával térhet vissza a növekedés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vanek úr #12
    Ebben igazad van, de az átlag felhasználóból (illetve cégből) van több. Valahol olvastam, hogy sokkal több készre szerelt gép megy el (főként a nevesebb gyártók termékei, pl.: Dell, Lenovo, ... asztali gépek), mint amennyi a DIY piacon összeszerelődik (és nem csak #2-ben :D). De ehhez nem is kell sok logika, hiszen pl. a cégek nem alkatrészenként veszik a gépeiket, hanem előre összeszereltet fognak beszerezni (nálunk is ilyenek vannak: az irodánkban van 1 Dell, 1 Lenovo, és 3 'bolti' összeszerelt; a többi irodába meg mások, de azok is előre összerakottak). És egy cég nem 1 géppel fog üzemelni (pláne, ha a számtech-hez kapcsolódó a tevékenysége), hanem akár százas nagyságrenddel (de akár említhetem az egyetemeket is, pl. az ELTE-t, ahová jártam, mert ott is csak a nagy gépteremben volt nagyságrendileg 100-as mennyiségű, és a többi helységet, irodát, ... nem is számoltam).
    Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2023.04.13. 22:05:10
  • Vanek úr #10
    Aha, persze. Sőt, a pólyás gyerekek is ezt csinálták nálad a bölcsőben, miközben cumiztak. Olyan pontosan értettek hozzá, hogy tudták, milyen erős proci kellett a rendszerükhöz, ahhoz kifejezetten olyan chipsetes alaplapot vettek, amilyen kell alá, és csak olyan tudással, amilyenre nekik szükségük van (nem vettek feleslegesen túlárazott felső kategóriás cuccot, ha nem volt rá szükségük, de nem is a leggagyibb VRM-es megoldást választották); ráadásul tudták, hogy milyen típusú és milyen mennyiségű memóriamodulok kompatibilisek hozzá. Ezekhez tudták, hogy mekkora tápot vegyenek, ami a VGA-t is elviszi, amiből pont olyan tudásút, és olyan márkájút vettek, ami a szükségleteiknek megfelelő (véletlenül sem kisebbet, hogy ne legyen kevés a táp; de feleslegesen nagyobbat sem, hogy ne fizessenek pluszban feleslegesen); amihez a monitort is úgy választották meg, hogy a keretükbe beleférjen, de passzoljon a VGA-hoz. Ezek után eldöntötték, hogy milyen méretű tárhely kell nekik, majd eldöntötték, hogy milyen csatlakozó melletti megoldást használnak (persze mindezt úgy, hogy az alaplap támogatta), esetleg még kábeleket is vettek hozzá (ha olyan megoldást választottak). A processzorhűtőt is tökéletesen megválasztották, hogy véletlenül se legyen felfogatási probléma; és a kinézett szép házba is beleférjen (amibe ugye, a VGA-nak is passzolnia kell, a többi alkatrésszel egyetemben). És ez még csak a beszerzés volt, hiszen nagyon nem mindegy, mit veszel (de már ezek a lépések is a gépépítéshez tartoznak, hiszen nem magától terem az alkatrész a házadban).
    Ezek után jöhet a tényleges összeszerelés, ami alapból tényleg nem lenne egy ördöngősség, de ha nem összeillő hardvereket vettél, akkor már nem fogod megugrani ezt a szintet sem. Ha mégis passzolnak egymáshoz, akkor még mindig lehetnek buktatók, amiket nem minden alap felhasználó ugrik meg elsőre. Hogyan is rakjuk be a CPU-t (hiába van rajta és az alaplapon is 'segítség', nem mindenkinek sikerül ezt észrevennie/értelmeznie ezt az alap logikai műveletet), hogyan is rögzítsük rá jól a megfelelően pasztázott hűtőt (igen, van, aki agyonpasztázza a prociját, de van, aki meg nem használ semmit, vagy csak a hűtőt nem szereli fel jól, és 'lötyög'). Hogyan helyezzük be az alaplapot a távtartókkal jól, hogyan és hová is rakjuk be a VGA-t, pláne, ha szűkös a belső hely, és nem nagyon férsz hozzá, .... A végén pedig még jön a kábelmenedzsment, amit igaz, el lehet hagyni, csak akkor meg csökkenhet a géped hűtésének hatásfoka, esetleg 1-2 kábel belelóg a ventibe, ami szépen lassan ledarálja, ...
    (Az emberi hülyeség sajnos határtalan. El sem tudod képzelni, milyen és mennyi ilyen eset kerül be a szervizekbe. Leégve, kiégve, csatlakozók elhajlítva, letörve (mert 'csak úgy ment bele'), alkatrészek beleerőltetve oda, ahová nem valók, ....)

    Vagyis igen, nekünk, akik kicsit értünk is hozzá, nem nagy probléma (bár azért be tudunk mi is nézni bármit - mint említettem a streamer esetét is (akit érdekel, vagy ismeri: Avid-ról van szó)). De aki segghülye ehhez (vagy csak egyáltalán nem érdekli az egész), az nézhet bármilyen youtube guide videót, akkor is valamit tutira benéz, rosszul dug össze, vagy csak valami félremegy. És az ilyeneknek vannak az előre összeszerelt gépek. Bemennek, elmondják, hogy X pénzük van, milyen igényeik vannak, és a boltban ennek megfelelő gépet vagy összerakatnak, vagy egy előre összerakott, számukra megfelelő gépet elvisznek (tételezzük fel, hogy a bolt nem akarja átverni az ilyen egyszeri vásárlót, mert nem rövidtávra terveznek, így a renoméjuk számít). Semmi előkészület, semmi gondolkodás, tervezés, otthoni küzdés; csak 'sima' vásárlás, hazavitel, és használás. Mint amikor bemész egy átlagos bútorboltba, és megveszed az előre összeszerelt bútort: nem kell otthon órákat eltölteni papír-értelmezéssel, esetleg értelmezhetetlen esetben videónézéssel, hogy minek hová kell kerülnie, hogy miből mennyinek kell lennie, mi van, ha véletlenül a bolt rossz csavarcsomagot adott a szekrényedhez/ágyadhoz, ...; csak hazaviszed, és használod (mondom ezt úgy, hogy szereltem már ismerősöknél rengeteg IKEA-s bútort, és volt, hogy nem az volt a csomagban, aminek kellett volna lennie; volt, amikor hiába néztük a papírt vagy öten is, inkább 'érzésre' raktuk össze - de úgy még nem voltunk, hogy egy IKEA-s jellegű bútor alkatrészeit is külön-külön rendeltük volna más és más boltból, más és más márkától; mert a számítógépeknél ezt tesszük).
  • dyra #10
    He he. Gépet összerakni kb a legkönnyebb dolog a világon. A gyerekeimmmel csináltattam már 6 - 7 évesen. Kb Lego szint. Ne misztifukald már ennyire túl.
  • Dodo55 #9
    De nem is az átlag user határozza meg az igények vektorát. Ők csak maximum visszaigazolják azokat. A poweruserek mutatják, illetve fogadják vagy utasítják el mindig a piac konkrét irányát. Az átlaguser mindig csak mögöttük állhat, függ tőlük. Egy cégnél / intézménynél nem is kell ecsetelnem miért, ahol az sem ritka eset, hogy pl. 250-500 ember számára választ 1-2 informatikus/rendszergazda specifikációt, míg otthonra aki nem ért hozzá és azt sem engedheti meg, hogy vakon megvegye a legdrágább kész modellt (nyugaton sem milliomos ám mindenki, csak a kultúrális különbségek miatt megtévesztő számunkra a látszólagos pénzbőség, mert felénk kevésbé szokás rendszeres díjakkal jellemzően a jövedelem teljes erejéig elköteleződni, hiteleket görgetni, bérleményektől függeni, míg ott a társadalom alsóbb rétegeit így tudják jól altatni, hogy több pénzt adnak a kezükbe, de folyamatosan igyekeznek arra idomítani őket, hogy amint csak lehet költsék is el lehetőleg elpárolgó díjakra és ne pedig tulajdonra, míg nálunk ezzel szemben jelenleg pl. nyíltan kimondott nemzetstratégiai cél is a lakossági tőkevagyon felduzzasztása) az előbb-utóbb úgy is tanácsot fog kérni egy hozzáértőbbtől.
  • Sequoyah #8
    Es foleg, ezek az emberek ELVEZIK a PC epites folyamatat.
  • csulok0000 #7
    Az átlag user mindig mindenből a készre szereltet veszi, ez tény, de a többi nem spórolás céljából építi magának. Főleg, hogy a többségük, mindenből a legjobb minőségű, legjobban testreszabható/tuningolhatót veszi. Ill. ami fontos, hogy adott célhoz igazítva építik. A hangsúly am is azon van, hogy az adott keretből a legjobbat hozzák ki és nem azon, hogy egy fix teljesítményt a legolcsóbban érjenek el.
  • Vanek úr #6
    Azért ezzel vitatkoznék. Annyi olyan kép/videó kering a neten, ahol a hozzá nem értő, de 'mivel én okos vagyok, így összerakom' emberek megpróbálták összerakni a gépeiket. Az még csak hagyján, ha Inteles procit akarnak AMD-s lapba erőszakolni, meg DDR3-as memóriát DDR4-es foglalatba, de amikor a VGA nem megy bele a PCI-Ex foglalatba, és házi barkács módjára levágja a csatlakozót úgy, hogy bele lehessen rakni az alaplapba, az már nagyon tud fájni.
    Azon kívül lehet, hogy tele a youtube giude-okkal, de attól az emberi hülyeség határtalan marad. Sokaknál az sem segít, ha lépésről lépésre, tanácstól tanácsra videók jelennek meg (kismillió szakma munkáihoz jelentek/jelennek meg folyamatosan meg ilyenek, mégsem lettek többen a maguknak burkolók, a maguknak ablakot cserélők, ....). És igen, külföldön még mindig többen használják azt az egyszerűbb módot, hogy megvesznek egy olyan gépet egyben, ami a keretbe belefér, és tudja azt, amire nekik kell (vagyis amit a bolt ajánl). Még itthon is, hiszen több az olyan szülő (többségében apuka), aki semmihez nem ért a számítástechnika világában, és úgy veszi a gyerekének a gépet, hogy mit ajánlanak; milyen előre összerakott gépeik vannak az adott boltnak. Csak aki kicsit ért a hardverekhez, az gondolkodik el a darabokban való vásárlásokon, de ők sem mindig akarnak gépet összerakni, majd napokat azzal küzdeni, hogy az új gépen is kialakítsák azt a munka-/játékkörnyezetet, ami a régin volt (egy hazai twitch streamer cserélt gépet, és megosztotta az esetét: megvette az alapokat, összerakta volna a gépet, de kiderült, hogy valami nem volt jó (azt hiszem, a háznál nem volt valami kompatibilis a géppel - valamelyik alkatrész nem fért bele), így villámgyorsan szétnézni a fővárosban, hogy hol van egy jó hozzá való hardverelem, ami még valamennyire tetszik is neki, és annak azonnali vásárlása, majd miután fél nap eltelte után végre összeállt a hardver, jött a szoftverek telepítése, beállítása, ami 2 nap meló után sem volt még teljes, tökéletes).
    Vagyis nem mindenkinek éri meg az a kevés spórolás a plusz munka mellett. Pláne, hogy nem elég annyi, hogy megveszel ezt meg azt, aztán összerakod, hanem előtte bele kell magadat vetni a hardverek világába egy kis tanulással - persze, ezeken próbálnak segíteni a guide-ok, de soha nem fogják tudni átadni azt, amit egy igazi szakember tud. Különben nem lennének villanyszerelők sem, gázszerelők sem, és még sorolhatnám a szakmákat, amik munkaelemeiről vannak videók. Mert a tapasztalatot ezek soha nem tudják átadni. És a tapasztalatot sok helyen meg is tudják, sőt, meg is akarják fizetni.
  • nlght #5
    Pedig nyugaton is trendi dolog magadnak összerakni a pc-t. Főleg mióta hollywoodi hírességek is maguk építik össze (lásd Henry Cavill-t pl.). Tele a youtube guideokkal. Nehezebb a saját autód, motorod bütykölni, mint rápattintani az alaplapra ami kell és rádugni a tápcsatikat.
    Utoljára szerkesztette: nlght, 2023.04.12. 15:39:03
  • wraithLord #4
    "Akinek van pénze az nem áll neki egyesével baszakodni"

    Szimpla gémer gépnél vagy szimpla irodai gépnél teljesen oké. Más kérdés, hogy van egy csomó bolt, aminek van olyan szolgáltatása, hogy megmondod, milyen gépet akarsz (mire akarod használni), mennyi pénzt szánsz rá, és ők ajánlanak neked konfigokat, plusz összerakják neked (és nem basznak át, hogy beépítik a rajtuk ragadt cuccokat, hogy megszabaduljanak tőle.).
    Viszont ezt a csórózást nem igazán értem, miért csóró az, aki építi a PC-jét? (Én laptopot használok, csak régen építettem magamnak asztali PC-ket, úgyhogy már nem vagyok érintett :D, de én azért csináltam, mert szerettem ilyesmivel foglalkozni.)
    Készen kapható PC-ből is van egy csomó olcsó híg fos, semmi köze a kettőnek egymáshoz. Ennek nekem ilyen "almás-mentalitás" szaga van, hogy aki hajlandó venni a fáradtságot és utánanézni a hardverelemeknek, és nem csak a színes-szagos marketingdumára venni valami letisztult, trendi drága cuccot, az loser. Szerintem pont hogy az igényesség/intelligencia jele az, ha valaki tudja, mit csinál. És aki úgy rakja vagy rakatja össze gépét, az máris többet tud annál, mint aki csak vesz valamit számítógép címen, mert úgy hallotta/látta a reklámban, hogy az nagyon jó.

    Nem véletlenül hajtja minden gyártó a modularitást (pl. laptop és okostelefon téren), ami az asztali PC szegmensben mindig is adott volt. A modularitás lényege pedig a fejleszthetőség mellett a személyre szabhatóság, ami ott kezdődik, hogy olyan házat veszel, amibe belefér az, amit bele akarsz rakni. És nem egy HP/Lenovo/stb. gépet veszel, amibe még egy plusz NVMe SSD-t is úgy kell cipőkanállal beleerőszakolni a fölösleges pléhlemezektől meg össze-vissza hűtéstől... ha van az alaplapon egyáltalán üres M.2-es slot, nemhogy pl. több vinyónak hely RAID-hez vagy hasonló rendszerhez.

    Egyébként már a nyugati youtube-erek körében is elterjedtek a PC-építős videók, tehát ott is trendi ezt csinálni, csak ott a "How to build a gamer PC" abból áll, hogy vedd meg mindenből a legdrágábbat, és rakd össze. :D Persze mindezt úgy tálalva, mintha valami rakétamérnöki tudás kellene összerakni egy szerencsétlen PC-t.
  • Cat #3
    Az eladások 90+ százaléka a nagy gyártókhoz köthető, de még a játékPC-knél is alig 20 százalék az, aki saját maga rakja össze a gépet a kis kezével. Magyarországon (és Kelet-Európában) ez valószínűleg nagyobb százalék, de globálisan kit érdekel, hogy nálunk csórók az emberek. A hibahatár nagyobb, mint a hazai eladások.

    Akinek van pénze az nem áll neki egyesével baszakodni, csak használni akarja, odamegy, megveszi készen és ennyi. Nem optimális? Te olcsóbban jobbat kihoznál? Kit érdekel.
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2023.04.12. 13:29:06